Home / Administratie / Soluţii pentru conservarea Cetăţii Sighişoara

Soluţii pentru conservarea Cetăţii Sighişoara

Distribuie

cetate 1Sala mare de şedinţe a Primăriei municipiului Sighişoara a găzduit luni, 8 februarie, consultarea publică cu tema „Cum putem încuraja proprietarii conştiincioşi de clădiri de patrimoniu şi descuraja delăsarea şi nepăsarea? Care este raportul optim dintre stimulente şi amenzi?”. Evenimentul a fost organizat de Federaţia pentru patrimoniul transilvănean TransylvaNet, Fundaţia Mihai Eminescu Trust şi Fundaţia Heritas, cu sprijinul Primăriei municipiului Sighişoara.

Interes pentru casele de patrimoniu

Din prezidiul audierii publice au făcut parte, în calitate de experţi, Răzvan Şipoş – arhitectul şef al Consiliului Judeţean Mureş, Caroline Fernolend – director, Fundaţia Mihai Eminescu Trust, Ionel Gavrilă – viceprimarul municipiului Sighişoara, Adelina Cristea – expert comunicare, Fundaţia Heritas şi Farczadi Robert – arhitect, iar rolul de moderator i-a revenit Izabelei Hartel, office manager în cadrul Fundaţiei Mihai Eminescu Trust. „Dorim să aflăm care sunt problemele şi nevoile întâmpinate de deţinătorii caselor de patrimoniu în momentul în care doresc să le reabiliteze, dar şi care sunt dificultăţile autorităţilor în implicarea în acţiuni de reabilitare a clădirilor de patrimoniu”, a subliniat Caroline Fernolend.

Timp de aproape două ore, auditoriul, alcătuit din aproximativ 40 de persoane, a ascultat patru depoziţii pe tema propusă de organizatori, după care au avut loc diverse discuţii şi comentarii pe baza ideilor prezentate. În ceea ce priveşte opiniile colectate prin procedura de audiere publică, acestea vor fi sintetizate de Comisia de experţi într-un raport de sinteză care va fi făcut public peste două săptămâni.

cetate 2

Idei prezentate în cele patru depoziţii:

– Impozitul colectat în plus nu poate asigura fondul necesar pentru reabilitarea clădirilor istorice aflate în stare precară. O soluţie mai eficientă ar fi găsirea soluţiilor de parteneriat public-privat şi accesarea de fonduri nerambursabile.

– Trebuie să existe o diferenţiere între abordarea construcţiilor noi în zona de monument istoric, la intervenţiile noi în zona de monument istoric şi la clădirile de patrimoniu lăsate în paragină pentru că există clădiri noi care nu au valoare de monument istoric, dar care sunt în zona protejată, neterminate, lăsate în paragină de mulţi ani. Autorităţile nu au luat măsuri şi existenţa acestor construcţii dăunează imaginii de ansamblu a oraşului istoric. Consider că în cadrul acestor construcţii trebuie aplicate urgent amenzi succesive, care să crească de la an la an, ori trebuie dispusă demolarea ruinelor. Ca să se poată aplica amenda, trebuie să existe o hotărâre de Consiliu Local pentru elaborarea unui set de criterii.

– Există intervenţii pe clădiri monument istoric cu amplasament în zona protejată, de exemplu supraetajarea construcţiilor, modificare de acoperiş, amplasare firmă, materiale noi, care nu se integrează şi care probabil sunt executate fără avizul Comisiei de monumente istorice. În cazul acestor situaţii, consider că autorităţile trebuie să dispună demolarea acestor lucrări şi revenirea la starea iniţială. Amendarea proprietarului nu soluţionează problema, dar este necesară aplicare acesteia ca măsură suplimentară.

– Ar trebui să se aplice, cât mai urgent, modificarea Hotărârea Consiliului Local 177 din 2016 şi adoptarea unei hotărâri care să stabilească criteriile conform cărora se va aplica supraimpozitarea.

– Ar trebui modificată şi hotărârea privind bugetul local, în sensul introducerii unui capitol şi anume „Protejarea patrimoniului”, în care să se regăsească la surse sumele provenite din amenzile pentru neîntreţinerea şi distrugerea monumentelor istorice, precum şi cele rezultate din supraimpozitare şi alte surse cum ar fi valorificarea imaginii monumentului UNESCO, Centrul istoric Sighişoara.

– Aplicarea Regulamentului de trafic auto şi comerţ în Cetate este de asemenea un punct care ar trebui să se ocupe autorităţile, pe lângă aplicarea cu stricteţe a prevederilor legale în domeniul urbanistic şi cel al conservării şi protejării monumentelor istorice.

– Sistemul de impozitare din actualul Cod fiscal e necesar să fie orientat spre finanţarea reabilitării sau consolidării clădirilor de patrimoniu. Procedura de impozitare suplimentară a proprietăţilor lăsate în paragină nu ar trebui amânată, ci aplicată urgent în concordanţă cu clauzele penale existente pentru abuzuri sau infracţiuni la legea construcţiilor.

– Ar trebui adoptată o lege locală pentru interzicerea schimbării de destinaţie a caselor de locuit.

 

 

 

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Proiect HCL. Întâlnirea Naţională Mercedes Clasic, la Sighișoara

Distribuie Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Sighișoara, din 28 martie, se află …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.