„Hotelul cu miliardul de stele este cerul care ne găzduiește pe toți” Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 387 Vizualizări

„Hotelul cu miliardul de stele este cerul care ne găzduiește pe toți”

RDY_8637Filmul „Billion Star Hotel”, regizat de Alecs Năstoiu, a fost prezentat în premieră publicului vineri 19 februarie, de la ora 20.00, în Târgu-Mureș, la Cinema City din Promenada Mall. Evenimentul a început la ora 19.00 în „foaierul” cinematografului. Invitații organizatorilor au avut ocazia să stea de vorbă cu producătorul filmului, Ovidiu Vasu, și cu actorii Nicu Mihoc, Moca Rudy și Dan Rădulescu, și să facă fotografii cu aceștia.

Speranțe mari

Billion Star Hotel a fost filmat în 31 de zile, iar post-producția a durat aproximativ 7 luni. Montajul, sonorizarea și efectele speciale au fost realizate în București, iar mixajul de sunet în Londra. „Sperăm ca publicul să vină în număr mare să vadă filmul atât la Cinema Arta, cât și, aici, la Cinema City. Și sperăm să le placă. Cele mai grele secvențe au fost cele fantastice, mai ales cele filmate în tren, în „Mocănița Transilvaniei”, și, apoi, au fost și zile în care am filmat în continuu 24 de ore, acela a fost cel mai greu moment din timpul filmărilor, undeva în pădure la Milaș. Un lungmetraj e ceva de anduranță, trebuie ca întreaga echipă să fie unită și să pregătești bine lucrurile dinainte. Noi am reușit pentru că am fost ajutați de oameni cu suflet”, a declarat Ovidiu Vasu. „Filmul este o metaforă puternică despre condiția umană. O lecție de viață oferită prin mijloacele filmului”, a precizat actorul Rudy Moca.

Finanțarea filmului

L-am întrebat pe producător cum și de unde au obținut fondurile pentru realizarea filmului. „A fost foarte greu. Din păcate, încă mai avem de plătit oameni, mai avem niște datorii, dar mesajul filmului m-a făcut să merg mai departe și să nu mă opresc. Am fost ajutați de oameni de afaceri de pe plan local, au fost mai multe companii mureșene, cele mai importante sunt Cisgaz, Hotel Privo, Indra, și, bineînțeles, Reea, practic Dan Mașca a fost primul care ne-a susținut în proiectul acesta. Au fost mai mulți, foarte mulți”, a răspuns Ovidiu Vasu.

Dan Rădulescu: „Pentru noi a fost o provocare”

„Ne-am simțit extraordinar la filmări. Pentru noi a fost o provocare, pentru că majoritatea suntem actori de teatru și cred că acest lucru ne-a motivat și mai mult să ne facem treaba cât mai bine. A fost interesant să văd filmul, în urma montajului am văzut o altă abordare, decât ce știam din script. Am rămas puțin șocați, dar încet-încet, după a patra, a cincea vizionare, am înțeles ce au vrut regizorul, Alecs Năstoiu, și producătorul. Spectatorii vor rămâne cu un gust plăcut și cu o idee frumoasă. Cred că va fi interesant și pentru ei să-și vadă pe ecran actorii favoriți de pe scenele din Târgu-Mureș”, ne-a spus actorul Dan Rădulescu.

Cum să spui o poveste simplă într-un mod complicat

Filmul spune povestea a trei oameni ai străzii, Sică Generalu’ – Nicu Mihoc, Panait Surdu – Dan Rădulescu, Arthur Popescu – Theo Marton, poveste narată de Tata Rudi – Rudolf Moca. Cei trei se întâlnesc în gara din Teaca și încep o mică aventură călătorind cu mocănița. Între timp, Tata Rudi îi povestește unui copil viețile protagoniștilor, din copilărie până la aventura cu mocănița. Faptul că filmul e împărțit într-o mulțime de capitolașe – apar cartonașe cu titlul capitolului, îi scade mult din cursivitate, și, de asemenea, montajul mi s-a părut de multe ori nepotrivit. Povestea e simplă, însă ce vezi pe ecran e derutant. Altfel, e un film pozitiv, cu mesaj, în care joacă foarte mulți actori buni, pe care merită să-i vedeți. Unora o să vă placă, pe alții vă va enerva, unii veți râde, alții nu o să înțelegeți de ce râd ceilalți, dar, în final, cred că veți ieși cu o stare bună.

De ce „Billion Star Hotel”

După vizionarea filmului Ovidiu Vasu, Nicu Mihoc, Dan Rădulescu și Moca Rudy au ținut câte un scurt discurs. „Dacă v-ați emoționat un pic, dacă ați văzut filmul cu ochii deschiși, noi toți, echipa asta ne-am depășit propria noastră condiție. Pentru că am început să facem un film de lungmetraj… a fost o nebunie, ne-am adunat și am început să filmăm. Cea mai importantă este părerea dumneavoastră, eu, gata, mi-am terminat treaba. Sunt bucuros pentru întreaga echipă, s-a filmat noaptea, s-a filmat în foarte multe locuri și cu bani foarte puțini. Îi mulțumesc și lui Boby (Ovidiu Vasu) pentru că are încăpățânarea de a merge până la capăt. Apoi, cum spune un prieten, atât am putut, atât am făcut”, a spus actorul Nicu Mihoc. Singura întrebare venită din partea publicului de la Cinema City a fost care este semnificația titlului, „Billion Star Hotel”, răspunsul a fost oferit de Ovidiu Vasu: „Hotelul cu miliardul de stele este cerul care ne găzduiește pe toți, este o metaforă pe care am ales-o pentru că personajele filmului sunt oameni ai străzii”.

25 de burse din partea Fundației Buckner România

După avanpremiera de vineri seara, a urmat a doua zi premiera de gală a filmului „Billion Star Hotel” găzduită de Cinema „Arta”, care a prilejuit și un eveniment caritabil cu ocazia „Zilei Mondiale a Dreptății Sociale – 20 februarie 2016”, prilej cu care Fundația Buckner România a oferit 25 de burse. „Avem în această seară 25 de burse, copii care au o poveste, au un vis pe care noi încercăm să-l construim alături de ei. Tocmai de aceea povestea celor din film începe cu fiecare dintre noi. Seara aceasta e deosebită pentru noi, e o seară de poveste. Facem parte din ceea ce înseamnă 25 de povești, 25 de vise, 25 de dorințe pe care dorim să le împlinim. Zece dintre ei sunt împreună cu noi în această seară, tineri care visează să devină instalatori, actori, specialiști IT, cântăreți, vise care vor deveni realitate. Prin bursa „Motivație și performanță” vom sprijinii 25 de copii care astăzi încep un drum, pe care împreună putem să-l facem posibil pentru acești tineri. Vom motiva munca, efortul, intenția celui ce vrea să facă ceva în viață”, a precizat Dacian Moldovan, președintele Fundației Buckner România.

Curajul de a face un film la Târgu-Mureș

A urmat proiecția de gală a filmului, destinele celor trei personaje aparent ciudate – Sică Generalu’, Panait Surdu și Arthur Popescu, neliniștile interioare, traumele din copilărie, drame sufletești. Ei sunt purtați de viață pe propriul drum și odată cu maturizarea lor, temerile și confruntările cu viața, se schimbă. O călătorie prin viața a trei personaje în care transpare adevărul că viața înseamnă însuși propriul fel unic, complicat de a fi. La final o parte din echipa filmului a urcat pe scenă în frunte cu Rudy Moca, Dan Rădulescu și Nicu Mihoc, alături de cei mai tineri protagoniști ai echipei de filmare „Billion Star Hotel”. „Îți trebuie curaj să visezi să-ți duci visele până la capăt. Despre acest film, despre acest eveniment de a face un film în județul Mureș, mesajul către toată lumea se definește cam așa: ai grijă de gândurile tale care vor deveni cuvinte, cuvintele tale care vor deveni fapte, iar faptele tale care îți confirmă identitatea. Cam asta înseamnă „Billion Star Hotel”, curajul de a face un film la Târgu-Mureș care sper să nu fie nici primul, nici ultimul”, a precizat Rudy Moca.

„Înseamnă foarte mult”

La rândul său, Dan Rădulescu, Panait Surdu în film, a subliniat importanța faptului că filmul a fost realizat în județul Mureș. „Acest film înseamnă un început și înseamnă foarte mult. Așa cum pentru Cluj TIFF a însemnat un punct de plecare, pentru județul Mureș primul film artistic de lungmetraj înseamnă foarte mult. Personajul pe care îl interpretez în film, Panait Surdu, este un personaj cotidian pe care îl întâlnim la fiecare pas. S-a nimerit ca premiera acestui film să coincidă cu Ziua Mondială a Dreptății Sociale și nedreptatea socială o vedem la fiecare pas, iar personajul pe care îl interpretez este nedreptățit social și ajunge în situația pe care o vedeți în film, nu doar a mea, ci a celor trei prieteni din film”, a menționat Dan Rădulescu. Nicu Mihoc, Sică Generalu în film, a menționat, din nou, că toți cei care au pus umărul la construcția „Billion Star Hotel” și-au depășit condiția, în special cei mai tineri dintre actorii filmului. „Noi nu am încercat să facem un film frumos, am dorit doar să facem un film. Eu îi respect în aceeași măsură și pe cei cărora le-a plăcut filmul și pe cei la care nu le-a plăcut”, a precizat Nicu Mihoc.

Valentin COVACIU&Alin ZAHARIE

Foto: Radu Roșca

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE