Home / Sanatate / Primăvara, sezonul alergiilor. Recomandări pentru alergicii la polen

Primăvara, sezonul alergiilor. Recomandări pentru alergicii la polen

Distribuie

alergiiPrimăvara, duşmanul principal al alergicilor este polenul, care este peste tot și nu ai cum să scapi de întâlnirea cu el. Cei mai mulţi alergici la polen privesc acuzator spre pomii sau plantele cu flori mari, frumos colorate şi parfumate. Acestea au un polen mai mare, mai greu şi lipicios, care nu stă mult timp în aer şi de aceea nu sunt o ameninţare pentru alergici.

Dr. Loredana Vasile, medic primar alergologie şi imunologie clinică la Centrul Medical Nova Vita din Târgu-Mureș, susține că primul polen care creează neplăceri alergicilor este polenul pomilor din familia Betulaceae: mesteacănul, arinul sau alunuș. Familia este cunoscută pentru florile sub formă de amenţi (mâţişori). Polenul de mici dimensiuni este eliberat în cantităţi impresionante şi este purtat de vânt la distanţe mari. „A avea copacul la care eşti alergic în propria curte te expune la o cantitate de zece ori mai mare de polen decât dacă acesta ar fi la câteva sute de metri distanţă, în parc sau în pădurea din apropiere. Polenul acestora este în general invizibil, dar simptomele pe care le induce la alergici sunt intense. Adulţii şi copiii alergici la polenul de mesteacăn au simptome de rinită, conjunctivită şi astm dar şi dermatita atopică se poate agrava în sezonul de polen”, a transmis, pe site-ul www.doctornova.ro, dr. Loredana Vasile.
„Alunul este un arbust sub formă de tufă înaltă care înfloreşte primăvara devreme în lunile februarie – martie. Înfloreşte cu mult timp înainte de înfrunzire şi produce o mare cantitate de polen. Alunul este o plantă exclusiv anemofilă, adică polenizarea se realizează doar cu ajutorul vântului”, a arătat dr. Loredana Vasile. Potrivit acesteia, arinul este un arbore iubitor de umiditate care înfloreşte devreme, în lunile februarie – aprilie sau în iernile mai calde, chiar din ianuarie. Frunzele tinere sunt lipicioase, de aici denumirea de glutinosa (în latină înseamnă lipicios). Cât despre mesteacăn, acesta înfloreşte în lunile martie – aprilie, odată cu frunzele, iar polenizarea se realizează de către vânt. Este un arbore binecunoscut pentru scoarţa albă, motiv pentru care este utilizat şi ca plantă ornamentală în parcuri şi grădini.

Recomandări pentru alergici
Medicul mai spune că alergicii la acest tip de polen pot dezvolta şi reacţii alergice încrucişate la anumite fructe şi legume, fenomen denumit sindromul alergic oral. Acesta se manifestă prin senzaţie de mâncărime la nivelul buzelor, limbii, feţei, însoţită de umflarea şi înroşirea acestora. Aceste simptome apar la consumul de mere, ţelină, alune, migdale, kiwi, piersici, pere, prune, cireşe, coriandru. „Cum se pot bucura şi cei alergici de zilele frumoase? Câţiva paşi utili: informarea privind alergiile şi alergenii; identificarea tipului de polen responsabil de declanşarea simptomelor; aplicarea măsurilor de reducerea a expunerii la polen; utilizarea medicamentelor antialergice care nu necesită prescripţie medicală; consultarea unui alergolog care poate verifica şi completa toţi paşii de mai sus și imunoterapia alergen specifică pentru efectul de durată asupra bolii alergice”, a mai precizat dr. Loredana Vasile.

 

De asemenea, verificati

Foto: Întâlnire de lucru a reprezentanților sistemului de sănătate mureșean, în prezența președintelui CNAS- dr. Valeria Herdea. Ce probleme au fost identificate în județul Mureș

Distribuie Eficiența unui sistemul este rezultatul unei bune colaborări interinstituționale,  iar reprezentanții Instituției Prefectului-județul Mureș …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.