Home / Business / Pistă nouă, în pregătire la Aeroportul „Transilvania”

Pistă nouă, în pregătire la Aeroportul „Transilvania”

Distribuie

111Consilierii judeţului Mureş au aprobat, recent, bugetarea sumei de 55 de milioane de lei pentru reabilitarea pistei Aeroportului Internaţional „Transilvania” Târgu-Mureş, bani care vor proveni fie de la bugetul de stat în cadrul MasterPlanului pentru Transport, fie din credite bancare.

Siguranţă sporită pentru pasageri

Vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al Aeroportului Internaţional „Transilvania”, Luminiţa Gherendi, a precizat că necesitatea de modernizare a pistei a apărut având în vedere ridicarea standardelor de siguranţă impuse prin Regulamentul European 139 din 2014, de stabilire a cerinţelor tehnice şi a procedurilor administrative referitoare la aerodromuri. „La sfârşitul lucrărilor, lungimea pistei va fi aceeaşi deoarece mergem pe reparaţie capitală, nu pe extindere. Lungimea va fi tot de 2.000 de metri, lăţimea de 45 de metri şi rezistenţa, cunoscută sub denumirea de PCN, va fi de minim 45, aşa cum e prevăzut şi în MasterPlan, document aflat în formă de draft. Practic, caracteristicile tehnice ale pistei rămân aceleaşi, doar calitatea ei va oferi un grad mai mare de siguranţă”, a declarat Luminiţa Gherendi.
Reprezentanta Aeroportului Internaţional „Transilvania” şi-a manifestat optimismul că creşterea gradului de siguranţă a pasagerilor va avea ca efect şi o creştere a numărului acestora. „Sperăm că oferind condiţii mai bune de siguranţă impactul va fi în special asupra serviciilor oferite companiilor aeriene, beneficiarul final fiind pasagerii, pentru că se urmăreşte creşterea gradului de siguranţă. Toate aeroporturile care şi-au modernizat pistele au început să crească foarte mult traficul. Aeroportul „Transilvania” a demarat procedurile, am lansat spre licitaţie DALI şi proiectul tehnic pentru documentaţia de avizare a lucrărilor de investiţii şi proiect tehnic „Execuţia RK suprafeţe de mişcare şi RESA, inclusiv instalaţii aferente”, cu suma de 230.000 de lei. Deja procedura este demarată, urmând ca la final să se poate face şi anunţul de intenţie. Anunţul de achiziţie de lucrări pentru reparaţii capitale a fost deja făcut şi sperăm ca în partea a doua a acestui an să începem lucrările”, a punctat Luminiţa Gherendi.

Valoarea investiţiei, 55 de milioane de lei

Investiţia, reparaţii capitale la pista de decolare-aterizare, este cuprinsă în bugetul din acest an al Consiliului Judeţean Mureş, valoarea acesteia fiind estimată la suma de 55 de milioane de lei. „Sursele de finanţare sunt banii alocaţi de la Consiliul Judeţean Mureş sau credit. Noi am merge pe varianta fondurilor europene, în ideea în care apare MasterPlanul în forma finală, document în care în momentul de faţă, în proiect, suntem trecuţi cu o sumă care ar fi mai mult decât acoperitoare, s-ar putea discuta şi despre o modernizare, respectiv o mărire a lungimii pistei, plus modernizarea căilor de rulare şi a platformelor”, a afirmat Violeta Pop, directorul economic al Aeroportului Internaţional „Transilvania”.

Sprijin din partea autorităţilor judeţene

Interesul autorităţilor judeţene pentru funcţionarea Aeroportului Internaţional „Transilvania” în condiţii optime a fost reamintit de Ciprian Dobre, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş. „La Aeroportul „Transilvania” avem negociat cu Oficiul Concurenţei, care este de fapt compensaţia pe care noi o putem să o acordăm într-un an calendaristic Aeroportului. Anul acesta compensaţia este de 4.194.000 lei. Este compensaţia maximă, care să nu fie considerată ajutor de stat. Am prevăzut în buget toată această sumă pentru Aeroport, care va avea două investiţii destul de mari, de scumpe, este vorba despre o multifuncţională de deszăpezire şi o autospecială de stins incendii. La nivelul aeroporturilor se lucrează cu alt tip de echipamente şi atunci când vorbim despre autospeciale de stins incendii, deszăpeziri şi degivrare, echipamente foarte scumpe dar de care aeroportul are mare nevoie. De asemenea, eforturile pe care noi le depunem împreună cu managementul Aeroportul sunt legate de reparaţiile capitale de la pistă şi extinderea ei la 2.500 de metri, o investiţie de 38-40 de milioane de euro. Aceasta e lupta noastră pentru a prinde lucrarea respectivă în MasterPlanul pe transportul aero. Sperăm să obţinem această investiţie şi să o prevedem în MasterPlanul pe Aero şi să avem din fondurile europene ce se cuvin aeroporturilor din România cota noastră, ca fiind al patrulea, al cincilea aeroport din România”, a declarat Ciprian Dobre. „Această pistă este construită la începutul anilor 1970 şi de la construcţia ei nu a avut niciodată parte de reparaţii capitale, şi când vorbesc de reparaţii capitale cei care sunt în domeniu tehnic ştiu ce înseamnă. Reparaţia capitală înseamnă practic o înzestrare a pistei cu o nouă structură de rezistenţă. O manoperă foarte scumpă, se investeşte foarte mult şi de aceea costurile sunt foarte ridicate”, a adăugat preşedintele Consiliului Judeţean Mureş.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Parc fotovoltaic construit în județul Mureș, pe un teren de 41,9 de hectare

Distribuie Comisia de Analiză Tehnică din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Mureș a decis, recent, …

2 comentarii

  1. Va rog frumos nu-i minciuna ci „declaratie politica” pentru fraieri!Dobre a parasutat-o pe Gherendi la aeroport sa faca rost de bani pentru campanie iar aceasta face ce stie mai bine:tipa si risipeste banii pe prostioare din care-si ia partea si sustine un proiect utopic numai pentru comisioane.
    Daca in 2012 tot cuplul Dobre-Gherendi renuntau la fondurile europene de pe POS_T si anulau licitatia organizata pentru constructie,tot ei vin si spun acuma ca trebuie luat bani imprumut pentru reparatia pistei ca doar 4 % din 35 milioane de euro este ceva cu care pot iesi linistiti la pensie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.