Home / Editorial / Luna februarie, despre lecții de viață și oameni speciali

Luna februarie, despre lecții de viață și oameni speciali

Distribuie

editorial teoLuna februarie stă sub semnul solidarității față de copiii și adulții care luptă împotriva cancerului. În data de 4 februarie, s-a marcat Ziua Mondială a Bolnavului cu Cancer, iar luni, 15 februarie, Ziua Internațională a Copilului cu Cancer. Cum era și firesc, la Târgu-Mureș s-au organizat de la începutul lunii și până acum evenimente cu prilejul acestor două zile importante în calendarul mondial.

Startul l-a dat Asociația Little People România, care a pregătit pentru al treilea an consecutiv campania de conștientizare „Zilele Bandanei”, cu scopul de a invita publicul larg să îşi exprime solidaritatea, prin purtarea unei bandane. Pacienții poartă această eșarfă atunci când trec prin tratamentul oncologic și ea poate fi transformată într-un simbol al încurajării.

Președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, dr. Florin Buicu, s-a alăturat campaniei și a purtat bandana respectivă. Acesta a precizat că deputații din comisia pe care o reprezintă susțin demersurile organizațiilor nonguvernamentale de a sprijini tinerii cu cancer, astfel încât aceștia să poată deveni lideri de opinie care să promoveze sănătatea publică la nivel național.

De la Spitalul Clinic Județean Mureș am aflat că programul de suport psihosocial „Nu mi-e frică!”, derulat de voluntarii Asociaţiei Little People România în sprijinul pacienţilor Compartimentului de Hematologie şi Oncologie din Clinica de Pediatrie a Spitalului Judeţean a împlinit, recent, un an de la demarare. În acest an, s-au derulat activități și programe destinate acestor micuți. Le dorim să continue pe aceeași linie.

Am început săptămâna cu o lecție de viață ce mi-a fost oferită de o copilă de 17 ani, care a învins cancerul și acum își dorește să devină medic pentru a-i ajuta și pe alți copii să se facă bine. Luni, de Ziua Mondială a Copilului cu Cancer, aproximativ 250 de elevi ai Colegiului Național „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu-Mureș și-au manifestat solidaritatea față de cei care luptă împotriva cancerului, prin purtarea de bandane, brăţări şi jucării Yo-yo cu mesajul „Port bandana pentru că îmi pasă!”. Atunci am avut plăcerea și bucuria să o cunosc pe Diana. Diagnosticată în urmă cu un an și jumătate cu o boală cancerigenă, Diana a reușit să se vindece. Credința în Dumnezeu a ajutat-o foarte mult în momentele grele, a mărturisit ea. Pentru mine, Diana este un model, un copil fantastic care a ținut piept bolii și nu s-a prăbușit la aflarea cumplitei vești. Acum, Diana le transmite copiilor și adulților bolnavi să găsească în ei puterea de a gândi pozitiv și să nu se lase înfrânți, deoarece în joc este viața lor și trebuie să lupte pentru ea. Da, Diana este exact persoana de care vorbea dr. Florin Buicu. Ea poate să promoveze sănătatea publică la nivel național și sunt absolut convinsă că o va face, fiindcă știe să comunice foarte bine, este pozitivă, energică și îți face plăcere să te afli în preajma ei. Succes, Diana!

Luna februarie este cu totul specială și pentru Asociația „Împreună pentru copiii cu cancer”. Reprezentanții asociației au demarat astfel campania „One Up”, de conștientizare a societății despre problematica copilului cu cancer, prilej cu care locuitorii județului Mureș sunt invitați să se implice și să sprijine activitățile ce se vor desfășura în perioada următoare. Dragi cititori, vineri, 19 februarie, de la ora 19,00, sunteți invitați la Teatrul Național din Târgu-Mureș, la o seară de balet și poveste. Luând parte la spectacolul de balet „Spărgătorul de nuci” puteți sprijini asociația și implicit micuții care suferă de leucemie și cancer. Președintele asociației este Gabriela Farczadi, o doamnă cu suflet mare, care reușeste să facă minuni pentru copiii cu cancer, alături de familie și voluntari. Și copilul dumneaei a trecut în urmă cu mai bine de zece ani printr-o provocare de sănătate, reușind să învingă boala. Acesta a fost motivul pentru care s-a decis să înfiinţeze o asociaţie care să sprijine copiii cu leucemie şi cancer.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Detalii despre proiectul noului Spital Municipal cu 7 etaje din Reghin

Distribuie Agenția pentru Protecția Mediului Mureş anunţă publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.