Home / Politic / Moţiune simplă pe sănătate, pregătită de PSD

Moţiune simplă pe sănătate, pregătită de PSD

Distribuie

motiuneGrupul Parlamentar al Partidului Social Democrat (PSD) pregăteşte o moţiune de cenzură simplă cu titlul “Guvernul tehnocrat este puternic virusat! Şi frustrat! Şi nevaccinat!”.

Prezentăm în rândurile de mai jos draftul documentului, cu menţiunea că decizia finală în ceea ce priveşte depunerea moţiunii va fi luată marţi, 23 februarie, în cadrul Biroului Politic al PSD.

“Strategia Naţională de Sănătate pentru perioada 2014-2020, aprobată de Guvernul Ponta în noiembrie 2014, este angajamentul României de a asigura şi promova sănătatea ca şi determinant cheie a unei dezvoltări durabile a societăţii româneşti, inclusiv din punct de vedere social, teritorial, şi economic, ca motor de progres şi prosperitate al naţiunii, reprezentând documentul cadru menit să elimine punctele slabe identificate în sectorul de sănătate: reducerea inegalităţilor din sănătate, optimizarea utilizării resurselor în condiţii de cost-eficacitate şi îmbunătăţirea capacităţii administrative şi a calităţii managementului la toate nivelurile.

Factorii esenţiali pentru succesul acestei strategii sunt asumarea, implicarea şi acţiunea actorilor instituţionali şi a specialiştilor. Reuşita depinde de succesul în promovarea unei noi paradigme în care omul sănătos să fie obiectivul sistemului de sănătate.

Conform acestui cadru strategic, viziunea este reprezentată de o naţiune cu oameni sănătoşi şi productivi prin accesul la servicii profilactice, de urgenţă, curative şi de reabilitare, în condiţiile utilizării eficace şi eficiente a resurselor disponibile, a promovării unor standarde cât mai înalte şi a bunelor practici, scopul global fiind îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei.

Principiile de bază ale acestei strategii asumate sunt accesul echitabil la servicii esenţiale, cost-eficacitate, fundamentarea pe dovezi, optimizarea serviciilor de sănătate cu accent pe serviciile şi intervenţiile cu caracter preventiv, parteneriat cu toţi actorii ce pot contribui la îmbunătăţirea stării de sănătate.

Aria strategică de sănătate publică prevede îmbunătăţirea sănătăţii mamei şi copilului, combaterea poverii bolii în populaţie prin controlul eficace al epidemiilor, supravegherea bolilor transmisibile şi reducerea poverii prin boli netransmisibile evitabile, sănătatea în relaţie cu mediul şi conştientizarea ei, educarea populaţiei privind soluţiile eficace cu caracter profilactic, primar, secundar sau terţiar.

Capacitatea de a răspunde nevoilor beneficiarilor este un aspect esenţial al sistemului de sănătate.

Îmbunătăţirea stării de sănătate a mamei şi copilului trebuie să fie ca în orice societate civilizată, o prioritate de sănătate publică.

Vă solicităm, domnule ministru, să respectaţi şi să definiţi în perioada imediat următoare programele de intervenţii asumate de PSD vizând: promovarea alăptării, profilaxia malnutriţiei la copii cu greutate mică la naştere, alimentaţia sănătoasă şi profilaxia obezităţii la copil, creşterea accesului la îngrijiri adecvate în unităţi regionale pentru nou-născuţi cu risc de deces neonatal, întărirea capacităţii de screening neonatal, actualizarea/elaborarea ghidurilor de practică inclusiv pentru asistenţii medicali comunitari, moaşe cu promovarea managementului integrat al bolilor copilului, formarea personalului din asistenţa medicală primară, maternităţi, ONG.

De asemenea, vă solicităm să asiguraţi, conform programelor deja amintite, accesul la diagnostic precoce, monitorizare adecvată şi diversificarea serviciilor de asistenţă medicală primară cu accent pe serviciile profilactice asigurate prin: constituirea de centre comunitare integrate, definirea asistenţei medicale comunitare, al medicului de familie şi al specialiştilor din comunitate în identificarea precoce a copiilor aflaţi în situaţii de risc şi orientarea lor către servicii specializate, procurarea în cantităţi adecvate a produselor cu regim de distribuţie gratuită către beneficiari eligibili ai unui program care să cuprindă micronutrienţi alimentari, imunoglobulina şi alte produse necesare dezvoltării sănătoase a copilului.

Dezvoltarea capacităţii de diagnostic pre şi postnatal al bolilor genetice dar şi instituţionalizarea la nivel naţional a screeningurilor pentru boli cu potenţial de depistare neonatală trebuie să constituie o prioritate.

Trebuie să aveţi, domnule ministru, în vedere şi combaterea dublei poveri a bolii în populaţie prin: controlul eficace al epidemiilor şi supravegherea bolilor transmisibile, inclusiv cu accent pe bolile transmisibile cu povară relativ mare în populaţia din România, reducerea poverii prin boli netransmisibile evitabile, inclusiv intervenţii privind patologii cronice istoric neglijate (cancer, boli cardiovasculare, diabet, sănătatea mintală, boli rare), dar şi prin conştientizarea şi educarea populaţiei privind soluţiile eficace cu caracter preventiv (primar, secundar sau terţiar).

Guvernul tehnocrat este puternic virusat! Şi frustrat! Şi nevaccinat! Acestea sunt o parte din cuvintele spuse şi scrise de părinţii şi copiii României îngrijoraţi de evoluţia nefavorabilă a sănătăţii lor, dar şi a sistemului de sănătate din România.

De 26 de ani sistemul de sănătate din România trece printr-o reformă continuă.

Datoria fiecărui medic consfinţită prin jurământul lui Hipocrate este aceea de a nu face rău semenilor.

Datoria fiecărui părinte este să încerce să ofere copilului său tot ce poate mai bun pentru a-i asigura o dezvoltare fizică şi psihică sănătoasă. Datoria administratorilor sistemului de sănătate este de a pune la dispoziţia cetăţenilor toate resursele de care poate dispune pentru tratarea bolilor dar şi pentru profilaxia îmbolnăvirilor.

Asta înseamnă informare, comunicare şi rapiditate de acţiune, exact ceea ce lipseşte de aproape trei săptămâni de când copiii cetăţenilor pe care trebuie să îi serviţi caută răspunsuri la întrebări la care ar trebui să răspundeţi, domnule ministru!

Grupul parlamentar PSD care a efectuat analize locale şi naţionale, parlamentari social democraţi reprezentanţi ai comunităţilor României, consideră sănătatea alături de educaţie între priorităţile pe care fiecare român le consideră importante.

Fiecare copil are dreptul la viaţă. Fiecare părinte are dreptul să ştie ce trebuie să facă să aibă un copil sănătos. Fiecare părinte vrea să aibă un copil sănătos. Drama părinţilor care îşi pierd copiii trebuie să înceteze!

Bâlbele din sistem nu trebuie să mai bage copii în mormânt!

Vă solicităm, domnule ministru, să luaţi următoarele măsuri.

În primul rând, întărirea capacităţii administrative şi de intervenţie a Ministerului Sănătăţii în problemele de sănătate publică prin: reorganizarea sistemului de sănătate publică din România astfel încât să existe capacitatea de inspecţie şi control pentru identificarea, eradicarea şi prevenirea focarelor ce reprezintă pericole pentru sănătatea publică a românilor!

În al doilea rând, este imperios necesară definirea unor protocoale şi proceduri de funcţionare ale sistemului de sănătate publică, a unor standarde minimale ce trebuie îndeplinite de fiecare furnizor de servicii medicale, de la medicul de familie, ambulatoriile de specialitate, spitale care să aibă ca şi scop pe lângă tratarea cazurilor apărute şi informarea populaţiei cu un set minimal de cunoştinţe necesare.

Totodată, este necesară stabilirea la nivelul guvernului României a procedurilor necesare pentru constituirea unui centru unic de coordonare interministerial pentru problemele de sănătate publică care să reunească toate domeniile implicate în rezolvarea cazurilor şi prevenirea apariţiei altor cazuri în care să participe reprezentanţii domeniilor conexe: agricultură, mediu, administraţie, alte instituţii, pe lângă domeniul medical, similar departamentului pentru situaţii de urgenţă.

Este necesară stabilirea la nivelul Ministerului Sănătăţii la nivel regional, la nivel local şi judeţean a mecanismelor necesare pentru informarea populaţiei, coordonat de o structură funcţională unică de coordonare.

Domnule ministru, este necesară evaluarea capacităţilor de spitalizare de care dispune Ministerul Sănătăţii şi ierarhizarea corectă a spitalelor din România: spitale clinice regionale de urgenţă, spitale judeţene de urgenţă, spitale universitare, institute de cercetare, spitale generale şi definirea unui program multi anual de reabilitare a acestora.

Vă solicităm, domnule ministru să stabiliţi un Program de profilaxie a îmbolnăvirilor personalului medical.

Nu în ultimul rând, este necesară o campanie naţională de informare a populaţiei pe grupe de vârstă asupra pericolelor şi riscurilor de boală specifice în care să fie clar ce măsuri suplimentare trebuie să ia populaţia pentru a preîntâmpina apariţia altor cazuri.

Domnule ministru, modul total neprofesionist în care această criză gravă a fost gestionată trebuie să înceteze!

Dacă nu sunteţi în stare să aflaţi cauza îmbolnăvirilor, să coordonaţi modul de intervenţie, sau măcar să comunicaţi cetăţenilor măsurile ce se impun, este cazul să recunoaşteţi că nu aveţi capacitatea de a gestiona un sistem medical şi să lăsaţi profesioniştii să intervină! Sănătatea nu este o joacă, domnule ministru, ci un lucru fundamental pentru România!

Până nu este prea târziu, faceţi un gest de onoare şi plecaţi, copiii noştri merită un sistem medical care să intervină la timp, merită implicare totală, ceea ce dumneavoastră aţi arătat că vă lipseşte cu desăvârşire! Ajunge cu experimentele, cu diletantismul şi nepăsarea, spre binele copiilor noştri!”


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Márk Endre (UDMR) candidează pentru un nou mandat la Reghin

Distribuie După candidaturile anunțate de Stelian Doru Cătană din partea PNL și Vasile Oprea din …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.