Medicina bazată pe dovezi, între mit și adevăr Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 475 Vizualizări

Medicina bazată pe dovezi, între mit și adevăr

nicolae dan medicina doveziO nouă ediție a Congresului Medical al Studenților și Rezidenților Adventiști va avea loc, în perioada 2 – 5 martie, la Centrul de Medicină Lifestyle Herghelia. Având ca temă „Medicina bazată pe dovezi”, manifestarea vine în întâmpinarea nevoilor practice de educaţie medicală continuă.

Congresul se adresează studenților, masteranzilor, doctoranzilor, rezidenților și absolvenților facultăților de medicină, asistență medicală, farmacie, stomatologie, nutriție, balneofiziokinetoterapie și psihologie. Organizatorii dr. Nicolae Dan, de la Centrul Lifestyle Herghelia, conf. univ. dr. Monica Tarcea, decanul Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) din Târgu-Mureș, asist. univ. dr. Florina Ruța, preşedintele Asociaţiei Române de Nutriţie şi Dietetică, și drd. Victoria Rus, de la UMF Târgu-Mureș, anunță că în cadrul congresului se va organiza un workshop despre biostatistca și designul studiilor științifice. „Auzim tot mereu despre medicina bazată pe dovezi, dar dacă nu sunt capabil să evaluez rezultatele statistice prin care se redau acele dovezi în jurnalele medicale, am încredere ca altul să gândească în locul meu? Medicina bazată pe dovezi presupune capacitatea de a analiza studiile ştiinţifice şi de a trage concluzii pe baza puterii dovezilor provenite din astfel de studii şi nu pe baza ştirilor de la televizor, de pe internet sau din articolele ce apar în ziare şi reviste. Studenţii medicinişti, masteranzii şi doctoranzii dar şi medicii în general nu sunt pregătiţi să înţeleagă statistica medicală şi din acest motiv nu pot analiza critic studiile din jurnalele medicale. În felul acesta multi medici devin parte din perpetuarea miturilor, a confuziei, a negării, al îndoielii şi al generării de confuzie în populaţie – situaţie care serveşte intereselor corporatiste ale industriei alimentare şi ale industriei băuturilor etc. Pe de altă parte biostatistica medicală şi întelegerea critică a cercetării medicale devine o parte importantă a practicii medicale într-un climat informaţional mereu în reînnoire”, a arătat dr. Nicolae Dan, de la Centrul Lifestyle Herghelia și organizator al congresului.

Din secretele biostatisticii
Potrivit organizatorilor, profesorul Floyd Peterson, de la Universitatea Loma Linda, predă cu o pasiune contagioasă secretele biostatisticii făcând din această materie aparent aridă ceva mereu interesant şi captând atenţia auditoriului său fie că predă în SUA, America Latină, Asia sau Europa. „În data de 2 martie, în prima zi de workshop a Conferinţei Mediciniştilor şi a Rezidenţilor, profesorul Peterson ne va destăinui secretele înţelegerii biostatisticii, ce este important să urmărim când deschidem o revistă medicală, cum să înţelegem sutele de „puricei” din tabelele statistice pline de date, care sunt punctele cardinale după care să judecăm şi să întelegem valoarea unui studiu ştiintific. Exemplele practice vor ilustra la fiecare pas principiile de bază ale biostatisticii medicale”, a precizat dr. Nicolae Dan.

Workshop despre conceperea unei lucrări științifice
Un alt workshop se referă la principiile ce stau la baza efectuării unui studiu științific. „În cea de-a doua zi de workshop, în 3 martie, profesorul Peterson împreună cu profesorul Joan Sabate, ambii implicaţi în multe studii efectuate la Loma Linda (inclusiv Adventist Health Study I şi II) vor împărtăşi principii practice ale unui ABC al modului în care efectuezi un studiu ştiinţific. Fie că ai de scris în perspectivă o lucrare de diplomă, sau una de licenţă, fie că ai de scris o teză de doctorat, cercetarea originală este parte nemijlocită a acestor lucrări fără de care nu poţi să termini cu succes studiile. Cred că nimeni nu-şi doreşte să repete experienţele triste de plagiat ale unor persoane publice cunoscute în România. Expunerile publice vor alterna cu ateliere practice unde se vor discuta idei concrete de studii pentru lucrările studenţilor, masteranzilor, doctoranzilor prezenţi cu acea ocazie la Herghelia. Astfel, pentru cei interesaţi, ocaziile din 2 şi 3 martie de la Herghelia vor fi un ajutor practic în conceperea părţii practice, de cercetare a lucrarilor de licenţă, de diplomă sau de doctorat”, a mai spus dr. Nicolae Dan.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE