VIDEO: Voluntarii Little People, alături de copii cu cancer Sanatate
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 996 Vizualizări

VIDEO: Voluntarii Little People, alături de copii cu cancer

little people
Programul de suport psihosocial ”Nu mi-e frică!”, derulat de voluntarii Asociaţiei Little People România în sprijinul pacienţilor Compartimentului de Hematologie şi Oncologie din Clinica de Pediatrie a Spitalului Clinic Judeţean Mureș a împlinit, recent, un an de la demarare. Cu acest prilej, dar şi pentru a marca Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Cancerului la Copii, reprezentantele Asociaţiei Little People România şi ale Spitalului Clinic Judeţean Mureş au susţinut vineri, 12 februarie, o conferinţă de presă.

Activităţile ONG-urilor, încurajate

Colaborarea fructuoasă dintre unitatea spitalicească şi Asociaţia Little People România a fost subliniată de lector univ. dr. Mihaela Boloş, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean Mureş. „Din perspectiva Spitalului Clinic Judeţean Mureş întotdeauna am încurajat şi vom încuraja activităţile viabile ale asociaţiilor care vin cu soluţii pentru bolnavii care stau internaţi la noi. Asociaţia Little People activează în cadrul spitalului deja de un an de zile, suntem la un moment de bilanţ, am putea spune, a unei activităţi desfăşurate pentru copii, în primul rând. Asociaţia are programe specifice pentru copii, care sunt bolnavi de cancer. Spitalul are o clinică de Pediatrie renovată de curând, care oferă condiţii am spune destul de bune, cu un personal medical bine calificat şi cu un compartiment de hematologie şi oncologie”, a afirmat lector univ. dr. Mihaela Boloş.

Zece cazuri noi, diagnosticate anual

La conferinţă a participat şi conf. dr. Horvath Adrienne, şefa Clinicii de Pediatrie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Mureş, în cadrul căreia funcţionează mai multe compartimente dintre care unul de hematologie şi oncologie pediatrică. „Avem şi o sală de joacă, care este foarte importantă deoarece nu numai trupul trebuie să-l vindecăm, copilul are şi un suflet pe care trebuie să-l îngrijim. În acesta sens ne oferă un sprijin psihologic de înaltă calitate Asociaţia Little People, mai avem colaborare şi cu alte asociaţii de exemplu Asociaţia Hope, speranţă pentru copii cu leucemie şi cancer, care a fost înfiinţată de părinţii copiilor cu cancer, care vara îi duce în tabere montane în ţară. Am amenajat un spaţiu de joacă în curtea spitalului. Am 56 de copii în evidenţă, anual diagnosticăm în jur de zece cazuri noi de cancer şi anul trecut 20 de copii au primit tratament citostatic în spital. Pe lângă tratamentul cu citostatice copilul are nevoie şi de tratament suportiv, care este susţinut de către spital şi mulţumim pe această cale pentru că de multe ori este scump şi complicat”, a subliniat conf. dr. Horvath Adrienne.

Metode eficiente de management al durerii

Asociaţia Little People a fost reprezentată de psihologul Laura Răducan, care a precizat că la Târgu-Mureş programul „Nu mi-e frică!” a demarat în urmă cu un an, la cererea cadrelor medicale. „Implementăm un program zilnic de suport în opt secţii de oncopediatrie din România, programul a început în urmă cu 20 de ani şi experienţa noastră s-a dezvoltat în timp şi considerăm că îmbunătăţim în fiecare zi calitatea vieţii copiilor bolnavi de cancer. Practic, ceea ce realizăm sunt acele activităţi terapeutice prin care-i facem puţin mai complianţi la tratament, să ştie mai multe despre procedurile medicale, să ştie mai multe despre corpul uman, să găsească metode eficiente de management al durerii, toate acestea sunt complementare practic intervenţiei medicale. Pentru că este vorba de secţia clinică de Pediatrie aş vrea să menţionez faptul că în colaborarea cu ei de un an am avut ca şi participanţi 233 de pacienţi, dintre aceştia 15 din cadrul departamentului de hemato-oncologie pediatrică, iar ceilalţi 218 pacienţi fac parte din departamentul cu alte afecţiuni precum diabet, ceea ce demonstrează că programul de suport pe care Little People îl desfăşoară zi de zi este replicabil şi în celelalte domenii în afară de cel oncologic. În această perioadă, Little People desfăşoară o campanie, se numeşte „Zilele bandanei”, în care încurajăm toată comunitatea din România să susţină lupta împotriva cancerului la copil purtând o bandană. Bandana este simbolul clasic pe care un copil bolnav de cancer îl poartă în momentul în care îi cade părul, iar noi vrem să înlocuim acest simbol negativ cu un simbol de solidaritate şi respect faţă de toţi cei care suferă de această boală”, a menţionat psihologul Laura Răducan.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE