Home / Social / Arsenalul și camera de arme a Sibiului în perioada medievală și modernă, la Târgu Mureș

Arsenalul și camera de arme a Sibiului în perioada medievală și modernă, la Târgu Mureș

Distribuie

foto 1

Muzeul Național Brukenthal în parteneriat cu Muzeul Județean Mureș aduc înaintea mureșenilor una din cele mai importante evenimente expoziţionale din acest an, ”Arsenalul și camera de arme a Sibiului în perioada medievală și modernă”. Vernisajul a avut loc în ziua de 25 februarie la  Muzeul de Istorie și Arheologie din cetate și a fost onorat de prezența dr. Anca Nițoi, a directorului Muzeului Judeţean Mureş, Soos Zoltan și muzeograful László Keve. Până la sfârșitul lunii aprilie, pasionații de istorie pot admira nu mai puțin de 130 de piese din colecțiile Muzeului Național Brukenthal, de la arme albe la echipament militar și arme de foc, respetiv sulițe, halebarde, arbalete, arme de foc cu mecanisme primitive de dare a focului precum archebuze sau puști cu fitil, puști și pistoale cu cremene, dar și piese de echipament militar, ce vin să întregească astfel spectrul militar prezentat de expoziție.

foto 2

” Sunt piese care au fost produse și folosite în Sibiu, piese de armament și echipament militar medieval, piese de harnașament, de armament aparținând perioadei moderne, respectiv puști și pistoale cu cremene, percuție și cu capsă. Colecția de la Sibiu conține peste 3200 de piese, o parte sunt din arsenalul Sibiului, iar altele sunt primite ca și daruri și donații. Expoziția de la Târgu Mureș este împărțită în trei camere, în prima cameră sunt prezente în special piese aparținând perioadei medievale, respectiv echipament, armament, harnașament, iar în celelalte două camere sunt prezente cele ce aparțin perioadei moderne. Colecția noastră conține un număr mare de piese produse în imperiul otoman, atât în partea asiatică, cât și balcanică, se pot observa puști cu cremene de factură orientală, iatagane” ne spune curatorul colecției, dr. Anca Nițoi.

Expoziția “Arsenalul și Camera de Arme a Sibiului în perioada medievală și modernă” prezintă cele mai reprezentative piese de armament și echipament militar existente în colecția sibiană.

Colecţia de Arme şi armuri a Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu reuneşte piese aparţinând mai multor colecţii existente în oraşul de pe Cibin de-a lungul mai multor veacuri. Este deci imperios necesar ca aceasta să fie analizată în strânsă legătură cu dezvoltarea istorică a acestui burg sud transilvan.

foto 3

Amplasarea Sibiului la graniţa estică a regatului maghiar a avut ca rezultat acumularea unei cantităţi impresionabile de tehnică de război. Edificarea sistemului defensiv compus din mai multe centuri de fortificaţie începând cu secolul al XIII-lea şi continuând până în veacul al XVII-lea prin construirea unor valuri de pământ, palisade, bastioane sau turnuri, a avut ca principal scop protejarea cetăţii şi a locuitorilor acesteia. Evoluţia sistemului de fortificaţii sibiene s-a aliniat întotdeauna la evoluţia contemporană a artei războiului. Nu este neaşteptat faptul că încă de la începuturi la Sibiu sunt menţionate o serie de bresle producătoare de armament.

Amploarea dezvoltării urbei sibiene în secolul al XV-lea este susţinută de existenţa unui număr impresionant de bresle ce se ocupau cu producerea unor materiale necesare apărării oraşului, precum breslele producătorilor de spade, arcarilor, scutarilor, a producătorilor de arbalete şi a armurierilor.

foto 4

În secolul al XVI-lea, în Sibiu este menționată înființarea Arsenalului orașului, cu o dublă funcționalitate, de producător și de depozit de armament. Acesta se afla în grija Magistratului orașului, în timp dovedindu-și eficiența prin sporirea capacității de apărare a orașului. Tot în administrarea Magistratului orașului se afla Moara de pulbere precum și maistrul armurier, cel care coordona producția de armament și praf de pușcă. Unul din cele mai importante documente ce atestă preocuparea constantă a instituțiilor cu privire la sistemul defensiv în constituie inventarul armamentului primit de Conrad Hass din perioada 2 martie 1552 – 2 iulie 1555 prin care se atestă existența în Arsenal a unui număr impresionant de piese de armament precum 45 de tunuri, 2 mortiere, 186 de archebuze duble,  1327 de archebuze de jumătate și puști  de mână, 5191 de sulițe.

În anul 1555, Turnul fierarilor era dotat cu un tun,  falconete simplu, 15 archebuze, 12 puști de mână, 7 butoaie cu pulbere, 9 halebarde, 1 platoșă și 6 armuri. Săgetarii și pieptănarii aveau în inventar 2 archebuze,  2 archebuze mici, de jumătate, 2 archebuze  scurte, 2 puști de mână, 3 butoaie cu pulbere și 1 platoșă.  Turnul săbierilor era cel mai sărac, având doar 2 archebuze.

La sfârșitul secolului al XV-lea, mai exact în 1943, fierarii aveau în grijă un turn al cărui inventar era format din 6 archebuze, 8 puști de mână, 75 de kg de pulbere, 12 arbalete, 400 de săgeți pentru arbalete, 2 butoaie cu săgeți pentru arc, 2 platoșe.

Colecția de Arme și armuri a Muzeului Național Brukenthal reprezintă una din cele mai importante colecții publice de acest fel din România și cea mai mare din Transilvania. În cadrul acesteia, cele mai valoroase piese fac parte, din ceea ce au reprezentat în perioada medievală și modernă, Arsenalul și Camera de Arme a orașului Sibiu.

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO: ”Marș pentru Viață”, la Sărmașu

Distribuie O nouă ediție a evenimentului ”Marșul pentru Viață”, organizat de Biserică Ortodoxă Sărmașu, Fundația …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.