FOTO: Sângeorgiu de Mureş, localitate multiculturală Administratie
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 720 Vizualizări

FOTO: Sângeorgiu de Mureş, localitate multiculturală

1Aflată în vecinătatea municipiului Târgu-Mureş, în direcţia care duce la Reghin, comuna Sângeorgiu de Mureş deţine toate atuurile pentru a fi considerată un pol de multiculturalitate al judeţului Mureş. Atmosfera de armonie instaurată în cea mai mare comună a judeţului Mureş este posibilă atât datorită locuitorilor, deopotrivă români, maghiari şi romi, cât şi prin exemplul personal dat de primarul aşezării, Sófalvi Szabolcs.

Convieţuire paşnică între etnii

Cap al unei familii mixte din toate punctele de vedere, primarul comunei Sângeorgiu de Mureş spune că în urmă cu opt ani, când a fost ales în funcţie, şi-a început mandatul cu gândul să transforme localitatea într-un areal al convieţuirii paşnice, indiferent de naţionalitatea sau de religia cetăţenilor. „Trăiesc într-o familie mixtă, din toate punctele de vedere, şi ca naţionalitate şi ca religie, şi consider că multiculturalismul este un lucru extrem de pozitiv, care oferă putere unei familii. De multe ori faptul că sunt mai multe de convingeri, de gusturi, de teorii, aduce o democraţie şi un rezultat în plus. Cu mentalitatea aceasta am pornit acum opt ani în funcţia de primar, ca să aduc acea bună atmosferă pe care o trăiesc în viaţa de zi cu zi, în familie, şi în localitate. Cred că atât prin mesajele de atunci, cât şi în cei opt ani de activitate am reuşit să demonstrez acest lucru, că în Sângeorgiu de Mureş convieţuiesc în mod paşnic şi într-o atmosferă foarte bună românii, maghiarii şi rromii. Românii şi maghiarii sunt aproximativ în număr egal, cam 46% – 46%, iar cetăţenii de etnie rromă aproximativ 8% din populaţia comunei”, a precizat Sófalvi Szabolcs.

Familiile tinere, atrase de Sângeorgiu de Mureş

Potrivit primarului, un exemplu al atmosferei pozitive din localitate este reliefat de tendinţa ultimilor ani în rândul familiilor tinere de a se muta în Sângeorgiu de Mureş. „Cred că vorbeşte de la sine faptul că foarte multe familii, în special de tineri, îşi aleg ca destinaţie de locuit comuna Sângeorgiu de Mureş, ceea ce denotă că avem o atmosferă bună. Eu aş numi Sângeorgiu de Mureş ca fiind o localitate multiculturală, din mai multe puncte de vedere. Întâi, prin faptul că fiind aproape de Târgu-Mureş, mulţi cetăţeni aleg să locuiască aici, în comună, deoarece atât românii cât şi maghiarii au activităţi diverse, culturale, sportive şi de divertisment. De asemenea, foarte mulţi cetăţeni care au ales să se mute în Sângeorgiu de Mureş au spus că unul dintre motive e numărul mare de activităţi culturale din localitatea noastră. Şi românii, şi maghiarii, şi romii, îşi găsesc activităţi care să îi atragă, la care să participe şi pot spune sincer că aproape nu am contribuit la organizarea niciunei activităţi care să nu fie cu participare mare, cu sala plină, la Căminul Cultural”, a afirmat Sófalvi Szabolcs.

Zilele Sângeorzene, sărbătoare a culturii

Pe lista activităţilor culturale, la loc de cinste se află Zilele Sângeorzene, eveniment care coagulează, timp de zece zile, toate energiile pozitive ale aşezării. „Majoritatea activităţilor culturale care au loc în Sângeorgiu de Mureş sunt organizate în comun. Cel mai elocvent exemplu se referă la Zilele Sângeorzene, când timp de zece zile avem foarte multe activităţi care atrag românii, maghiarii şi rromii să sărbătorească împreună, să participe la expoziţii foto, la lansări de carte, la dansuri populare şi la alte activităţi. Practic, nu e nimic mai frumos decât să sărbătoreşti împreună, să mergi la o lansare cum e de exemplu „Călătorii în trecut – Caiete sângeorzene”, ciclu de lucrări scrise de autori români şi maghiari în ambele limbi. Aceste lucrări dezvăluie o părticică din cultura, tradiţiile şi istoricul persoanelor care trăiesc lângă tine şi cred că ele fac oamenii mult mai bogaţi şi mai toleranţi”, a menţionat Sófalvi Szabolcs.

Uniţi de tradiţiile populare

Desigur, cultura se află la loc de cinste nu numai pe perioada Zilelor Sângeorzene, fapt demonstrat de multitudinea de evenimente organizate în decursul unui an calendaristic. „În afară de Zilele Sângeorzene, se mai organizează şi un festival de dans la care participă români, maghiari şi rromi, prilej cu care ne cunoaştem reciproc dansurile, tradiţiile şi costumele populare. Faptul că Primăria sprijină instructorii de dans popular românesc, maghiar şi rrom, ca toţi copii din Sângeorgiu de Mureş să aibă posibilitatea să îşi însuşească aceste cunoştinţe este un lucru pozitiv, mai ales că părinţii lor nu trebuie să plătească niciun leu. La un asemenea eveniment, copii au schimbat costumele populare între ei, ideea fiind de a simţi fiecare mai bine cultura celuilalt”, a explicat primarul comunei Sângeorgiu de Mureş. „În fiecare an organizăm şi un Festival Coral, avem 11 coruri în Sângeorgiu de Mureş, româneşti şi maghiare, şi avem dirijori de excepţie, care sunt cetăţeni de onoare ai localităţii. De exemplu, în acest an dirijorul Hajdu Karoly va sărbători 80 de ani. El conduce corul din Sângeorgiu de Mureş de peste 50 de ani şi va fi sărbătorit cu ocazia unui festival coral mixt. Aduce un plus de valoare să cântăm în toate limbile, să ascultăm corurile reciproc, să colindăm de Crăciun împreună, iar atmosfera din sala Căminului Cultural este foarte frumoasă”, a adăugat Sófalvi Szabolcs.

Întâlniri cu şi despre tineri

De asemenea, în localitatea Sângeorgiu de Mureş sunt organizate şi tabere de pictură naţionale şi internaţionale, cu participarea unor artişti locali şi din străinătate. O altă tabără organizată în Sângeorgiu de Mureş constă în întâlnirea tinerilor talentaţi din comună cu tineri din alte localităţi şi chiar din alte ţări cum ar fi Ungaria şi Slovacia. Referindu-se la tineri, primarul Sófalvi Szabolcs a arătat că la nivelul comunei se organizează şi un eveniment periodic sugestiv denumit „Întâlnirea tinerilor sângeorzeni”. „Până în decembrie 2015 s-au ţinut lunar, iar apoi, la cerinţa tinerilor, întâlnirile au loc la două săptămâni. În cadrul acestor întâlniri încercăm să aducem un plus de valoare acestei perioade de pubertate, pentru tineri cu vârsta între 14 şi 19 ani. Am descoperit că părinţii de astăzi nu prea au mult timp, sunt foarte preocupaţi de muncă şi de aceea foarte mulţi tineri cresc alătrui de televizor, calculator, telefoane inteligente şi tablete”, a punctat Sófalvi Szabolcs.

Activităţi culturale şi sociale pentru rromi

De asemenea, primarul comunei Sângeorgiu de Mureş a vorbit şi despre două activităţi organizate special pentru cetăţenii de etnie rromă din localitate. „Organizăm şi un Festival de dans rromanes, care are succes de fiecare dată, şi derulăm proiectul „Hand in hand”, în cadrul căruia avem parteneriate cu mai multe ONG-uri. „Încercăm să integrăm rromii şi să le oferim activităţi la care să participe şi copii români şi maghiari. Copii învaţă lucruri interesante şi îşi fac împreună temele, învăţând totodată ce înseamnă toleranţa, respectul şi iubirea reciprocă”, a arătat Sófalvi Szabolcs.

Carnaval pe străzile comunei

Recent, în urmă cu aproximativ o săptămână, pe străzile comunei a avut loc un carnaval, la care au participat, împreună, români, maghiari şi rromi. „Farshangul e o denumire venită din Germania şi înseamnă că se termină postul”, a explicat Sófalvi Szabolcs. „E o tradiţie, mai ales în localităţile transilvănene, ca ieşirea din post să fie marcată special, pe străzi. Oamenii se îmbracă în diferite mascote şi în mod simbolic dau foc la o paiaţă, pentru a simboliza alungarea iernii. A fost un eveniment foarte reuşit, participanţii au străbătut toate străzile comunei, timp de aproape patru ore, iar reacţia sângeorzenilor a fost pe măsură, de bucurie. Au participat tineri, adulţi, preot, s-au spus replici hazlii”, a conchis primarul comunei Sângeorgiu de Mureş.

[zizigallery id=1900]

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE