Aproximativ 2.000 de asistenți medicali din Mureș au plecat la muncă în străinătate Sanatate
  • teodora.mindru
  • 1 comentarii
  • 206 Vizualizări

Aproximativ 2.000 de asistenți medicali din Mureș au plecat la muncă în străinătate

migratia medicilorTot mai mulți medici și asistenți medicali din Mureș părăsesc țara pentru un loc de muncă mai bine plătit în străinătate. Din anul 2009 și până în luna noiembrie a anului trecut, s-au eliberat aproximativ 2.000 de acte de plecare în străinătate pentru asistenți medicali. Anunțul a fost făcut de către Ioan Popșor, vicepreședintele Federației Sanitas Mureș, care a explicat că cei mai mulți dintre cei care pleacă sunt medicii rezidenți și abia apoi asistenții medicali.

De când Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, filiala Mureș, emite certificate de bune practici, fenomenul migrației a crescut simțitor. „În luna noiembrie a anului trecut, s-a eliberat un număr de 2.000 de acte de plecare în străinătate pentru asistenți medicali. Acest număr este de când a început migrația, de când Ordinul Asistenților dă certificatul de bune practici, adică din anul 2009. Migrațiile au început de când am intrat în Uniunea Europeană. Cei mai mulți care pleacă sunt medicii rezidenți și după aceea asistenții medicali. Domnul manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș a declarat că mai e un deficit de personal de 24%, deci totuși s-a acoperit cât de cât. La Spitalul Clinic Județean Mureș, în ultimele luni s-au angajat peste 80 de asistenți medicali plus infirmieri, brancardieri. Era o lipsă acută de personal. Pleacă un medic și comunică apoi cu ceilalți medici, iar în felul acesta și alții pleacă în străinătate. Lipsurile ce le avem noi aici nu sunt dincolo și dacă mai au și cunoștințe de limbă străină, atunci nu mai stau. Tot așteptăm să se îndrepte situația în sistemul sanitar, dar lipsuri tot sunt”, a precizat Ioan Popșor.

Majorarea salariilor personalului medical
Potrivit vicepreședintelui Sanitas Mureș, sindicaliștii din sistemul de sănătate solicită Guvernului să majoreze salariile personalului medical cu 25% în 2016, conform negocierilor purtate anul trecut. În caz contrar, vor începe iar protestele. „Avem speranțe să primim și cei 25%. Noul ministru al Sănătății vede că migrația este foarte mare și se încearcă măcar pe parte financiară să se rezolve. În cazul în care nu se vor mări salariile, vor începe acțiuni”, a arătat Ioan Popșor. Reprezentanții personalului medical cer o majorare de 25% a salariilor din sistemul de sănătate, în 2016, la fel ca în 2015, când a fost aprobată prima tranșă de majorări de 25%. Salariile personalului medical au fost majorate cu 25% începând din 1 octombrie 2015, prin Ordonanță de Urgență.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • Ar trebuie sa scrieti despre problema din sanatate si din interior, cum acesti oameni nu sunt lasati sa-si faca meseria de unii ” doctori, conferentiari ” si alte vedete cu titluri marete. Deasemenea despre servilismul pe care il practica personalul fata de cei cu titluri si cum acesta actioneaza in final in defavoarea lor.

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE