Numărul familiilor care vor să adopte un copil, în creștere Social
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 285 Vizualizări

Numărul familiilor care vor să adopte un copil, în creștere

deak

Mamele care adoptă copii mai mari de doi ani ar putea primi un concediu de acomodare de un an și o indemnizație de 1.700 de lei, bani plătiți de stat, nu de angajator. Este o modificare adusă Legii Adopției, care asteaptă acum votul final al Camerei Deputatilor. Până acum, după ce adoptau un copil care are cel puţin doi ani, mamele puteau să stea cu el acasă doar şase luni din momentul în care l-au primit în familie. În cazul familiilor care adoptă copii mai mici de doi ani, se aplică în continuare Legea în vigoare, adică indemnizaţia de creştere a copilului.

În județul Mureș, a crescut numărul familiilor care au depus cerere pentru atestarea ca persoane/familii adoptive de la 42 familii atestate în anul 2013, la 39 familii atestate în anul 2014, respectiv 45 familii în anul 2015. Este important faptul că persoanele care doresc să adopte se adresează Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Mureş pentru informare şi evaluare în vederea adopţiei unui copil, acest lucru şi datorită campaniilor de promovare realizate la nivel national şi la nivelul instituției. Pe de altă parte, modificările legislative aduse legislaţiei adopţiei este favorabilă familiilor sub aspectul perioadei de 4 luni de evaluare pentru atestare. „Familiile care doresc să adopte sau au adoptat un copil cu vârsta peste 2 ani au întâmpinat dificultăţi la locul de muncă, când au vrut să beneficieze de concedii sau zile libere pentru a petrece timp cu copilul pe perioada de acomodare în familie. Au fost întâlnite situaţii în care mama adoptivă a renunţat la serviciu. De aceea acordarea unui concediu familiilor care adoptă copii cu vârsta peste 2 ani ar facilita acomodarea copilului cu noua familie şi mediul, etapa foarte importantă pentru relaţia părinte-copil. Din opiniile familiilor adoptive şi din experienţa practică a colegilor noşti reiese că perioada optimă ar fi de cel puţin 3 luni de concediu de acomodare”, a declarat Elida Deak, director adjunct DGASPC Mureș.

 Câți copii au fost adoptați

Din totalul de 55 copiii adoptați, doar 8 copii aveau sub 2 ani, restul de 47 copii aveau vârsta între 2-10 ani, respectiv 21 băieţi şi 34 fete. A crescut numărul copiilor adoptaţi de la 39 copii în anul 2014, la 55 în anul 2015. DGASPC Mureș a avut 144 copii eligibili pentru adopție în anul 2015, faţă de 111 copii eligibili pentru adopție în anul 2014. „Anul trecut au fost finalizate procedurile specifice pentru adopția unui număr de 55 copii cu vârsta între 1-10 ani:  51 copii fiind deja în familiile adoptive şi doar 4 copii au încă dosarele pe rolul instanței judecătorești.

Din aceştia un număr de  45 copii sunt din sistemul de protecţie din județul Mureș, alții 10 copii sunt din alte județe din țară, respectiv Harghita, Brașov, Covasna şi adoptați de familii adoptive din județul Mureş. De asemenea, 9 copii din județul nostru au fost adoptaţi de familii adoptive din alte județe din țară – Alba, Brașov, Ialomița, Ilfov”, a mai adăugat Elida Deak. La sfârşitul anului 2015, DGASPC Mureș avea în evidenţă 89 copii eligibili pentru adopţie, din care pentru 54 copii nu s-a identificat familie adoptivă, 35 copii sunt în diferite etape ale procesului de adopție. Unui număr de 15 copii le-a expirat sentința civilă prin care copilul a devenit adoptabil. „Consider că modificările aduse legislaţiei adopţiei sunt favorabile clarificării situaţiei juridice a copiilor ocrotiţi în sistemul de protecţie, scurtării perioadei de şedere în ocrotire şi asigurarea dreptului copilului de a avea o familie”, a concluzionat Elida Deak.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE