Home / Cultură / FOTO: Emil Hurezeanu: "Târgu-Mureșul nu și-a stabilit încă ora”

FOTO: Emil Hurezeanu: "Târgu-Mureșul nu și-a stabilit încă ora”

Distribuie

Emil Hurezeanu, lansare de carte în Târgu-MureșEmil Hurezeanu, ambasadorul României în Germania, și-a prezentat sâmbătă, de la ora 11.00, în Sala Oglinzilor a Palatului Culturii din Târgu-Mureș, volumul „Pe trecerea timpului – Jurnal politic românesc 1996-2015”. În cadrul evenimentului moderat de criticul literar Al. Cistelecan, a vorbit despre carte și despre autorul acesteia și Irene Arsene, General Manager Curtea Veche Publishing. Volumul „Pe trecerea timpului”, apărut în anul 2015, conține articolele publicate de jurnalistul Emil Hurezeanu în perioada 1996-2015 și ilustrează evoluția societății românești în ultimii 20 de ani. Analizele se referă la evenimente interne și internaționale și sunt scrise din perspectivă politică, socială, civică și culturală. Cartea pune în perspectivă cele mai importante evenimente interne și internaționale petrecute în ultimele două decenii și oferă cititorului instrumentele necesare pentru o interpretare realistă și logică, în același timp aducând previziuni referitoare la viitorul României.

Cistelecan ne-a amintit de poetul Emil Hurezeanu

Al. Cistelecan le-a povestit celor prezenți la lansare și despre calitatea de poet a jurnalistului și diplomatului Emil Hurezeanu, apoi a vorbit despre analistul politic Hurezeanu, apreciind profesionalismul și rigurozitatea analizelor acestuia, afirmând că a fost „singurul analist politic în care puteai să ai încredere”, pentru că analizele sale erau „riguroase și nepărtinitoare”.

„Un jurnal al unei istorii” și „un fond de înțelepciune”

În continuare Al. Cistelecan a vorbit despre volumul prezentat târgumureșenilor, descriind cartea ca pe „un jurnal al unei istorii”. De asemenea, criticul literar a apreciat faptul că autorul contextualizează de fiecare dată subiectele abordate, „nu vorbește despre prezentul României, fără a vorbi despre prezentul celorlalte țări vecine” și când vorbește despre o anumită personalitate publică are grijă să prezinte și fața și reversul acesteia. „E un fond de înțelepciune, de atitudine înțeleaptă, în analizele lui. Nu sunt apocalipse, nu înspăimântă lumea, întotdeauna discerne lucrurile”, a precizat Al. Cistelecan.

„Ne lipsește de pe ecranele televizoarelor”

Irene Arsene, General Manager Curtea Veche Publishing, a vorbit despre autor menționând că Emil Hurezeanu „ne lipsește de pe ecranele televizoarele”, apoi, referindu-se la experiențele pe care le-a avut împreună cu acesta în turneul de promovare a cărții, a subliniat ușurința cu care Hurezeanu „reușește, nu știu cum, să ia temperatura localității, locului unde facem lansarea”. În final a vorbit și despre posibilitatea publicării unor noi volume, făcând aluzie chiar și la un eventual volum de poezie semnat de Emil Hurezeanu.

„Târgu-Mureșul nu și-a stabilit încă ora”

Autorul volumului „Pe trecerea timpului – Jurnal politic românesc 1996-2015”, Emil Hurezeanu, i-a răspuns lui Cistelecan, sugerându-i, acum, că el a lăsat locul liber, să facă și analize politice, considerând că nu ar fi rău ca cineva să aplice în analiza evenimentelor și personajelor din spațiul politic românesc și niște criterii estetice. Apoi, confirmând cele spuse de Irene Arsene, Hurezeanu a vorbit și despre Târgu-Mureș, politicos, în termeni laudativi la adresa orașului, a comunității și a sălii în care s-a desfășurat evenimentul, acestea la început, pentru ca apoi să pună și punctul pe „i”. În contextul în care una dintre temele care funcționează ca un laitmotiv, atât în discursul clasic al jurnalistului, cât și în carte, este legătura dintre trecut și prezent, mai exact „ce model își ia România din trecut?”, Emil Hurezeanu s-a lansat într-o serie de comparații ample, pentru ca apoi să particularizeze cu două exemple concrete. A făcut o paralelă între București și Budapesta, apreciind felul în care capitala Ungariei a ajuns un oraș de referință al Europei, în timp ce Bucureștiul încă nu are o identitate clară. A doua paralelă a realizat-o comparând Sibiul și Târgu-Mureșul. „Dacă Sibiul și-a stabilit o oră, Târgu-Mureșul nu și-a stabilit încă ora”, a subliniat Emil Hurezeanu.
Cei care nu au reușit să ajungă la evenimentul organizat de editura Curtea Veche în parteneriat cu Azomureș și Consiliul Județean Mureș își pot achiziționa volumul din librării sau de pe internet, de pe site-ul editurii ori de pe site-urile altor librării online. În carte veți găsi pe lângă analizele cu valențe eseistice marca Hurezeanu și interviuri cu personaje marcante ale istoriei recente a Europei cum ar fi Helmuth Kohl, în 2006, sau Henry Kissinger, în 2007.

[zizigallery id=1912]

Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Elevul Leonard Buta, în concert la Palatul Culturii

Distribuie Sala Mare a Palatului Culturii a găzduit joi, 21 martie, de la ora 19.00, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.