La 102 ani, veteranul Dumitru Șomlea se bucură de ce a câștigat prin libertate Consiliul Judetean Mures
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 905 Vizualizări

La 102 ani, veteranul Dumitru Șomlea se bucură de ce a câștigat prin libertate

DSC_7115

Veteranul Dumitru N. Şomlea, decanul de vârstă al veteranilor din judeţ, care a împlinit recent 102 ani, a fost vizitat de Prefectul judeţului Mureş, Lucian Goga, şi comandantul Brigăzii 6 Operaţii Speciale „Mihai Viteazu” din Târgu Mureş, generalul Mircea Dan Şuta. Vizita a avut loc în ziua de 15 februarie, în comuna Miheşu de Câmpie, la domiciliul acestuia. Trecându-i pragul cu gânduri bune și urări de ”La mulți ani cu multă sănătate”, veteranul s-a simțit copleșit și de prezența maiorului Sergiu Colceriu, comandantul Comenduirii garnizoanei Târgu-Mureş și a generalului maior Gheorghe Popa, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere, filiala Mureş.

Dumitru Șomlea s-a născut în 13 februarie 1914, este văduv, are trei copii, o fată şi doi băieţi. În timpul războiului a avut gradul de caporal şi a fost avansat la gradul de plutonier la împlinirea vârstei de 100 de ani. A fost încorporat la Someşeni, Cluj Napoca, în 1939, specialitatea puşcas de aviaţie, ulterior infanterist şi a fost liberat în 1945.

Martor la ororile Celui De-al Doilea Război Mondial, bătrânul a avut mereu credință în Dumnezeu, s-a ținut de ea și nu a îngăduit niciodată vrăjmașului să i-o fure din inimă.

Înrobit cu dragostea pentru neamul românesc și pentru români, veteranul a rostit câteva cuvinte pe care le împărtășesc cu voi:

”Comandantul spunea ~pregătiți-vă și vă rugați că dăm atacul, să nu reușească dușmanul, să nu câștige țara românească, neamul românesc.~ Vai scumpii mei, la Oarba de Mureș au murit 11.000 de oameni, să ne rugăm și pentru ei, că și ei au vrut să se întoarcă la familiile lor dragi, dar nu au putut scăpa. Să vă rugați la Bunul D-zeu pentru libertatea scumpă câștigată, și… uite” a continuat veteranul arătând zâmbitor înspre noi, cei prezenți, ”uite ce persoane scumpe am câștigat prin libertate! Scumpe flori! Și, mă bucur cu ele!”.

DSC_7107

Toți cei prezenți și-au exprimat recunoștința pentru sacrificiile pe care veteranul le-a făcut pentru țară, felul în care a apărat necondiționat pământul strămoșesc al patriei, i-au urat din suflet multă sănătate și s-au autoinvitat la anul, la următoarea celebrare a zilei sale de naștere, când va împlini 103 ani.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE