Home / Administratie / UPDATE: Proiectul consilierului Olimpiu Sabău-Pop, adoptat

UPDATE: Proiectul consilierului Olimpiu Sabău-Pop, adoptat

Olimpiu Sabau Pop

 

UPDATE. Aleșii locali au aprobat proiectul de hotărâre privind achiziționarea unei autospeciale, din fondul de rezervă al Municipiului Tîrgu Mureş, care să asigure transplantarea arborilor şi arbuştilor, proiect inițiat de către consilierul local Olimpiu Sabău Pop. Suma necesară achiziției este de 70.000 de euro. Hotărârea mai prevede că decizia asupra transplantării arborilor şi arbuştilor din spaţiile verzi proprietate publică a Municipiului Tîrgu Mureş va fi luată de Comisia municipală de avizare a programelor, proiectelor şi lucrărilor cu impact asupra spaţiilor verzi din Municipiul Tîrgu Mureş în baza regulamentului propriu. De asemenea, art. 15 din Regulamentul de stabilire de măsuri unitare de organizare şi asigurare a dezvoltării şi întreţinerii spaţiilor verzi din Municipiul Tîrgu Mureş a fost completat astfel: “Lucrările de tăieri de arbori vor fi aprobate doar dacă nu este posibilă transplantarea acestora”.

8 februarie 2016.

Soluție pentru prezervarea spațiului verde prin achiziționarea unui utilaj

Consilierul local târgumureșean Olimpiu Sabău-Pop a inițiat un proiect de hotărâre privind achiziționarea unui utilaj special care să permită transplantarea arborilor din municipiu atunci când comisia de specialitate decide că un arbore ar trebui sacrificat. E o soluție de compromis între nevoia de dezvoltare în municipiu și târgumureșenii care susțin prezervarea spațiului verde. Un asemenea utilaj l-am descoperit în Timișoara, unde municipalitatea s-a confruntat cu aceleași probleme cu cetățenii nemulțumiți de defrișările de arbori. În 2014, utilajul a fost prezentat de către actuala administrație timișoreană printr-o demonstrație efectuată pe malul canalului Bega.

 

Reporter: Cum s-a născut acest proiect de hotărâre?
Olimpiu Sabău-Pop: Sunt membru supleant al Comisiei Consiliului Local de tăiere de arbori, în această calitate am întâlnit foarte multe situații în care “pomi” aparținând spațiilor verzi din municipiul Tîrgu Mures au fost tăiați din motive obiective. Cazurile au fost dintre cele mai diverse, de la extinderea căilor rutiere, pietonale, vizibilitatea semnelor rutiere, accesul în curți/garaje sau amenajarea parcărilor. Arbori bătrâni, perfect sănătoși au fost “sacrificați” pentru dezvoltarea orașului. Mulți dintre aceștia au fost înlocuiți cu alții mai tineri.

Rep.: Cu ce probleme v-ați confruntat și ce efecte va avea proiectul de hotărâre dacă va fi adoptat?
O.S.-P.: Permanent a trebuit făcut un compromis între dezvoltare și spațiu verde, iar acest compromis, în general, a fost în defavoarea naturii. Poate ține și de natura omului să distrugă natura în favoarea dezvoltării sale. Acest proiect vine să înlăture compromisul, târgumureșeanul va avea același pom sănătos și bătrân situat la câțiva metri distanță față de locul inițial. Multi copaci din oraș sunt contemporani cu părinții sau bunicii noștri, dacă vom proceda cum am propus eu vor fi contemporani și cu copiii/nepoții/strănepoții noștri.
Tot ce va mai rămâne de făcut este să se stabilească la ce distanță se va transplanta arborele în așa fel încât să îl punem în valoare, iar “plămânii verzi” ai orașului să trăiască în armonie cu noi.

Rep.: Totuși nu vor putea fi salvați toți copacii…
O.S.-P.: Tăierea arborilor va fi ultima soluție și doar dacă nu se poate transplanta. În concret, nu văd vreo situație în care nu s-ar putea transplanta vreun arbore. Dar legea specială stabilește tăierea arborilor, astfel că noi prin HCL nu am putea, legal, interzice această posibilitate, deși, dacă ar fi în puterea mea, de consilier local, având și această soluție, aș propune cu multă bucurie să nu se mai taie niciun arbore și să se transplanteze toți!

 

Ce cuprinde proiectul de hotărâre?

 

Proiectul de hotărâre este însoțit de o expunere de motive în care inițiatorul își argumentează legislativ propunerea. Proiectul de hotărâre cuprinde patru articole, pe care le redăm mai jos:
Art.1. Se aprobă achiziţionarea unei autospeciale care să asigure transplantarea arborilor şi arbuştilor din fondul de rezervă al Municipiului Tîrgu Mureş.
Art. 2. Decizia asupra transplantării arborilor şi arbuştilor din spaţiile verzi proprietate publică a Municipiului Tîrgu Mureş va fi luată de Comisia municipală de avizare a programelor, proiectelor şi lucrărilor cu impact asupra spaţiilor verzi din Municipiul Tîrgu Mureş în baza regulamentului propriu
Art. 3. Se completează Regulamentului de stabilire de măsuri unitare de organizare şi asigurare a dezvoltării şi întreţinerii spaţiilor verzi din municipiul Tîrgu Mureş adoptat prin Hotărârea Consiliului local municipal nr. 197/2007 cu modificările ulterioare, în sensul în care se completează art. 15 cu “Lucrările de tăieri de arbori vor fi aprobate doar dacă nu este posibilă transplantarea acestora”.
Art. 4. Cu aducerea la îndeplinire se încredinţează serviciile abilitate din cadrul Municipiului Tîrgu Mureş şi Primarul Municipiului Tg. Mureş.

 

Numeroase conflicte din cauza tăierilor de arbori

Foto 2_site

De-a lungul timpului, în Tîrgu Mureș, au fost numeroase conflicte generate de tăierile de arbori girate de către Primăria municipiului.
Dacă ar fi să amintim câteva, ne-am opri asupra tăierii a unor arbori din zona Liceului Bolyai Farkas, acțiune care s-a lăsat și cu o amendă pentru municipalitate sau asupra celei de pe Bulevardul Cetății care au determinat și proteste ale târgumureșenilor. De altfel, pentru a trage un semnal împotriva modului cum s-a desfășurat în oraș toaletarea copacilor a fost organizată în mai multe rânduri acțiunea “Îmbrățișează un copac” de către Mișcarea Ecocivică Opriți Masacrul Verde.
Recentele lucrări privind “crearea străzii de legătură Livezeni-Spitalul Nou” au fost, de asemenea, criticate inclusiv pentru cum s-a ținut cont de spațiul verde în executarea acestora.
Pe de altă parte au fost și târgumureșeni care au susținut programul de tăieri de arbori după ce au avut de suferit din cauza căderii acestora sau a crengilor căzute din aceștia pe case, dependințe sau mașini. Nu este loc să analizăm aici dacă anterior acestor accidente, lucrările de toaletare a copacilor s-au făcut conform standardelor.
Foto: Bulevardul Cetății, loc al protestelor de anul trecut (arhivă)
Ligia VORO

4 comentarii

 1. Acesta initiativa ar fost binevenita acum cinci ani.Acum are iz de campanie cea ce si este.
  Iar taierea copacilor maturi este o crima care ar trebui pedepsita.deoarece au fost taiati din pura lacomie.Era nevoie de parcari pentru votanti,era nevoie de lemne de foc pentru votanti,era nevoie de locuri de munca pentru afaceristi tot votanti si ei.etc.

 2. Lakatos Lucreția

  Ce fel de copaci sunt și ce vârste au de nu pot fi sacrificați AȘA cum faceți în fiecare an cu BRADUL DE CRĂCIUN?
  Contravaloarea Utilajului mai bine ați investi-o în transportul urban unde autobuzele sunt într-o stare deplorabilă.
  Vă invit pe toți reprezentanții orașului să folosiți transportul în comun – poate așa se va îmbunătăți situația transportului în Tg-Mureș.
  Iar pe Dvs. domnule Sabău-Pop, Vă rog transplantați UN BRAD la CEASUL FLORAL, a-ți scuti Primăria de muulte cheltuieli… (Și ca un gând bun: Bradul, ar crește o dată cu fetița Dvs.)
  Cu respect, Lucreția Lakatos

 3. In sfarsit se vor termina toate scandalurile si masinatiunile din spatele taierilor de arbori, plus vom avea un mediu mai sanatos. Initiativa asta trebuia de mai mult timp. Felicitari domnule Sabau.

  • Și dacă copacul refuză noua locație, atunci cine suportă cheltuielile, … da consilierii locali votează o rectificare de buget

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Misiuni importante desfășurate de jandarmii mureșeni

Jandarmii din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă ,,Regele Ferdinand I” Târgu Mureș au executat în …