Patrimoniului natural şi cultural în atenția GAL Defileu Mureșului Superior Deda
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 417 Vizualizări

Patrimoniului natural şi cultural în atenția GAL Defileu Mureșului Superior

A 1Grupul de Acțiune Locală (GAL) Defileul Mureșului Superior a organizat vineri, 12 februarie la Căminul Cultural din Deda al doilea grup de lucru având ca scop promovarea și valorificarea patrimoniului natural şi cultural al zonei Defileului Mureşului Superior. GAL Defileul Mureșului Superior a lansat la începutul acestui an proiectul ”Sprijin pregătitor pentru elaborarea strategiei de dezvoltare locală”, finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020. Grupul de Acțiune Locală (GAL) Defileul Mureșului Superior elaborează și implementează Strategia de Dezvoltare Locală a teritoriului format din zece comune: Aluniș, Brîncovenești, Deda, Ideciu de Jos, Lunca Bradului, Răstolița, Rușii-Munți, Stînceni, Suseni și Vătava.  

”Începând cu 1 ianuarie 2016 am obținut avizarea strategie de dezvoltare a Văii Mureșului Superior pe Grupul de Acțiune Locală cu denumirea Defileul Mureșului Superior. Din acest moment se lucrează pe această strategie. Scopul înfințării acestui GAL este acela de a accesa fonduri europene, atât pentru cele 10 unități administrativ teritoriale, cât și pentru agenți economici, persoane fizice, fermieri, care doresc să se dezvolte. Acest GAL ar aduce foarte mult plus în ce privește dezvoltarea Văii Mureșului Superior, în sensul în care este unica formă prin care pot fi accesate fonduri europene într-un număr mai mare. Aceasta este și dorința noastră, să fim serioși, să lucrăm cu oameni competenți. De altfel cei trei angajați la conducerea acestui GAL sunt oameni competenți, oameni extrem de serioși, și sper ca împreună să facem de așa natura această strategie de dezvoltare încât să putem obține punctaj maxim și să accesăm fondurile necesare și cerute de către cei care sunt componenți ai acestui GAL, 10 primării și încă 27 de agenți economici înscriși în acest GAL”, ne-a declarat Lucreția Cadar, președintele GAL Defileul Mureșului Superior.

Revitalizarea tradițiilor

Ȋn cadrul evenimentului au susținut prezentări Ilie Frandăș, arh. Klaus Birthler și coregraful Vasile Gabor, completați de reprezentanți ai comunităților din teritoriul precum şi alte persoane implicate în activități de promovare a valorilor Văii Mureșului Superior. ”Activitatea de astăzi face parte din calendarul activităților pentru elaborarea strategiei de dezvoltare în care ne propunem să revitalizăm partea culturală, tradițiile, obiceiurile și folclorul zonei. Sperăm că prin această activitate și prin cele care vor urma să realizăm acest lucru, pentru că este un mare păcat să avem o moștenire culturală istorică, să avem un bagaj cultural atât de bogat și să nu-l evidențiem și să nu-l revitalizăm”, a precizat Virgiliu Emil Ujică, director executiv GAL Defileul Mureșului Superior.

Exploatarea unei resurse inepuizabile”

A 2Printre temele dezbătute s-au numărat ”Valea Mureșului, izvor de frumusețe și bogăție” susținută de Ilie Frandăș, respectiv ”Ecoturism durabil în Defileul Văii Mureșului Superior” argumentată de arhitectul reghinean Klaus Birthler. ”Am ales tema turismului deoarece  ccea mai bună afacere care se poate face este exploatarea unei resurse inepuizabile, în cadrul nostru natura. Turismul e mai bun decât comerțul, din punctul meu de vedere. În comerț cumperi un produs, și apoi îl vinzi un pic mai scump, iar profitul este relativ mic. In turism, e ca și cum ai veni cu o roabă de bani de altundeva și ai aduce-o aici în localitate, consumând fie produse locale, fie servicii de cazare sau servicii de turism. Natura este o resursă de care ar trebui să ne legăm, de modul cum putem profita de toate aceste zone protejate existente aici. Natura în această zonă este principalul element pe care ar trebui să se bazeze turismul”, a precizat arh. Klaus Birthler.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE