Home / Social / Ziua Mondială a Bolnavului celebrată la Tîrgu Mureș

Ziua Mondială a Bolnavului celebrată la Tîrgu Mureș

Distribuie

apa sfintita

Cu ocazia Zilei Mondiale a Bolnavului, împreună cu Serviciul de Ajutor Maltez, filiala Tîrgu Mureș,  bolnavii vor petrece câteva ore în care să uite de problemele de sănătate, joi, 11 februarie, la Casa Deus Providebit. Evenimentul va avea loc după încheierea slujbei la Biserica romano-catolică din oraș, care va începe la ora 10.00. Această zi este dedicată tuturor bolnavilor, personalului sanitar, credincioşilor creştini, voluntarilor şi familiilor celor suferinzi și, în întreaga lume, sunt organizate manifestări spirituale și caritabile atât în colectivități, spitale, cămine de bătrâni, cât și la domiciliul suferinzilor, bolnavi, persoane cu handicap, orfani, săraci.

” Pentru a le ușura beneficiarilor participarea la activități,  în ziua de 10 februarie au decis să vină la noi, să celebrăm împreună Ziua Mondială a Bolnavului, sărbătoare instituită de Papa Ioan Paul al II-lea, la 13 mai 1992. Acesta este prilejul cu care Servicul maltez din România prin sucursala Târgu Mureș ne vizitează, ocazie cu care vom crea conexiuni de solidaritate interumană, de apropiere a inimilor noastre” precizează dr.Anca Florea, director Căminul pentru vârstnici.

Considerând că iubirea față de semeni este fructul sufletului binecuvântat de Dumnezeu, iar credința, iubirea creștină, răbdarea, pioșenia și milostenia îi obligă să-și întoarcă privirea către cei nevoiași, la eveniment au participat Victoria Tulit, conducătrul sucursalei, Maria Csotles, Eva-Maria Bucsa, Maria Dendea și părintele romano-catolic Augustin Palko, care a binecuvântat pe cei prezenți cu apă sfințită de la Lourdes și, în final a intonat imnul Fecioarei de la Lourdes.

 

victoria

Însăși conducătorul Serviciului de Ajutor Maltez, filiala Tîrgu Mureș, Victoria Tulit, este o luptătoare care a hotărât să înfrunte cancerul la sân, folosind, pe lângă tratamentele clasice, şi o altă metodă de luptă: MUNCA. Are 71 de ani, este mamă a trei băieți și bunica a patru nepoți, iar din anul 2002 este votată mereu ca și lider al sucursalei locale. În urma unui diagnostic nemilos, în luna august anul trecut a fost operată. Vestea necesității unei operații invazive pentru tratarea cancerului de sân, așa cum este mastectomia, are o imensă greutate emoțională și poate produce o traumă psihică particulară. ”Dar a fost a doua șansă la viață. Am urmat ședințele de chimioterapie și radioterapie la Cluj-Napoca, ultima ședință am avut-o pe data de 22 decembrie, iar a doua zi eram deja la lucru, aveam de împachetat 500 de sarmale pentru nevoiași. Tot timpul am muncit și am fost alături de oameni, nici o clipă nu am vrut să renunț la a-mi îndeplini responsabilitățile și duce la bun sfârșit activitatățile propuse” ne spune Victoria Tulit.

DSC_6880

Membrii sucursalei locale și-au propus foarte multe obiective în acest an, dar de departe cel mai măreț proiect este înființarea unui Cămin de zi pentru vârstnici, la Târgu Mureș. Pe lângă găzduire pe  în zilele lucrătoare, asigurarea condiţiilor necesare pentru igiena corporală, a alimentației și petrecerea timpului liber prin diferite activități, beneficarii vor putea merge acasă, să doarmă în patul lor, alături de ceilalți membrii ai familiei. Este de-a dreptul uluitor cum Dumnezeu găseşte oameni prin mâinile cărora face minuni pe acest pămînt, iar noi cei ce putem să observăm aceste minuni stăm de privim, ne minunăm şi ne cuprinde un sentiment de liniştire sufletească. Pentru că există.

Serviciul de Ajutor Maltez în România urmărește asistarea consecventă şi dezinteresată a persoanelor nevoiaşe din societate, fără prejudecăţi sau discriminare. Membrii organizației vor să transmită tinerei generaţii valorile carităţii şi compasiunii active, ca formă a dragostei creştine pentru aproapele nostru. Scopul activităţilor desfășurate este de a contribui la soluţionarea problemelor sociale din România, de a sensibiliza populaţia cu privire la aceste probleme şi a participa la dezvoltarea societăţii civile.

Omul în primul rând este o făptură a divinităţii şi este dotat cu suflet indiferent dacă poate sau nu ştiinţa de azi să dovedească acest lucru.

DSC_6884

Milioane de oameni vin anual la Lourdes, unii pentru a se ruga, alţii pentru a se vindeca sau pentru a cere ajutor şi îndrumare, binecuvântare şi protecţie, sau din simplă curiozitate.

La 11 februarie 1858, Bernadette Soubirous, o fetiţă săracă în vârstă de 14 ani, a plecat să adune vreascuri împreună cu sora ei şi o prietenă, în apropiere de stânca Massabielle, pe malul râului Gave du Pau. Fiind bolnavă de astm, Bernadette a rămas în urmă. În apropierea unei grote „a simţit o adiere de vânt”, apoi a fost martora unei apariţii: „o doamnă tânără, îmbrăcată în alb”. Când celelalte două fete s-au întors, au găsit-o pe Bernadette cu chipul strălucind de fericire.

La început, Bernadette nu ştia despre cine este vorba, dar „Femeia în alb” i-a spus în timpul uneia dintre apariţii că este „Neprihănita Zămislire”. Bernadette a povestit întâmplarea preotului oraşului şi astfel au aflat cu toţii cine i se arăta în mod miraculos fetiţei.

Au urmat o serie de 18 apariţii, în cadrul cărora Fecioara Maria i-a dat mai multe sfaturi şi i-a făcut unele dezvăluiri, dintre care o parte au rămas multă vreme secrete. Tot ea a îndemnat-o pe fetiţă să găsească un izvor în grota respectivă. Apa acestuia a fost captată într-un mic bazin special amenajat şi, în scurt timp, s-a constatat că are proprietăţi miraculoase. Tot mai mulţi oameni au început să se adune la locul apariţiilor, unde s-au produs apoi numeroase vindecări miraculoase. Primele dintre ele au avut loc în martie 1858: vindecarea unei femei paralizate (Catherine Latapie) şi a unui bărbat orb (Louis Bouriette).

În 1866 Bernadette s-a retras la mănăstirea din Nevers sub numele de Marie-Bernarde. Bolile de care suferea s-au agravat tot mai mult şi a murit de cancer în 1879, la vârsta de 36 de ani, fiind îngropată în cimitirul mănăstirii.

Biserica Catolică a recunoscut oficial 67 de miracole şi aproximativ 7.000 vindecări inexplicabile de când Preasfânta Fecioară Maria a apărut la Lourdes în februarie 1858, după cum se arată în cartea „Medicul în faţa miracolelor” („Il medico di fronte ai miracoli”), scrisă de Asociaţia Medicilor Italieni.

În 1905, Papa Pius al X-lea a cerut ca toate cazurile de pretinse miracole sau vindecări înregistrate la Lourdes să fie analizate din punct de vedere ştiinţific.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO/VIDEO: Târgu Mureș, orașul tuturor posibilităților sau orașul tuturor gropilor? – „Ocolești o groapă, dai în trei”

Distribuie „Municipiul Târgu Mureș – un oraș plin de istorie și cultură” este vechea etichetă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.