Din culisele meseriei de asistent social. Profilul persoanei care ocrotește copiii necăjiți Social
  • redactia
  • 1 comentarii
  • 1072 Vizualizări

Din culisele meseriei de asistent social. Profilul persoanei care ocrotește copiii necăjiți

DSC_7162

Satisfacția profesională este o componentă esențială pentru o viață împlinită. Iar atunci când ai o meserie prin care deții puterea de a dărui unui copil iubire necondiționată și încredere, curaj și libertatea de a fi el însuși, satisfacțiile sunt greu de redat în cuvinte. Vorbim aici despre asistenţa socială care, indiferent de nivelul de dezvoltare al unei societăţi, va fi mereu utilă întrucât va exista întotdeauna nevoie de protecţie pentru persoanele vulnerabile și defavorizate. Cum poți ajuta un copil să învețe mereu lucruri noi şi să-şi croiască un drum de succes în viaţă, ne povestește Mónika Köllő, inspector superior în cadrul Serviciului de Asistență Maternală Profesionistă, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Mureș.

Reporter: Spuneți-ne, vă rog, cine sunt beneficiarii Serviciului de Asistență Maternală?

Mónika Köllő: Lucrez în cadrul Serviciului de Asistență Maternală a căror beneficiari sunt copii părăsiți în spitale, neglijați, abuzați în familie sau copilul a cărui părinţi sunt decedaţi, necunoscuţi sau cărora li s-a aplicat pedeapsa interzicerii drepturilor părinteşti, când nu a putut fi instituită tutela. În primă etapă evaluăm nevoile copiilor, sănătatea lor, identitatea, familia şi relaţiile sociale, conduita, dezvoltarea emoţională, comportamentul şi deprinderile de îngrijire personală. Munca mea vizează atât asistentul maternal, cât și copilul. Potrivit ultimei statistici din luna ianuarie, anul acesta, DGASPC Mureș sunt înregistrați 250 de asistenți maternali și 443 de copii beneficiari.

Rep.: Cum pot ajunge asistent maternal?

M.K.: Identificarea, evaluarea şi pregătirea persoanelor care pot deveni asistenţi maternali se face doar în condiţiile legii. Evaluarea cuprinde elementele sociale, psihologice şi medicale ale solicitantului, după care el trebuie să participe la cursul de formare organizat de DGASPC Mureș și obține un atestat. Asistența maternală este o alternativă benefică la îngrijirea în instituţii a copiilor, o formă de ocrotire diferită de adopţie. Practic, ei pregătesc copiii pentru viaţa de familie, pentru reintegrarea lor în familia naturală sau pentru integrarea în familia de adopţie, depinde după caz, îi asigură copilului un mediu de viaţă şi un climat adecvat dezvoltării lui complexe, din punct de vedere fizic, psihic, afectiv.

Rep.: Cu cine trebuie să mențină relații de colaborare un asistent maternal?

M.K.: Asistentul maternal trebuie să colaboreze cu specialiştii DGASPC şi trebuie să le permită acestora supravegherea activităţii şi evaluarea copilului și să aibă un strâns parteneriat cu psihologul, asistentul medical și medicul, asistentul social, personalul din serviciile din comunitate și coordonatorul serviciului de protecţie. Supervizarea se realizează de către asistentul social, conform legislaţiei specifice.

Rep.: Cum ați ajuns să lucrați în acest domeniu?

M.K.: Dintotdeauna am iubit copiii și mi-a plăcut psihologia, acesta a fost și motivul pentru care am urmat facultatea de Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca. Înainte să lucrez la DGASPC Mureș, am profesat la Centrul maternal. Începutul meu de carieră coincide cu imaginea unei fetițe de care m-am îndrăgostit acolo.

Rep.: Care e cea mai mare satisfacție a muncii pe care o prestați?

M.K.: De 13 ani lucrez în acest sistem și, o spun sincer, cea mai mare satisfacție a muncii mele este deschiderea procedurii de adopție. După ce lucrezi pe dosarul unui copil și vezi că acesta merge pe drumul lui și este adoptat de o familie care îi poate oferi o viață frumoasă, este o satisfacție care te motivează și te inspiră, te face să mergi înainte. Chiar dacă nu toate cazurile se încheie așa cum le dorim,  nu pierd niciodată din vedere obiectivele mari, îmi dau seama că obstacolele sunt parte a progresului.

Rep.: Ce am putea schimba în societate pentru a ajuta la reducerea abandonului?

M.K.: Planificarea și prevenirea sarcinilor prin diferite metode de contracepție este foarte importantă, ceea ce lipsește este educația, informarea, cunoașterea, orice schimbare trece prin educație. În plus, convingerea mamei și a familiei, până la rude gradul IV, de a-și lua copilul acasă.

Rep.: Ce calități trebuie să ai pentru a lucra în acest domeniu?

M.K.: Trebuie să ai o gândire strategică, este o muncă în echipă, în strânsă colaborare cu autoritățile locale, asistența socială din cadrul Primăriei, reprezentanții poliției locale, inspectoratul școlar și alți reprezentanți ai instituțiilor. Copilul trebuie înscris la un medic de familie şi trebuie să aibă acces la o îngrijire medicală corespunzătoare, inclusiv consiliere şi terapie, îngrijire stomatologică şi oftalmologică, un regim alimentar adecvat şi un mod de viaţă sănătos. În această profesie trebuie să-ți placă să empatizezi, să comunici cu oamenii și să-i înțelegi, să fii o persoană flexibilă, să te adaptezi în orice situație, să fii un membru în echipă.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • Felicitari sincere domnisoarei Monika Kollo, pentru profesionalism, seriozitate si implicarea de care da dovada in verificarea asistentilor maternali si a copiilor in timpul deplasarilor pe teren. Doamne ajuta

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE