VIDEO: Soluţii pentru salvarea producătorilor români Business
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 86 Vizualizări

VIDEO: Soluţii pentru salvarea producătorilor români

producatori romani chirtes
Deputatul liberal Cristian Chirteş, membru al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din cadrul Camerei Deputaţilor, a anunţat vineri, 19 februarie, într-o conferinţă de presă, că principalul for legislativ al ţării are în pregătire mai multe măsuri pentru protejarea producătorilor autohtoni în faţa expansiunii importurilor de produse alimentare din supermarketurile din România.

Produsele româneşti, neprotejate de stat

În acest sens, marţi, 23 februarie, la nivelul Comisiei de agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice a avut loc o întâlnire cu reprezentanţi ai marilor retaileri din România şi ai producătorilor autohtoni de carne şi lapte şi produse lactate. „A fost o discuţie încinsă, trebuie să ştiţi că pe ordinea de zi a Comisiei de Agricultură – şi a Parlamentului până la urmă – sunt cinci proiecte de lege astăzi privind comercializarea produselor alimentare şi etichetarea acestor produse alimentare”, a afirmat Cristian Chirteş. „Cinci proiecte de lege sunt iniţiate de către parlamentari din toate partidele politice şi se referă în primul rând la modul în care putem să sprijinim producţia şi producătorul român. În decursul anului trecut unii au cerut să se închidă aceste supermarketuri în weekend, ca în ţări să spunem cu un comerţ mai dezvoltat, Belgia, Olanda, Italia, Franţa. Nu ştim dacă este cea mai bună soluţie pentru România astăzi. Din păcate, produsul românesc nu este protejat de organele statului astăzi, dimpotrivă ceea ce se întâmplă la hipermarketuri depăşeşte orice închipuire”, a completat Cristian Chirteş, care s-a referit la taxele uriaşe de raft, aproape prohibitive, care descurajează producătorii români să fie prezenţi în hipermarketuri.

Câteva soluţii

În aceeaşi conferinţă de presă, deputatul liberal a trecut în revistă câteva din soluţiile aflate pe masa de lucru a Comisiei de agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice. „Ce trebuie să facă statul român? În primul rând o schemă de ajutor de stat pentru cele două sectoare, am solicitat ca Guvernul să gândească această schemă de ajutor de stat, inclusiv să notifice Comisia Europeană şi doi, ceea ce putem noi face, ca legislativ, să mediem o relaţie corectă între retaileri şi producătorul român. Celelalte state au reuşit prin măsuri legislative să îşi protejeze produsul lor autohton, prin limitarea apariţiei pe raft, produse animale şi lactate străine. Ba mai mult, Asociaţia Producătorilor de Lapte a solicitat ca 70% din produsele lactate să fie de origine din România, altfel riscăm să dispară acest sector. Dorim să obligăm o etichetare clară a produselor agricole, „Produs în România”, inclusiv originea materiei prime. Astăzi, românul mănâncă carne congelată de trei-patru ani care se procesează în salam şi în alte produse”, a punctat Cristian Chirteş. „De ce nu s-ar putea ca în weekenduri, în raioanele de mâncare să fie promovate produsele româneşti? Astăzi, producătorul român nu are bani să plătească acele taxe”, a conchis Cristian Chirteş.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE