Home / Interviu / Cornel Sigmirean, reales preşedinte al Senatului UPM

Cornel Sigmirean, reales preşedinte al Senatului UPM

Distribuie

111Prof. dr. Cornel Sigmirean a fost reales în funcţia de preşedinte al Senatului Universităţii „Petru Maior” (UPM) Târgu-Mureş, cu ocazia unei şedinţe de Senat care a avut loc marţi, 9 februarie. Preşedinte al Senatului UPM Târgu-Mureş şi în mandatul anterior, în perioada 2012-2016, prof. dr. Cornel Sigmirean i-a devansat pe contracandidaţii săi conf. univ. dr. Daniela Valea de la Facultatea de Ştiinţe Economice, Juridice şi Administrative şi prof. univ. dr. ing. Liviu Moldovan, actualul prorector ştiinţific, propus de Facultatea de Inginerie. Despre proiectele de viitor ale preşedintelui reales al Senatului UPM Târgu-Mureş, în interviul următor, acordat în exclusivitate cotidianului Zi de Zi.

Reporter: Ce v-a determinat să candidaţi pentru un nou mandat de preşedinte al Senatului UPM Târgu-Mureş? Prof. dr. Cornel Sigmirean: După patru ani, nu aveam neaparat în faţă proiectul de a-mi reînnoi mandatul. Consideram că am suficient de multe responsabilităţi pentru a-mi restrânge din sfera mea de preocupări, pentru că sunt mult mai multe provocări pe plan profesional şi instituţional. A intervenit oferta, nu neaparat că s-a născut ad-hoc acolo, ci înainte de şedinţa de Senat, în urmă cu o săptămână-două, mai mulţi colegi mi-au propus să mă gândesc la funcţia de preşedinte. În timpul şedinţei Senatului s-au făcut propuneri şi printre numele propuse a fost şi cel al meu, alături de cele ale colegilor mei Daniela Valea de la Facultatea de Ştiinţe Economice, Juridice şi Administrative şi Liviu Moldovan, propus de Facultatea de Inginerie, care în prezent ocupă funcţia de prorector. Nu ştiu dacă a fost o regie sau pur şi simplu aşa s-a întâmplat, ca toate cele trei facultăţi să aibă câte un candidat.

Rep.: Care a fost rezultatul votului? C.S.: În primul tur am câştigat, dar nu cu 50% plus unu, în sensul că am avut cele mai multe voturi, 14. A urmat turul doi, unde am câştigat alegerile. Din 34 de voturi, 5 au fost nule, 18 pentru mine şi 11 pentru contracandidatul meu, Liviu Moldovan.

Rep.: Ce înseamnă pentru dumneavoastră realegerea în funcţia de preşedinte al Senatului? C.S.: Alegerea în funcţia de preşedinte este o mare onoare. Dacă aş spune că nu m-a încântat, aş fi nesincer. Oamenii se bucură atunci când primesc recunoaşterea comunităţii. După patru ani de preşedinte, am reuşit să înţeleg mai bine ce înseamnă acest organism de conducere, Senatul Universităţii, care a primit atribuţii speciale prin Legea Învăţământului nr. 1 din 2011, în sensul în care tot ceea ce înseamnă programe de studii, de la iniţierea lor la deschiderea de noi specializări, de la problemele care ţin de buget, strategiile universităţii, promovări, sunt în parte iniţiativa să zicem organelor executive ale rectoratului, decanatelor, consiliului de administraţie şi Senatului.

Rep.: Cum vedeţi viitorul Universităţii „Petru Maior”? C.S.: Nu cred că neaparat acum atribuţiile preluate din regulament sunt importante. Important este ca împreună cu colegii din Senat şi cu viitorul rector să relansăm Universitatea „Petru Maior” pentru că are oameni de foarte bună calitate. E generaţia să spunem în parte titrată prin universităţile din ţară, mulţi absolvenţi ai universităţii noastre, dar şi a universităţilor din străinătate, mulţi au fost bursieri în străinătate şi programe Erasmus şi au o bună cultură în domeniul managementului, a ceea ce înseamnă sistemul de educaţie din Europa. În primul rând, sunt foarte mulţi tineri, oameni la 40 de ani, care trăiesc momentul afirmării lor. Acum e momentul consacrării lor şi sunt oameni cu multe iniţiative. Târgu-Mureş are nevoie de oameni şi iniţiative, iar Universitatea „Petru Maior” dacă îmi permiteţi să spun este o instituţie strategică pentru oraşul nostru. E foarte importantă medicina, UMF-ul, dar totuşi universitatea care pregăteşte resursa umană pe care se construieşte practic dezvoltarea oraşului şi a judeţului este „Petru Maior”. Nici nu ne putem imagina ce ar însemna judeţul Mureş şi oraşele din zonă fără o universitate cu învăţământ integrat cum e universitatea noastră. Avem vreo 17 specializări, vrem să deschidem noi specializări şi mai ales să consolidăm mai bine specializările pe care ni le oferă domeniul IT-ului, pentru că e momentul IT-ului. În anii 90 a fost momentul facultăţilor de drept, a urmat momentul de vârf al facultăţilor economice, managementul, iar acum cred că e momentul IT-ului. Avem în proximitatea noastră Clujul care devine al doilea centru pe piaţa IT-ului şi municipiul Târgu-Mureş poate deveni o mare forţă în domeniul respectiv. În sensul acesta ne gândim, să punem mai bine în evidenţă specializările, capacităţile manageriale, şi în primul rând dorim ca prin rezultate să demonstrăm că suntem cea mai importantă instituţie de învăţământ din acest areal mureşean.

Rep.: Ce alte obiective mai aveţi? C.S.: De asemenea, îmi doresc să ne dezvoltăm şi relaţiile internaţionale, prin crearea de consorţii, de specialităţi comune cu universităţi din străinătate şi chiar din România. E important să oferim comunităţii oameni de bună calitate.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Editura Edu din Târgu Mureș, sau o poveste despre inovație în educație

Distribuie Privind rezultatele ultimei licitații de manuale școlare pentru clasele I și a II-a, organizată …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.