Home / Business / „Vânătoare de amenzi”, la şantierul Selgros-Lidl?

„Vânătoare de amenzi”, la şantierul Selgros-Lidl?

Distribuie

111Reprezentanţi ai câtorva societăţi de transport care deservesc şantierul Selgros-Lidl din zona Gării Mari din Târgu-Mureş s-au adresat redacţiei cotidianului Zi de Zi, nemulţumiţi de amenzile repetate primite, susţin aceştia, cu exces de zel din partea poliţiştilor locali. În replică, reprezentanţii Direcţiei Poliţia Locală Târgu-Mureş şi ai Administraţiei Domeniului Public din cadrul Primăriei municipiului Târgu-Mureş susţin că oamenii legii nu fac decât să aplice prevederile actelor normative şi ale hotărârilor Consiliului Local.

Transportatori supăraţi

Sub protecţia anonimatului, transportatorii susţin că au de achitat taxe foarte mari şi în schimb sunt „vânaţi”, constant, de poliţişti locali care şi-au făcut obiceiul de a „sta la pândă” în zona Gării Mari. „Ca să intri cu camioane în zona Selgros şi Lidl Poliţia Locală a dat un traseu printr-o curte privată. Un traseu tâmpit. Dacă vii pe traseul normal, te amendează. Taxa e foarte mare ca să intri oficial şi fiecare persoană care intră acolo primeşte o amendă de 105 lei. Eu am dus de exemplu ieri cu o platformă de 20 de tone un utilaj şi oficial costă 12 milioane (1.200 de lei – n.r.) ca să intru legal acolo, cu utilajul respectiv. Eu am încasat 3 milioane pe lucrare (300 de lei – n.r.), dar am plătit amendă. 105 lei. Toată lumea este amendată în fiecare zi şi dacă e cazul să plătească oficial e o sumă fabuloasă. Ce afacere mai pot face când ţi se pune o taxă de 1.200 de lei pe zi?”, a menţionat reprezentantul unei firme de transport, ale căror afirmaţii potrivit cărora traseul din zona căii ferate ar trece prin curţi private nu s-au confirmat ulterior, în momentul deplasării pe teren.

Un alt transportator şi-a manifestat nemulţumirea vis a vis de o posibilă discriminare în aplicarea amenzilor. „Sunt şoferi de la o societate din Târgu-Mureş, care are probabil prieteni unde trebuie sau cine trebuie, care nu sunt amendaţi deloc, deşi traversează şi ei zona din Piaţa Gării. Umblă când vor şi pe unde vor. Pe mine m-au oprit să mă amendeze, dar pe ei îi lasă să treacă, bine mersi”, a susţinut conducătorul auto.

112

123 de vehicule, autorizate de ADP

Directorul Administraţiei Domeniului Public (ADP) din cadrul Primăriei municipiului Târgu-Mureş, Florian Moldovan, susţine că există trasee autorizate în funcţie de caracteristicile gabaritice ale vehiculelor şi a dezvăluit că municipalitatea percepe taxe de 36 de lei/zi, 60 de lei/zi sau 1.200 de lei/zi, în funcţie de tonajul autovehiculelor. „Traseele autorizate sunt după caz, în funcţie de caracteristicile gabaritice ale vehiculelor, pe străzile Gheorghe Doja, Bega, Budiului, Piaţa Gării, Fabricii de Zahăr, Rozmarinului, arteră rutieră nou creată lângă calea ferată. Au fost autorizate un număr de aproximativ 123 de vehicule aparţinând transportatorilor autorizaţi care deservesc şantierul Selgros – Lidl. Contravaloarea taxei care se percepe de la transportatori este în conformitate cu prevederile Hotărârii Consiliului Local nr. 326/17 decembrie 2015, respectiv 36 de lei/zi lucrătoare, pentru vehicule cu masa maxim admisă mai mică de 20 de tone, 60 de lei/zi lucrătoare, pentru vehicule cu masa maxim admisă între 20 şi 40 de tone şi 1.200 de lei/zi lucrătoare pentru vehicule agabaritice, peste 40 de tone”, a precizat Florian Moldovan.

113

25 de amenzi, între 21 ianuarie – 5 februarie

Directorul executiv al Direcţiei Poliţia Locală Târgu-Mureş, Valentin Constantin Bretfelean, a declarat că poliţiştii locali din subordinea sa nu fac decât să respecte, punctual, prevederile unor hotărâri de Guvern sau de Consiliu Local. „În perioada 21 ianuarie – 5 februarie 2016, agenţii Direcţiei Poliţia Locală au aplicat un număr total de 25 de amenzi contravenţionale, suma acestora fiind de 5.120 lei, conducătorilor auto care deservesc maşini de tonaj mare, pentru şantierul Selgros – Lidl de lângă Gara Mare, precum şi două amenzi persoanelor juridice care execută lucrări de construcţii şi nu au amenajat spaţii la ieşirea pe căile publice, pentru spălarea şi curăţarea utilajelor de noroi, în scopul evitării murdăririi carosabilului. Temeiul juridic al acestor contravenţii îl constituie Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 reactualizată, articolul 47, alineat 1, punctul 2 – pentru nerespectarea indicatoarelor de tonaj, Hotărârea Consiliului Local nr. 20/2008, articolul 21, litera b, alineat 2, pentru murdărirea părţii carosabile şi articolului 7, alineat 1 din Hotărârea Consiliului Local nr. 20/2008 – pentru lipsa amenajării spaţiilor de spălare a pneurilor autovehiculelor. Aceşti conducători auto au fost depistaţi în traficul rutier, pe străzile Fabrica de Zahăr, Jilavei, Rozmarinului, Gheorghe Doja, Piaţa Gării, Liviu Rebreanu, Dorobanţilor şi Băneasa. Menţionăm că autorizaţiile pentru circulaţia autovehiculelor cu un tonaj mai mare decât cel prevăzut pe indicatoarele rutiere sunt eliberate de către Serviciul Tehnic, Reparaţii şi Întreţinere Străzi şi Coordonare Transport din cadrul Administraţiei Domeniului Public, pe care sunt trecute traseele de urmat”, a explicat Valentin Constantin Bretfelean.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Un nou proiect marca Multinvest: Centru de inginerie inovativă la Târgu Mureș!

Distribuie Comisia de Analiză Tehnică din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Mureș a decis, recent, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.