FOTO: Arta gravurii în toată splendoarea ei, expusă la Palatul Culturii Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 390 Vizualizări

FOTO: Arta gravurii în toată splendoarea ei, expusă la Palatul Culturii

1În luna decembrie a anului trecut poposea la Târgu-Mureș una din cele mai importante colecții din cadrul Muzeului de Artă Frumoasă din Budapesta care aducea publicului mureșean capodoperele celor mai mari maeştri ai gravurii în cupru reunite în cadrul expoziției ”Mantegna, Dürer, Hogarth”.

Târgu-Mureş, în circuitul internaţional

Expoziţia a fost vernisată pe 11 decembrie în spațiul expozițional al Muzeului Județean Mureș din incinta Palatului Culturii din Târgu-Mureș. ”Avem o relație veche cu Muzeul de Arte Frumoase din Budapesta, și având în vedere portofoliul muzeului cu toate modernizările, ne-am încadrat în termenii de împrumuturi internaționale. Așa se face că am stabilit o serie de trei expoziții, în cadrul cărora dorim să aducem nume mari ale artei plastice mondiale, să introducem Târgu-Mureșul în circuitul internațional. Prima etapă o reprezintă expoziția de gravuri care însumează 86 de lucrări, care provin de la cei mai importanți maeștrii ai gravurii internaționale, de la școala germană marcată de Albrecht Dürer, școala italiană cu Andrea Mantegna, școala franceză, școala britanică și evident școala olandeză cu Lucas van Leyden”, a declarat Soós Zoltan, directorul Muzeului Județean Mureș.

Trei secole de gravură

Pe lângă cele aproape zece mii de desene, Colecţia de Grafică a Muzeului de Artă păstrează circa o sută de mii de lucrări de grafică multiplicată din perioada ce se întinde din secolul al XV-lea până în zilele noastre. Dintre operele executate prin diverse procedee grafice (gravuri în lemn şi aramă, acvaforte, mezzotinta, acvatinta, gravură cu acul (dry point), litografie, linogravură, serigrafie), expoziţia organizată în Palatul Culturii din Târgu-Mureş prezintă tehnica cea mai veche de multiplicare prin tipar adânc, gravura în aramă, prezentând o selecţie de optzeci de planşe din bogata colecţie a muzeului.

2Vizitatorii pot să cunoască istoria gravurii în aramă prin intermediul lucrărilor celor mai remarcabili maeştrii italieni, germani, olandezi, francezi şi englezi. Ca să se configureze inconfundabilul lor stil individual şi să devină evidente realizările tehnice novatoare, expunem mai multe planşe semnate de unii gravori hotărâtori, de mare virtuozitate. Urmărim desfăşurarea întregului proces, care se întinde de la apariţia acestei tehnici în secolul al XV-lea, trecând prin evoluţia gravurii artistice, până la survenirea dominaţiei graficii de reproducere. ”Avem un spectru foarte larg, având în vedere că avem gravuri expuse de la începutul acestui domeniu. E vorba de secolul XV când gravurile încep să fie tot mai populare, și până la începutul secolului XVIII, deci aproape trei secole sunt prezentate în aceste gravuri. Cele mai mari școli europene se regăsesc în aceste lucrări, germană, franceză, italiană și britanică , neuitând de importanța gravurii olandeze. Sunt cele cinci școli importante care se regăsesc aici la Târgu-Mureș, și evident din fiecare perioadă sunt reprezentanți mai mulți artiști. Din perioada timpurie e mult mai pregnantă influența gravurii germane și olandeze. La fel de importantă este gravura italiană, iar în perioadele mai târzii, secolele XVII-XVIII avem lucrări foarte importante din arta gravurii din Franța și Marea Britanie”, a precizat Soós Zoltan.

Expoziție deschisă până pe 28 februarie

Cele mai timpurii planşe ce se pot vedea în cadrul expoziţie sunt opere executate în a doua jumătate a secolului al XV-lea de maeştri italieni şi germani, printre ei Andrea Mantegna, Antonio Pollaiuolo, Martin Schongaurer, Israhel van Meckenem. Expoziţia prezintă importanţa gravurii în cupru în Germania secolului al XVI-lea în special prin operele pictorului şi graficianului din Nürnberg, Albrecht Dürer, prin activitatea căruia gravura în cupru şi-a atins deplina înflorire. Dar secolul al XVI-lea n-a reprezentat doar în arealul german o perioadă rodnică pentru gravura în cupru: în Olanda Lucas van Leyden, Hendrick Goltzius, Jan Saenredam, Aegidius Sadeler, Jacob Matham şi Jan Muller se aflau printre cei mai remarcabili artişti grafici ai epocii. În expoziţie, artiştii italieni din secolul al XVI-lea sunt reprezentaţi mai ales de Giulio Campagnola, Marcantonio Raimondi şi Giorgio Ghisi, francezii de Jean Duvet şi de membrii şcolii de la Fontainebleau.

3În următoarele două secole au luat naştere mai cu seamă grafici de reproducere, de aceea am selectat din planşele executate după tablourile lui Pieter Pauwel Rubens şi Antoine Watteau şi din gravura franceză reprezentând portrete. Maestrul remarcabil al secolului al XVIII-lea a fost englezul William Hogarth, ale cărui lucrări sunt păstrate în număr mare de Muzeul de Artă. În secolele al XIX-lea şi al XX-lea, în prim-plan au ajuns alte tehnici de reproducere, gravura în cupru şi-a pierdut importanţa, de aceea expoziţia se încheie cu opere executate în secolul al XVIII-lea, trecând în revistă recolta artistică a patru secole. ”Temele se modifică și în funcție de perioade, primele secole în care apare gravura suunt dominate de tema biblică, iar apoi regăsim destul de multe teme educative, având în vedere că gravura este o metodă de a multiplica o operă de artă astfel ca ea să ajungă la o pătură mai largă de oameni. Găsim teme legate de consumul alcoolului, sau arta tânărului care începe viața, capcanele care ar trebui să le evite. De asemenea, sunt desene cu scene laice, în special din lumea franceză și cea britanică. Revine, de asemenea, tema vânătorii, un fenomen important în arta internațională. Evident, în perioada timpurie avem magnificele lucrări ale lui Albrecht Dürer, cu reprezentarea răului și a binelui, apoi ”Vanatoare de lei” a lui Peter Paul Rubens, expusă în gravură de William Hogarth. Sunt cele mai marcante lucrări, dar eu îi invit pe toți târgumureșenii să viziteze în această săptămână expoziția, ultima zi fiind duminică, 28 februarie”, a subliniat directorul Muzeului Județean Mureș.

”Interesul a fost unul mare”

Lucrurile frumoase nu se opresc aici, Muzeul Județean Mureș pregătind noi și frumoase expoziții publicului, privilegiat în perioada ce urmează cu opere din creația marilor artiști ai lumii. ”Având în vedere că sunt cele mai bine cotate nume în ce privește arta plastică internațională evident este foarte important că această colecție a ajuns la Târgu-Mureș. Este pentru prima dată când o expoziție de artă europeană este găzduită de Târgu-Mureș. Din ce am observat, interesul a fost unul mare pentru această expoziție. Trebuie să fie mai bine închegată ideea în Târgu-Mureș că de acum încolo aceste valori vor fi accesibile la Târgu-Mureș, și cei care vor să le vadă nu mai sunt nevoiți să plece la Viena, Budapesta, Paris sau în altă parte. De aceea, în fiecare an vom încerca să aducem lucrări valoroase în fiecare an pentru a fi expuse la Muzeul Județean din Palatul Culturii. După această colecție de gravuri la Târgu-Mureș va ajunge să așa numita colecție Zichy de la Muzeul de Arte Frumoase din Budapesta, care cuprinde o serie de lucrări din perioada Renașterii și Barocul timpuriu, întregită cu o colecție și din partea Muzeului Național de Artă din București, expoziția având ca locație atât Târgu-Mureșul cât și Bucureștiul. A treia expoziție importantă va fi cea cu lucrările marelui Toulouse Lautrec, care va fi prezentă la Târgu-Mureș la finele anului 2017. De asemenea sperăm ca și această colecție să ajungă la București printr-o colaborare a celor trei instituții, Muzeul Județean Mureș, Muzeul de Arte Frumoase din Budapesta și Muzeul Național de Artă al României”, a precizat Soós Zoltan.

[zizigallery id=1905]

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE