VIDEO: Parcare ultramodernă, în pregătire la Aeroport Consiliul Judetean Mures
  • alex.toth
  • 6 comentarii
  • 1017 Vizualizări

VIDEO: Parcare ultramodernă, în pregătire la Aeroport

aeroport 1Consilierii judeţului Mureş au aprobat, recent, documentaţia tehnico-economică şi indicatorii tehnico-economici ai proiectului „Modernizare căi de comunicaţii ce deservesc aeroportul”, valoarea totală a investiţiei care vizează Aeroportul Internaţional „Transilvania” Târgu-Mureş, cu TVA inclus, fiind estimată la suma de 12.492.177 lei, adică aproximativ 2.785.695 euro.

Aviz de la Autoritatea Aeronautică

Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Mureş, Ciprian Dobre, proiectul care vizează modernizarea căii de acces care deserveşte Aeroportul Internaţional „Transilvania” a fost demarat în urmă cu trei ani. „După doi ani şi jumătate de discuţii cu Autoritatea Aeronautică, în sfârşit am obţinut avizul acestei instituţii, în luna noiembrie 2015. Am finalizat proiectul, am scos studiul de fezabilitate, în luna ianuarie am aprobat indicatorii tehnico-economici în Consiliul Judeţean în legătură cu această lucrare care va prevedea intrarea în incinta aeroportului din sensul giratoriu existent acum în extravilanul comunei Ungheni, înainte de mănăstirea de la Recea. Se va face la dreapta, către Parcul Industrial şi de acolo se va desprinde o „bretea”, un drum cu două benzi care va intra direct în parcarea aeroportului”, a declarat Ciprian Dobre.

aeroport 2

Noua cale de acces, paralelă cu drumul E60

Proiectul tehnic a fost întocmit de arhitectul Eugen Glăja, care a dezvăluit detalii interesante cu privire la viitorul drum de acces către Aeroportul Internaţional „Transilvania”. „Având în vedere că accesul auto la aeroport se făcea de pe drumul E60, s-a venit cu o propunere de creare a unei noi căi de acces în spaţiul de parcare, calea de acces fiind paralelă cu Drumul European E60. Teoretic, am degrevat drumul E60 de încărcătura din punctul de inflexiune de astăzi, respectiv actuala intrare în aeroport. Traseul propus de noi ţine cont de viitoarea dezvoltare a autostrăzii din acel sens giratoriu, iar drumul industrial ales este mult mai puţin circulat şi va rămâne mai puţin circulat decât drumul E60. Această propunere a fost aprobată într-o documentaţie de urbanism PUZ în cursul anului 2014, documentaţie care a creat baza soluţionării pe acest principiu. În prima etapă s-a abordat întocmirea unui studiu de fezabilitate ca prim pas, care nu necesită exproprieri. Urmează întocmirea documentaţiei de execuţie şi chiar execuţie, cu accesul provizoriu păstrat, până când se va realiza etapa a doua, care va fi mai complexă. Sunt câteva exproprieri care sunt necesare a se face pentru etapa finală de acces la Aeroport”, a precizat arhitectul Eugen Glăja.

„Proiectul creează fluenţă, libertatea de a opta”

Principiul după care va funcţiona viitoare cale de acces a aeroportului este unul inelar, care va fluentiza în mod eficient traficul auto. „Un element de noutate şi modernitate înseamnă o rezolvare a accesului călătorilor, angajaţilor, a tuturor persoanelor care doresc să aibă relaţia cu aeroportul de aşa natură încât să nu îi obligăm să treacă de o barieră, să plătească, să plece sau să rămână acolo. Proiectul creează fluenţă, libertatea de a opta. Dacă beneficiarul doreşte să rămână în aeroport vine şi intră direct în parcare şi are punct de acces direct cu barieră. Dacă doreşte să descarce din maşină persoane şi să rămână în aeroport, poate intra ulterior în parcarea cu plată. Dacă nu doreşte să rămână, şi doar aduce pe cineva, vine, descarcă, întoarce şi pleacă. E un principiu inelar din care teoretic ai libertatea de a circula şi chiar a te întoarce de unde ai plecat, dacă ai uitat ceva. Nu se va mai sta afară pe E60, pentru că intrarea va fi liberă”, a menţionat arhitectul Eugen Glăja.

Securitatea pasagerilor, îmbunătăţită

De asemenea, proiectul prevede şi câteva soluţii moderne pentru a asigura o mai bună securitate pasagerilor care deservesc Aeroportul Internaţional „Transilvania”. „Va fi şi supraveghere cu camere performante, cu softuri care să gestioneze prezenţa maşinilor. Dat fiind că siguranţa trebuie să fie maximă în asemenea locuri, s-a mers pe o contabilizare perfectă, digitală, a tot ceea ce se întâmplă în zona parcării. În momentul în care maşina va intra în parcare, se va contoriza numărul, când a intrat, când a ieşit. Dacă se lasă un bagaj sau un obiect pentru un timp mai lung, printr-un soft special, cu ajutorul camerelor de luat vederi, se face şi o alertare. Dacă un pachet e lăsat undeva – poate fi orice în el – şi dacă stă o perioadă mai lungă, softul va ajuta la obţinerea de informaţii despre acel pachet. O altă noutate va fi asigurarea energiei electrice pentru şase maşini electrice. E o cerinţă nouă a Uniunii Europene”, a punctat arhitectul Eugen Glăja.

Noua parcare va avea peste 300 de locuri, precum şi o zonă destinată taximetrelor şi autocarelor. „Vor fi şi locuri de parcare pentru taxiuri, în număr de nouă. Taxiurile nu vor fi în zona cu barieră. Totodată, va fi şi o zonă pentru parcarea autobuzelor. Sistemul rutier va fi cu dale prefabricate autoblocante, respectiv cu asfalt. Au fost două variante şi a fost aleasă această variantă”, a conchis arhitectul Eugen Glăja.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • Nostim videoul cu autostrada Transilvania … Deci inca vreo 10-20 de ani..

    Tot nostima prezenta unei singura aeronave wiz air semn ca nu viseaza nici CJ la dezvoltare

  • Vad ca PNL-istii invita orasul la sediul lor din Centru-la consultatii ..OFTAMOLOGICE GRATUITE-pe banii tarii.Bine ar fi daca si-ar verifica ei (liberalii)Dioptriile-si pana la alegerile locale din 5 iunie sa-si bage lentile cu putere vizuala mare-sa vada cum scorul lor mic ca puta furnicii-v-a fi cat cea a elefantului.Femeile liberale muresene-vor sa ne masoare noua ..tensiunea..madulara..pardon oculara!!cu specialisti mitici.!!!

  • Aveti dreptate nu sunt minciuni sunt HOTII!Dobre stie ca nu mai pupa consiliul judetean asa ca face initierea isi ia dreptul si prostii care vin nu au decat sa finalizeze lucrarea.Dar ca om cu scaunul la cap asta-i trebuieste aeroportului acum cand aici se pierd zboruri?Sau actiunea nu este decat ca din bani publici sa se faca lucrarea pe care apoi sa o „privatizeze” catre un apropiat „om de afaceri”?

  • Nu sunt minciuni, sunt lucruri foarte bune care s-au realizat, vezi drumul spre Sovata prin Miercurea şi Sărăţeni. Problema este că aeroporul dpdv al traficului a rămas mult în urma celui din Cluj şi aici trebuie căutată soluţia pentru dezvoltarea lui.

  • Dupa 5 iunie vine UDMR-ul la CJ,si sigur se voor sterge undeva cu proiectul lui Minciuna asta PNL-ist.Banii de unde-i baga in acest proiect???
    Dar nea MINCIUNICA-PNL-ica mai in toamna lui 2014 vorbea si de o parcare superba la Spitalul Mare.Se mai apuca de ea,sau o baga inca odata la Promisiunile campaniei electorale din 2016.I-as sugera sa nu se mai oboseasca-fiindca anul acesta UDMR-ul v-a prelua C.Judetean.

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE