Home / Administratie / UPDATE: Declarat incompatibil, viceprimarul Claudiu Maior se retrage

UPDATE: Declarat incompatibil, viceprimarul Claudiu Maior se retrage

Distribuie

Maior

Claudiu Maior și-a anunțat miercuri dimineața demisia din funcția de viceprimar, însă fără să fi depus la acel moment un act.
“Cred că ați citit pe site-ul Înaltei Curți de Casație și Justiție că a admis recursul făcut de Agenția Națională de Integritate, în care a spus că pe o perioadă de trei ani de zile nu mai pot fi candidat și să ocup funcție de viceprimar sau de consilier local. Ca orice om normal trebuie să mă supun acestui lucru, începând de astăzi nu voi mai fi viceprimar, iar din funcția de consilier local îmi voi depune demisia. În ceea ce privește pe viitor ce voi face, voi discuta cu domnul primar și dacă este nevoie, știu eu, de tot ce am acumulat în timpul acesta în administrație, o să vedem ce soluții vom găsi. În rest, toate bune, muncim în continuare pentru cetățeni, iar în ceea ce privește colegii din primărie vreau să le mulțumesc pentru activitatea depusă în acești ani, ani frumoși”, a spus Maior.
Repercusiunile asupra unului ales care pierde un proces de incompatibilitate, așa cum au fost amintite și de către fostul viceprimar, sunt explicit prevăzute în Legea 176/2010 privind privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative, la art. 25, alineatul (2). Acesta prevede că: “Persoana eliberată sau destituită din funcţie potrivit prevederilor alin. (1) sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului. În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcţie sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdicţia de 3 ani operează potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti de confirmare a existenţei unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate”.
Ce a spus viceprimarul puteți vedea aici.

Incompatibil, de două ori

ANI a dat publicității, în septembrie 2013, unui raport potrivit căruia Claudiu Maior “a încălcat regimul juridic al incompatibilităților, întrucât, în timpul exercitării mandatului de consilier local în cadrul C.L. al Municipiului Târgu-Mureș, Jud. Mureș, a încheiat în calitate de persoană fizică autorizată în cadrul PFA MAIOR SERGIU CLAUDIU un contract de prestări servicii (n.a. încheiat în 2012 pentru suma de 5000 de lei lunar, respectiv 3600 de lei lunar începând din 2013), în valoare totală de 35.840 de lei cu Primăria Tîrgu Mureș”.
Inspectorii de integritate arătau la acea dată că acesta s-a aflat în incompatibilitate potrivit art. 90, alin. 1 din Legea 161 din 2003, care prevede următoarele: „Consilierii locali […] care au funcţia […] de administrator […] precum şi calitatea de acţionar sau asociat la societăţile comerciale cu capital privat […] nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autorităţile administraţiei publice locale din care fac parte[…]”, respectiv art. 75 din Legea nr. 393/2004, potrivit căruia „Aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru […] o societate comercială la care deţin calitatea de asociat unic, funcţia de administrator sau de la care obţin venituri”.
Lui Maior i s-a solicitat, la vremea respectivă, un punct de vedere, acesta arătând că nu a încălcat legislaţia în domeniu deoarece PFA nu poate fi considerată societate comercială, iar cazurile de incompatibilitate sunt limitate şi de strictă interpretare.
Viceprimarul a contestat raportul ANI la Curtea de Apel Tîrgu-Mureş și a solicitat anularea raportului de evaluare. Dosarul cu nr. 328 a fost înregistrat în septembrie 2013 și a fost soluționat în 30 decembrie același an, prin hotarârea nr. 389/2013, prin care instanța a admis cererea și a anulat raportul ANI. Agenția a declarat recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție, la Secția de Contencios Administrativ și Fiscal, în 5 mai 2014.
Instanța supremă s-a pronunțat în 1 martie 2016 asupra recursului, prin Decizia nr. 581/1.03.2016, hotărând următoarele: “Admite recursul declarat de pârâta Agenţia Naţională de Integritate împotriva sentinţei civile nr.389 din 30 decembrie 2013 a Curţii de Apel Târgu Mureş – Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal. Casează sentinţa recurată. Respinge acţiunea formulată de reclamantul Maior Claudiu Sergiu, ca neîntemeiată. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 1 martie 2016”.
Claudiu Maior se judecă cu Agenția Națională de Integritate într-o speță similară tot la Înalta Curte, însă în această cauză nu a fost fixat încă un termen de judecată, cauză fiind în procedura de filtru. Astfel, în 2014, ANI, într-un comunicat de presă, arăta că acesta: “S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada iulie 2013 – aprilie 2014, întrucât, în timpul exercitării mandatului de Consilier local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Târgu-Mureș (mandatul 2012 – 2016), a încheiat un contract de prestări servicii, în valoare de 23.040 Lei, cu Primăria Municipiului Târgu-Mureș, prin P.F.A. MAIOR SERGIU CLAUDIU, încălcând, astfel, dispozițiile art. 90, alin. (1) din Legea nr. 161/2003 și art 75, alin. (1) din Legea nr. 393/2004”.
Raportul de evaluare a fost atacat de către, începând de astăzi, ex-viceprimarul Maior la Curtea de Apel Tîrgu Mureș care s-a pronunțat în 18 noiembrie, prin admiterea cererii și anularea raportului ANI. Recursul împotriva hotărârii Curții de Apel a fost introdus de ANI în februarie 2015.

 

În block-starturi pentru city-manager?!

 

Claudiu Maior a fost întrebat în cadrul conferinței de presă dacă va ocupa postul de city-manager. “Nu vreau să comentez lucrurile astea, o să discutăm cu domnul primar și o să vedem ce spune”, a răspuns fostul viceprimar.
Însă iminenta decizie nefavorabilă a Înaltei Curți pare să fi fost mobilul pentru precipitatul proiect de hotărâre privind înființarea funcției de city-manager/administrator public, un post contractual, care nu intră sub incidența Legii 161/2003 sau a Legii privind statutul aleșilor locali 393 din 2003 sau a celei privind Statutul funcționarilor publici – 188 din 1999.
Hotărârea privind înființarea city-managerului a fost adoptată în ședința Consiliului Local Tîrgu Mureș în ședința din 25 februarie, cu votul a 15 consilieri.
Între timp, Instituția Prefectului a fost sesizată privind nelegalitatea acestei hotărâri. Din cele cinci motive invocate referitor la nelegalitatea acesteia, am reține doar că proiectul nu a fost pus în dezbatere publică. Celelalte argumente juridice nu prea se susțin pentru că primarul poate să își delege atribuțiile, Maior a pierdut un proces în contencios administrativ și nu unul penal, cvorumul pentru o hotărâre nu are legătură cu ce atribuții va avea viitorul administrator public, ci s-a dat pe înființarea unui post.
Vom vedea însă zilele următoare ce vor spune și consilierii juridici ai Prefecturii referitor la legalitatea hotărârii.
Ligia VORO

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Românii vor beneficia de zboruri fără controale de frontieră. Află de când se va implementa procedura

Distribuie Duminică, 31 martie 2024, România va adera, după o perioadă îndelungă de încercări, la …

8 comentarii

  1. Evident , ca a fost o intrebare retorica!!!!Acum , ca tu lucrezi in sistem (judeteanu),oportunitate nu inseamna si legalitate?Eu o citesc pe aia , republicata si actualizata(sic!).Chestia cu transparenta decizionala este suficienta , din punctul meu de vedere.Totusi , Claudiu Maior ,ca sa fim corecti pina la capat , stapineste f.bine problematica orasului.

  2. Stie cineva citi administratori publici sint in Romania?Putini.Cu ce se ocupa acesti administratori publici(city manageri)nu stiu , pentru ca la un oras ca tg.mures este primar , sint 2 viceprimari ,un secretar.Stiu atit ca salariul lui va fi unul mare.Cit priveste ca hoatarirea va astepta legalitatea juristilor din prefectura,la cita stiinta de carte au unii dintre ei , ma astept la orice.Verificatoarea sefa doar de la Primarie a plecat!!!!!

    • Daca nu stii cu ce se ocupa un administator public, citeste Legea 215/2001, republicata si dupa aceea poti sa si comentezi.
      Cat despre legalitatea hotararii, nu prea exista motive de atacare in contencios, lucru pe care o sa-l exprime si prefectul, daca va fi intrebat.

  3. Cine i-o fi facut sesizarea spre ANI-lui MAIOR??Tot CIOTLAUSA…la ordinul lui DOBRE??!!La viitoarele alegeri-DOBRE asta nu trebuie sa iasa nicidecum pe vreo-funcie.Asta-i pericol pentru toti ROMANII din MURES.

  4. Cu atatea dosare penale cu faptul ca este incompatibil el poate fi ordonator de credite?,.De ce florea nu-l trimite acasa si apoi sa mearga si el ? ,nu vor mai fi in lumea buna?,amandoi au facut o cloaca in primarie si au trimis in instante ,unii dupa altii,iata ca dumnezeu exista.De ce va cramponati atat de mult si nu lasati si pe altii sa conduca orasul/,LUMEA ESTE SATULA DE ILEGALITATILE VOASTREsi cei care va slujesc sunt satui si plini de feica si de stres ca ii amenintati ca pe mosiile voastre.De ce nu apar dosarele voastre cele nescoase?.

  5. NU TREBUIE SA UITAM CA UDMR-ISTII AU PUS UMARUL LA VOTUL PENTRU APROBAREA INFIINTARI FUNCTIEI DE CITY MANAGER LA TG MURES !!!

  6. ILEGALITAILE IN RAPORT CU ACTIVITATEA PRIMARIEI NU POT FI NUMITE ACTE DE LOIALITATE FATA DE COMUNITATE SI NICI FATA DE PRIMARIE. CA URMARE ESTE INCOMPATIBIL CU CU OCUPAREA FUNCTIEI DE CITY MANAGER(SMANAGER) !!! NIMENI NU PUNE SEF PESTE CASERIE TOCMAI HOTUL CARE A FURATO !!!!!!!!!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.