Home / Cultură / VIDEO: Ioan Găbudean, poetul care luptă pentru cauza speranţei

VIDEO: Ioan Găbudean, poetul care luptă pentru cauza speranţei

Distribuie

111Născut în localitatea Cipău în 1951, Ioan Găbudean a debutat literar în 1973, an în care tânărul de atunci publica poezia „Tata”, în revista studenţească „Athenaeum” din Târgu-Mureş. De profesie dascăl, Ioan Găbudean va împlini, în data de 25 februarie, frumoasa vârstă de 65 de ani, ocazie cu care redacţia cotidianului Zi de Zi îl felicită de pe acum şi îi transmite să aibă parte de multă sănătate şi inspiraţie!
Reporter: Ce v-a determinat să scrieţi primele poezii?

Ioan Găbudean: Am început să scriu pe când aveam 20 de ani. Poate aveam o fire mai aparte, o moştenire a sensibilităţii mai deosebite de la mama mea, fie iertată, a murit acum trei ani. Poate şi pentru a lăsa o urmă şi pentru a vedea că lumea e mai frumoasă. Poate că prin literatură putem face lumea mai bună, mai frumoasă.

Rep.: Aveţi vreo temă preferată?

I.G.: Scriu ca să nu descurajez firul de iarbă, aceasta e deviza mea. Trebuie să fim atenţi şi la natură, la tot ce ne înconjoară, la toate fiinţele, la tot ce înseamnă viaţă. E o mare pasiune poezia şi o mare bucurie totodată şi un cadou de suflet pe care îl dăruiesc cititorilor.

Rep.: Prezentaţi-vă, vă rog, cele mai recente volume din opera dumneavoastră.

I.G.: Acum, în preajma aniversării a 65 de ani de viaţă şi a 45 de ani de poezie, am scos două cărţi, mi-am făcut un cadou ca să zic aşa. Acestea se numesc „Viaţa şi poezia în cuvinte şi imagini”, un fel de parcurs al activităţii mele literare, care conţine şi imagini, poze de familie, şi o carte de versuri intitulată „Amurguri”. Ele sunt cărţile cu numerele 45 şi 46.

Rep.: De ce e important să scriem şi să citim versuri?

I.G.: O dată, e important să se scrie poezie şi bineînţeles că autorul doreşte să fie citit. Cred că poezia poate să îl facă pe om mai bun, să înţeleagă mai bine lumea în care trăieşte şi cred că citirea poeziei e ceva şi reconfortant şi plăcut şi folositor, cu toate că trăim într-o lume a robotizării şi ne îndepărtăm din păcate tot mai mult de natură, de natura ca atare şi de natura umană. Sentimentele sunt undeva lăsate la o parte şi totul se rezumă la bani, la afaceri şi aşa mai departe. Dar mai trebuie să fie şi oameni care luptă pentru o cauză cum am scris eu acolo, chiar dacă ştiu că nu voi câştiga lucrurile foarte importante, lupt pentru o cauză pierdută. Pentru cauza speranţei şi a unei lumi bune pe această planetă.

Rep.: Care e principala satisfacţie din cei 45 de ani de activitate poetică?

I.G.: Satisfacţia a fost la primul volum, la 41 de ani, „Adio, romantism”. Cu toate că am spus cu titlul „Adio, romantism”, că aşa sunt eu, vorba lui Eminescu, „eu rămân ce-am fost romantic”, nu am spus în totalitate adio romantismului. În anul 2000 am fost primit membru al Uniunii Scriitorilor din România, am şi câteva premii literare, unul chiar în Japonia, eu fiind cunoscut ca un autor de haiku-uri, şi am avut chiar şi o revistă la Târgu-Mureş, timp de şase ani, revista „Orfeu”. Satisfacţii am avut multe, foarte multe şi satisfacţia cea mai mare este când mă opreşte cineva pe stradă şi îmi spune „te-am citit, mi-a plăcut, mai scrie!”. Sau alţii mă întreabă „mai scrii?”. „Da, scriu!”. Din 1970 şi până voi muri…112

Mie, la 65 de ani

Mă războiesc cu morile de vânt

Şi mi-e mârţoaga-atât de slută

Dar ce e drept mai am avânt

Să lupt pentru o cauză pierdută…

……….
Contemporană

Se fură morţii din cimitire

nebunii înjunghie pe stradă femei

elevii de gimnaziu primesc un măr

vai, ce generos e Guvernul!

câinii nu mai mănâncă acum oase

ci doar filosofează despre ele

flacăra violetă creşte misterul zilei

eu aştept, totuşi, să aud

nişte broaşte orăcăind autentic

ouăle încep să fie periculoase

pentru sănătatea noastră delicată

găinile fiind tot mai stresate

cu siguranţă din cauza politicii şi stau năuc numărând

cei 65 de ani ani mei

pe care îi împlinesc pe 25 februarie

ridic paharul şi toastez – umil scutier

în cinstea poeziei fiind de acord

cu Don Quijote care spunea:

„… nimic nu-i mai de soi pe lume ca poezia.”

 

 

De asemenea, verificati

Prof. univ. dr. Augustin Lazăr, procuror general al României (2016-2019) susține conferința „Epopeea brățărilor regale dacice”

Distribuie Studenții UMFST G.E. Palade Târgu Mureș, programele de studii de licență Istorie și Drept …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.