Drept la replică din partea secretarului Municipiului Sighişoara Administratie
  • admin
  • 8 comentarii
  • 575 Vizualizări

Drept la replică din partea secretarului Municipiului Sighişoara

drept la replicaSecretarul Primăriei municipiului Sighişoara, Anca Bizo, a remis un drept la replică la articolul “Madam Bizo, secretar la fără frecvenţă” – “Aberaţia de la Sighişoara: Acreditare pentru calitatea de cetăţean?!?”, publicat în ediţia de luni, 1 februarie, a cotidianului Zi de Zi.

Redăm, în rândurile de mai jos, conţinutul integral al dreptului la replica:

“Subsemnata Bizo Anca, în calitate de secretar al municipiului Sighişoara, prin prezenta, mă adresez stimatei redacţii a cotidianului Zi de Zi, cu următorul drept la replică:

Referitor la articolul apărut în cotidianul Zi de Zi, nr. 2780, din data de 01.02.2016, cu titlul pe prima pagină a acestuia: “Madam Bizo, secretar la fără frecvenţă”, iar în pagina doi şi în formatul on line cu titlul “Aberaţia de la Sighişoara: Acreditare pentru calitatea de cetăţean?!?” aş dori să subliniez faptul că, la şedinţa de consiliu local din data de 28.01.2016, când am intrat în sala de consiliu, una dintre jurnalistele prezente m-a întrebat: “EU unde stau?” Eu am întrebat-o dacă are acreditare şi doamna/domnişoara jurnalist mi-a răspuns că nu are. Atunci, eu i-am comunicat să ia loc unde găseşte. De la această discuţie a apărut articolul dumneavoastră de unde rezultă “o încălcare flagrantă a libertăţii de expresie” potrivit căreia “dacă n-ai acreditare, n-ai voie să iei loc în sală…..” şi se pune retoric întrebarea dacă eu cunosc prevederile art. 42 alin. 1 din Legea nr. 215/2001, legea administraţiei publice locale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Ca să înţelegeţi de la ce lucru minor a apărut acest articol de ziar, doresc să subliniez faptul că acreditările pentru participarea la şedinţele consiliului local se aprobă de către primar (în cazul unităţii administrativ – teritoriale municipiul Sighişoara, de către viceprimar). Primăria Sighişoara, ca instituţie, are o sală de consiliu cu 50 de locuri şi ca atare, pentru a nu împiedica accesul presei, în dreptul scaunelor repartizate jurnaliştilor acreditaţi, scrie “PRESA”. Spre exemplu, anul trecut au fost trei solicitări de acreditare de la presă, astfel, jurnaliştii, când luau parte la şedinţele consiliului local, ştiau unde stau şi fiecare îşi respecta locul, iar în funcţie de locurile disponibile, rămase libere, precum şi în funcţie de capacitatea sălii, puteau participa şi mai mulţi cetăţeni decât locurile alocate acestora şi asta, în măsura în care permitea capacitatea şi structura sălii.

Deci, la întrebarea jurnalistei, “eu unde stau?”, eu, în calitate de secretar al municipiului Sighişoara, am întrebat-o dacă are acreditare. Dacă răspunsul jurnalistei era “DA!”, atunci o conduceam spre scaunele rezervate presei. Fiindcă răspunsul a fost “NU!”, eu i-am comunicat să ia loc unde găseşte. Şi de aici a apărut articolul dumneavoastră … ?

Deoarece, sala de şedinţe a Consiliului Local Sighişoara are numai 50 de locuri, s-a aprobat, adoptându-se în acest sens Hotărârea Consiliului Local Sighişoara nr. 98/25.10.2012, Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Local Sighişoara, regulament aprobat în conformitate cu prevederile legale în vigoare, ca atare şi în conformitate dar şi cu respectarea şi a prevederilor Legii nr. 215/2001, legea administraţiei publice locale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi, nu numai. Dacă în urma exercitării controlului de legalitate cu privire la această hotărâre de consiliu local amintită, Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş o considera nelegală, în temeiul şi în aplicarea prevederilor legale ce îi incumbă în acest sens, realiza toate demersurile necesare, inclusiv promovarea unei acţiuni în contencios administrativ pentru anularea acesteia, dacă, repet, ea era considerată temeinic şi justificat ca fiind adoptată cu nerespectarea prevederilor legale.

Mai mult, nici nu s-a pus în discuţie şi nici măcar nu s-a amintit de îndepărtarea din sală a vreunui participant la şedinţa de consiliu, cu atât mai puţin despre îndepărtarea din sală a vreunui reprezentant al presei, ca atare nu s-a pus această problemă nici în privinţa reprezentantei dumneavoastră, care, deşi a participat la şedinţă, nu este semnatarul acestui articol, ea putând fi cea care ar fi fost în măsură să redea fidel, dacă exista voinţă, exact ceea ce s-a întâmplat.

Mai mult decât atât, pentru un ziar respectabil ca al dumneavoastră, cuvintele folosite, în cuprinsul articolului, la persoana mea, nu vă fac cinste, iar mie mi-au produs un prejudiciu moral referitor la conduita mea ca şi funcţionar public, cu o activitate de peste 17 ani ca şi jurist. Ţin să precizez faptul că, secretarul unei unităţi administrativ – teritoriale, conform reglementărilor legale în vigoare, răspunde de legalitatea hotărârilor care se adoptă în şedinţele de consiliu local şi nu de asigurarea ordinii din sala de şedinţe a consiliului local.

În speranţa publicării în întregime a prezentului drept la replică, vă mulţumesc.

Cu stimă,

Bizo Anca

Secretarul Municipiului Sighişoara”

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • Mă uimește invocarea unei hotărâri a consiliului local cu privire la cine poate asista sau nu la aceste adunări cetățenești până la urmă. Tot o hotărâre de Consiliu local interzice cu desăvârșire transportul și depozitarea gunoiului menajer la groapa de gunoi ”cică ecologică” din alte localități decât cele stipulate în contract, respectiv Municipiul Sighișoara și cele 7- 8 localități limitrofe orașului, și acesta depozitat numai după ce intră prin Stația de sortare. Câtă minciună în toată această găselniță cu iz de DNA, când de fapt se aduce gunoi de ani buni, de la dracu din praznic, de am ajuns să fim hârdăul de gunoi de te miri unde, lucru constatat după mărimea piramidei de gunoi care se poate lua la întrecere cu cea din Egipt. Bașca mai pui mirosul pestilențial care te face să te crezi în apropiere de vreo budă necurățată

  • Este anchetata de DNA pentru favorizarea lui Danasan in cirdasie cu celebrul doctor in stiinte GROSU?Isi dadeau „documente oficiale”,care treceau pe linga registratura prefecturii cu dedicatie din partea secretarei:A SE DESCHIDE NUMAI DE DOMNUL PREFECT „!!!!Ma intreb in ce tara sintem cu asemenea functionari in functiune !!!!!!si care ling……ling…..pina este gratulat cu o functie prin PROMOVARE !!!!!!!!!Asta ca sa auda si ANFP-ul pentru ca si ei au pus labuta……..la inscaunare.Asta asa ca sa se stie si sa auda CINE TREBUIE .Presa independenta!Ia mai sapati , mai!Ca poate ii faceti si o poza din fata , ca din profil are.

  • Anca Bizo(n), demisia! Pentru ca i-ai protejat pe Danesan si pe Suteu, pentru ca ai legalizat o serie de documente discutabile, pentru ca esti anchetata de DNA pentru favorizarea infractorului si pentru alte N motive. Nu esti demna de acest post, iar prin atitudinea ta, nu faci decat sa prejudiciezi imaginea institutiei Primariei, care ar trebui sa-si desfasoare activitatea in beneficiul comunitatii, nu in beneficiul unui grup de interese obscure!

  • Mai exista si acum aceasta functionara ?Pai , in cercul ei de amici(e),se vorbeste ca isi va da demisia cit de curind pentru ca nu mai poate !!!!S-a saturat!!!!!!!!!!

  • „ca și jurist” doamna Secretar ar putea să se îngrijească de îndeplinirea atribuțiilor prevăzute de Legea 215/2001, Regulamentul de organizare și funcționare al Consiliului Local. Legea 544/2001, Legea 52/2003 samd și în general de legalitatea actelor emise de Municipiul Sighișoara și Consiliul Local, multe dintre acestea suferind grav tocmai la acest capitol.Iar de controlul de legalitate al Instituției Prefectului au trecut multe dispoziții de primar și hotărâri de consiliu, cu viza de legalitate a Scretarului cu tot, care apoi au fost desființate de instanța de contencios…Care mai e rolul Secretarului dacă cetățenilor li se reprosează că au atacat un act normativ nefiresc, probabil unicat în țară? La modul netansparent în care se adoptă și se comunică aceste acte normative, reproșul neatacării acelei hotărâri ciudate in în contencios e cinic.
    Analizând HCL 98/2012, aceasta a fost puțin inoportună, chiar dacă teoretic nu încălca nicio prevedere legală și făcea parte dintr-un plan de măsuri de opacizare a municipalității sighișorene care se teme cel mai tare de cetățeni adică tocmai de aceea pe care ar trebui să îi servească și ale căror resurse le gestionează. Faptul că o sală din primărie are capacitatea de 50 de locuri nu ar trebui să fie un impediment când vine vorba de accesul publicului la ședințele celor care au fost aleși pentru a le reprezenta interesele, mai există și alte săli care ar putea fi folosite la nevoie, dacă ar ”exista voință” ca să cităm din dreptul la replică.
    Nu înțeleg de ce Ligia Voro trebuia ”musai” să semneze articolul cu pricina – cu ce ar fi schimbat asta datele problemei? – și nici de ce se ocupă Secretarul de repartizarea locurilor în sală dacă acest lucru – spre deosebire de altele, susmentionate – tot nu era treaba Secretarului?
    Oricum. tonul și conținutul acestui drept la replică nu fac decât să întărească ceea ce se semnala prin articolul publicat și anume faptul că la Primăria Sighișoara transparența e ”sublimă dar lipsește cu desăvârșire”…Faptul că presa care s-a dovedit blândă atîția ani și își permite să ”muște stăpânul care o hrănea”, e un semn de normalitate care se cuvine a fi salutat!
    Felicitări autorului articolului pentru poză care, așa cum se spune, ”face cât o mie de cuvinte.”

  • Ce nu intelege aceasta functionara , nici in acest drept la replica este CA SEDINTELE CONSILIULUI LOCAL SINT PUBLICE!Prin hotarirea pe care o invoca s-a stabilit numarul locurilor din sala de sedinte ?(adica 50)Chestia cu acreditarile au fost de pe timpul lui Danesan cind acesta cauta sa restrictioneze cu orice pret o parte din presa de la sedintele de consiliu .Asa cum s-a mai spus ,secretara asta cu raspundere limitata ,trebuie sa demisioneze!Din cauza modului cum gestioneaza legea , sedintele consiliului local din Sighisoara se transforma intr-un CIRC.

  • Of, ce prejudicii morale i-aduceti voi presa acestei doamne ?Dar de prejudiciile intelectuale cu care este dotata nu spune nimic ?Aceasta doamna este o piulita a unui angrenaj de coruptie din primarie.Ia faceti voi presa o investigatie mai amanuntita cum a ocupat acest post ?veti avea surprize.

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE