FOTO: Sfaturi pentru femei, despre „coabitarea” familie – carieră Politic
  • alex.toth
  • 2 comentarii
  • 285 Vizualizări

FOTO: Sfaturi pentru femei, despre „coabitarea” familie – carieră

1AAproximativ 20 de femei membre sau simpatizante ale Ligii Tinerelor Social Democrate (LTSD) Mureş au participat la dezbaterea cu tema „Femeia la început de drum: carieră vs. familie”, organizată marţi, 16 februarie, în incinta restaurantului „Maris” din Târgu-Mureş.

Carieră de succes versus familie fericită

Iniţiată de LTSD Mureş, organizaţie alcătuită din reprezentante ale Tineretului Social Democrat, deschisă şi tinerelor neafiliate politic, dar care se regăsesc în principiile promovate de social-democraţi, dezbaterea a avut drept scop identificarea problemelor reale cu care se confruntă femeile atunci când sunt nevoite să împace în mod eficient viaţa de familie cu cea profesională. „N-au apus vremurile proverbului „Meseria e brăţară de aur”, dar îmi amintesc totodată şi vorbe precum să nu lucrezi niciodată doar pentru bani sau putere. Ei nu îţi vor salva sufletul şi nu te vor ajuta să dormi mai bine noaptea. Personal, am ajuns la concluzia că este din ce în ce mai greu să ai atât carieră de succes, cât şi familie unită şi fericită. Totul din cauza faptului că acestea reprezintă două elemente esenţiale în viaţa unui om şi cer la fel de mult timp şi energie. Aşadar, spre care dintre cele două trebuie să ne îndreptăm resursele noastre? Este posibil să le împărţim?”, a afirmat, în debutul dezbaterii, moderatoarea evenimentului, Ancuţa Paşcan, coordonatoare LTSD Mureş. „Importanţa acestui echilibru derivă din faptul că indiferent dacă conştientizăm sau nu, conflictul dintre aceste două aspecte are influenţă pe termen lung asupra fiecăreia dintre noi”, a adăugat Ancuţa Paşcan.

1C

Letiţia Iacob: „Cariera se clădeşte prin muncă”

Timp de aproximativ două ore, invitatele şi-au exprimat deschis opiniile despre temele dezbaterii, respectiv decalarea familiei în favoarea carierei și sprijinul oferit femeilor de către stat şi cel oferit de către familia extinsă, echilibrul dintre familie și viața profesională şi modul în care este percepută femeia de carieră în societatea românească. Pe lista vorbitoarelor s-au aflat, printre altele, Sorina Bălan – cadru didactic la Colegiul Economic „Transilvania” Târgu-Mureş, Luminiţa Macavei – directoarea Şcolii Gimnaziale „Romulus Guga”, Diana Niţulescu – inspector şcolar pentru educaţie permanentă şi activităţi extraşcolare şi Letiţia Iacob – consilier judeţean. „După părerea mea, întotdeauna cariera este pe primul loc. După ce ai o carieră reuşită, atunci şi familia îţi va fi reuşită. Şi pentru a răspunde corect la aceste două sintagme, introducem o noţiune nouă, şi anume şcoala”, a fost de părere Letiţia Iacob. „Şcoala să fie şcoală, facultatea să fie urmată la cursuri zi de zi şi apoi puteţi începe o carieră reuşită, după absolvire. Dar să alegeţi profesia care vă place şi care simţiţi că o faceţi cu dăruire. Cariera se clădeşte prin muncă”, a recomandat Letiţia Iacob.

Statistici îngrijorătoare

În cadrul aceleiaşi întâlniri, coordonatoarea LTSD Mureş a prezentat câteva statistici despre egalitatea şanselor între bărbaţi şi femei în ceea ce priveşte cariera, precum şi rezultatele un studiu publicat de revista „Times”, conform căruia Europa nu este un loc potrivit pentru femeile care vor funcţii de conducere. „Datele relevă că în timp ce în Statele Unite ale Americii femeile deţin 45% din funcţiile de conducere, politicieni, manageri, etc., în statele Uniunii Europene situaţia este exact pe dos. În Anglia, procentul este de 33%, Suedia care este considerată o ţară model în egalitatea de sexe are un procent mai mic, de 29%. În Italia şi Germania, femeile lider sunt în proporţie de 18% şi respectiv 27%. Aceste statistici spun mult”, a afirmat Ancuţa Paşcan. „Cu atât mai mult cu cât majoritatea persoanelor de sex feminin din Uniunea Europeană sunt absolvente ale unei instituţii de învăţământ superior”, a completat coordonatoarea LTSD Mureş.

1D

Fericirea, un termen relativ

La eveniment a participat şi Sebastian Pui, preşedintele Tineretului Social Democrat Mureş, care a fost invitat, la finalul dezbaterii, să îşi expună opinia vis a vis de temele discutate. „Cred că până la urmă totul se rezumă la fericire, care este un termen relativ pentru fiecare dintre noi. Poate pentru unii fericirea înseamnă o viaţă dedicată cât mai mult familie şi atunci aşteptările sunt egalate, poate fericirea pentru unii înseamnă o realizare profesională, o carieră extraordinară, poate chiar un renume naţional, internaţional. Cred că totul de aici pleacă, de la aşteptările pe care le avem în viaţă”, a fost de părere Sebastian Pui. „Pot vorbi de cinci luni şi din perspectiva tânărului împlinit familial, am un copil în vârstă de cinci luni, dar am făcut şi foarte multe eforturi pentru cariera mea, începând din anii studenţiei, şi acum încerc şi eu să găsesc echilibrul pe care cred că sunt aproape să ajung la el. Cred că nu este foarte, foarte greu, cu o foarte bună organizare a timpului să ajungem şi la o carieră care să ne satisfacă – nu trebuie să fie extraordinară – şi să avem şi o familie fericită. Oricum, dacă ar trebui să aleg între cele două, aş alege întotdeauna familia, cred că este mult mai importantă. Cel puţin asta mă face pe mine fericit”, a mai spus liderul tineretului Social Democrat Mureş.

1B
Sfaturi pentru femei, dintr-un studiu semnat de Daniel Bichiş, psiholog şi specialist în coaching

1) Alege inteligent organizaţia în conducerea căreia să te angajezi. Existenţa unei culturi de tip patriarhal şi cam autoritariste este posibil să creeze multe bariere în calea promovării femeilor şi a acceptării lor în posturi de conducere. În cazul acestor organizaţii, poziţiile de middle manager sunt, totuşi, accesibile femeilor. Instituţiile de stat şi ONG-urile reprezintă un teritoriu foarte adecvat pentru leadership-ul feminin, datorită nivelului mai redus de stres şi a culturii ce susţine diversitatea.

2) Nu abuza de feminitatea ta, dar nici nu uita de existenţa ei. Femeile trebuie să îşi cultive stilul de comunicare echilibrat, în care să recurgă cât mai rar la armele seducţiei feminine, dar fără a deveni totodată dure şi tranşante. Astfel, se evită capcanele întinse de uşurinţa cu care pot fi uneori obţinute concesii din partea bărbaţilor, precum şi respingerea din partea femeilor. Există o formă feminină de conducere, dar care este la fel de eficientă ca şi autoritarismul masculin.

3) Evită stresul. O femeie trebuie să îşi asigure sufiente mijloace de reducere a stresului, atât profesional cât şi personal. Să vegheze la menţinerea stării ei de bine, prin alocarea de timp şi resurse suficiente pentru întreţinere corporală, masaj, activităţi culturale, etc.

4) Gândeşte-te la ceea ce-ţi doreşti cu adevărat. Este bine ca o doamnă aflată într-un post de conducere să îşi clarifice foarte bine valorile şi motivaţiile. Este mai uşor să obţii satisfacţii din poziţia de lider dacă ştii că ocupi ca rezultat al aşteptărilor şi dorinţelor tale şi ale grupului, nu din concurenţă.

[zizigallery id=1901]

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • Mai Pui esti pe cai mari! In centru si maiestuos! Curat PONTA-ist! Cu grija cu relativitatea si satisfactia! ca intervine si viteza luminii si rapid poti fi „relativ”!

  • In poze se vad mai multe doamne care sunt spre sfarsitul carierei decat la inceput,sau poate erau acolo sa fie sigure ca tinerele PSD-iste or sa inteleaga cum se face cariera in politica romaneasca(PCR,FSN,PDSR,PSD) incepand din 1946 pana in ziua de azi.

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE