Locatarii vor vedea negru pe alb pe ce dau banii la întreținere Social
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 114 Vizualizări

Locatarii vor vedea negru pe alb pe ce dau banii la întreținere

DSC_6897

Orice locatar e curios să afle cum i se calculează sumele de bani pe care trebuie să le plătească lunar la întreţinere. Pentru a evita o amendă între 500 -3.000 de lei, de acum încolo toate asociaţiile de proprietari vor fi obligate să afişeze la avizier toate informaţiile.

Camera Deputaţilor a aprobat zilele trecute un proiect de act normativ care modifică legea privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari. Astfel, prin nou paragraf introdus, administratorii sunt obligați să afişeze, lunar, modalitatea de calcul în urma căruia au rezultat sumele de bani pe care trebuie să le achităm la întreţinere. Practic, fiecare proprietar va afla din ce este compusă suma totală de plată, dar şi cum s-a efectuat calculul acesteia. Acesta prevede că asociaţia de proprietari, prin grija preşedintelui, va afişa lunar, la vedere, lângă lista de plată a cheltuielilor, modalitatea de calcul în urma căruia au rezultat sumele lunare de plată.

”Suma totală de plată la întreţinere include costurile aferente consumului de apă rece, apă caldă, gaze, agent termic, cheltuielile comune. Fondul de rulment nu mai este obligatoriu, ci se contituie doar dacă proprietarii îl solicit în ședințele Asociațiilor de propretari. Fondul de rulment este al proprietarilor, nu al asociației, asociaţia doar îl rulează în interesul proprietarilor care au dat banii” ne explică Silvia Bandrabulă, administrator bloc 16, cartierul Săvinești.

Modalitatea de calcul va conţine şi va arăta explicit toate costurile şi sumele care formează totalul de plată al proprietarilor, respectiv modul de calcul şi de repartizare a acestor cheltuieli către proprietari.

Proprietarii pot solicita adeverinţe cu situaţia cheltuielilor privind întreţinerea și pot participa cu drept de vot la adunarea generală, să-şi înscrie candidatura, să candideze, să aleagă şi să fie aleşi în structura organizatorică. De asemenea, proprietarii au dreptul de a aduce îmbunătăţiri locuinţelor personale, fără însă a pune în pericol structura clădirii sau alte proprietăţi individuale.

Legea asociaţiilor de proprietari mai prevede prestarea serviciilor în mod professional, gestionarea bunurilor materiale şi a banilor, efectuarea formalităţilor necesare încheierii de contracte cu furnizorii de servicii, cunoaşterea şi respectarea regulilor cu privire la proprietatea comună și gestionarea modului de îndeplinire a obligaţiilor cetăţeneşti ce revin proprietarilor în raport cu autorităţile publice (stabilite în adunarea generală).

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE