Sângeorgiu de Mureş, “Sat cultural al României” Cultură
  • admin
  • 0 comentarii
  • 457 Vizualizări

Sângeorgiu de Mureş, “Sat cultural al României”

111Comuna Sângeorgiu de Mureș a primit titlul de „Sat cultural al României” și a obținut onorabilul loc al doilea în finala organizată vineri, 26 februarie, la București. Concursul „Satele culturale ale României“ este un program iniţiat în ianuarie 2014 sub patronajul Ambasadei Franţei în România şi al Delegaţiei Wallonie – Bruxelles la Bucureşti.

Singura localitate din Mureş, înscrisă în competiţie

Inițial, la mijlocul lunii februarie al acestui an s-au înscris la competiție foarte multe sate și comune din România dar în urma deliberării juriului alcătuit din specialiști din cadrul Muzeului Satului cu sediul la București, au fost selectate în etapa finală doar 25 de localități. Printre aceste finaliste a ajuns și comuna Sângeorgiu de Mureș, singura localitate din județul Mureș.

Vineri, localitățile finaliste au trebuit să convingă juriul că merită titulatura de “Sat cultural al României” și a trebuit să prezinte activitățile culturale desfășurate în localitate precum și cele pe care le vor desfășura în anul 2016. Juriul a ţinut cont şi de calitatea, numărul şi diversitatea evenimentelor culturale organizate precum şi de importanţa şi impactul acestora. Primarul comunei Sângeorgiu de Mureș, ing. Sófalvi Szabolcs, a susținut a prezentare însoțită de 100 de fotografii și înregistrări video de la diferite evenimente, juriul fiind impresionat inclusiv de modul de prezentare plin de suflet al edilului.

112

Program cultural bogat

După evaluarea juriului, în urma unei competiţii foarte strânse, comuna Sângeorgiu de Mureș a primit 97 de puncte din cele 100 posibile și a obținut onorabilul loc 2 pe țară, cu un punct mai puțin decât prima clasată, comuna Drăguș din județul Brașov! Pe locul trei s-a clasat comuna Ciocănești (Suceava) apoi Vorona (Botoșani), Bonțida (Cluj), Jidvei (Alba) etc. “A fost greu să ajungem chiar și în etapa finală, văzând cât de multe localități sunt din întreaga țară, cu diverse și bogate activități culturale”, a declarat ing. Sófalvi Szabolcs. “Totuși, nu am avut emoții pentru că ce se întâmplă în Sângeorgiu de Mureș în ultimii ani, în ceea ce privește domeniul cultural și chiar turistic, nu este deloc neglijabil, și acest lucru este meritul locuitorilor și al formațiunilor culturale din Sângeorgiu de Mureș care activează cu atâta suflet și dăruire! Membrii juriului, după cum au apreciat la sfârșitul competiției, au considerat că în Sângeorgiu de Mureș este un lucru deosebit de valoros că se pune accent pe multiculturalitate, pe conviețuirea pașnică între diferite etnii și că această diversitate în tradițiile sau obiceiurile românilor, a maghiarilor și a romilor poată să aducă localității un plus de valoare, siguranță și oportunităţi de dezvoltare. În sistemul de punctaj a contat mult că în ciuda faptului că Sângeorgiu de Mureș se află pe lângă un oraș mare, are totuși o identitate și personalitate culturală foarte bine conturată. Chiar dacă apropierea orașului aduce o ofertă largă în toate domeniile, sângeorzenii își găsesc în localitatea lor multe posibilități de a organiza numeroase evenimente culturale, ca de exemplu festivalul coral internațional, festivalul de dansuri populare române, maghiare și romani, ziua ocupațiilor meșteșugărești, organizarea de tabere naționale și internaționale de pictură sau de arte plastice, organizarea de evenimente pentru tineri, căsătoriți și persoane în vârstă, care au adus o îmbogăţire spirituală și sufletească, promovarea activității de publicistică a scriitorilor și poeților locali, proiectarea execuției pentru Castel – centru cultural și muzeul satului”, a subliniat primarul comunei Sângeorgiu de Mureş.

113

Acces în Catalogul Cultural Naţional

În urma distincției de „Sat Cultural al României”, comuna Sângeorgiu de Mureș va intra în Catalogul Cultural Naţional, iar pe data de 20 mai este invitată din nou la București, la Muzeul Satului Român „Dimitrie Gusti”, unde delegația sângeorzeană va instala un stand de expoziție cu evenimentele culturale, care în acea zi jubilară, 80 de ani de la înființarea Muzeului Satului Român, va fi vizitat atât de președintele României, cât și de mulţi turiști străini.

Titlul de „Sat Cultural al României” a fost înmânat primarului Sófalvi Szabolcs de către Eric Poppe, reprezentantul delegației din Bruxelles și al Ambasadei Belgiei, iar primarul comunei Sângeorgiu de Mureş a dedicat distincția sângeorzenilor care au adus un aport într-un felul sau altul activității culturale din comună și le-a mulțumit pentru tot sprijinul pe care l-a primit.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE