Grupul Milvus promovează valoarea serviciilor de ecosistem Social
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 277 Vizualizări

Grupul Milvus promovează valoarea serviciilor de ecosistem

image

Turismul, industria prelucrării lemnului și a plantelor culese din natură  și ciupercile sunt serviciile de ecosistem cu cel mai mare potențial de dezvoltare economică în regiunea Niraj – Târnava Mică. Acestea au rezultat la întâlnirea experților, unde s-au analizat și s-au elaborat hărțile celor șase servicii de ecosistem considerate a fi cele mai importante pentru localnicii din aria proiectului. Cele șase servicii sunt producția de iarbă și de fân, lemnul și producția de lemn, producția de miere, capacitatea de protecție împotriva eroziunii, potențialul turistic și identitatea locală, precum și plantele și ciupercile colectate din natură.

Hărțile realizate în cadrul proiectului „Cartografierea și evaluarea serviciilor de ecosisteme în siturile Natura 2000 din regiunea Niraj – Târnava Mică” oferă autorităților locale și județene, factorilor interesați din zonă (proprietarilor de pensiuni, composesoratelor, oamenilor de afaceri, IMM-urilor), un suport de a construi planuri reale de dezvoltare economică zonală.

Potrivit informațiilor furnizate de Iulia Vizi, Asociaţia pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii „Grupul Milvus”,  rezultatele interviurilor cu localnicii demonstrează că, potențialul sectorului economic este scăzut, dublat de o criză demografică prin plecarea tinerilor și îmbătrânirea populației. Zona are nevoie de o puternică relansare pentru a produce bunăstare oamenilor, iar serviciile de ecosistem analizate în aceste hărți ar putea oferi soluții. Astfel, oamenii cred că industria lemnului ar putea produce mai multe locuri de muncă, acum masa lemnoasă este vândută la un preț prea mare ca să fie accesibil reprezentanților industriei mici de prelucrare, materialele finisate ar putea fi vândute la prețuri competitive; agroturismul sau ecoturismul pot fi alternative de dezvoltare prin prezentarea frumuseților naturale și culturale (păduri, peisaj mozaicat, prezentarea vieții sătești, castele, conace, etc.).

În menținerea capacității ecosistemelor pentru protecția împotriva eroziunii cele mai importante acțiuni sunt protejarea pădurilor și conservarea pajiștilor, mai ales a fânețelor, în timp ce, prin dezvoltarea unei industrii de prelucrare a plantelor culese din natură s-ar crea locuri de muncă, mai ales pentru locuitorii săraci din zonă.

Kelemen Katalin, managerul proiectului, crede că prin aceste analize complexe, comunitățile locale pot să se dezvolte în mod armonios cu natura: „Sunt servicii de ecosistem folosite de oameni, și totuși necunoscute de ei, de fapt, nici nu le observă. Dacă găsim o bucată de aur pe jos, o ridicăm, deoarece știm că este valoroasă. În cazul serviciilor de ecosistem oferite de natură, deocamdată lucrurile nu stau așa, oamenii nu le cunosc valoarea. Prin acest proiect, dorim să evidențiem tocmai aceste valori, care pot ajuta la dezvoltarea unor strategii de dezvoltare bazate pe folosirea durabilă a serviciilor de ecosistem”.

În cadrul următoarei întâlniri de lucru, factorii interesați din zona de proiect vor elabora patru scenarii imaginare cu privire la starea regiunii peste 50 de ani. Menirea acestor scenarii este de a discuta care ar trebui să fie soluțiile practice pentru o dezvoltare durabilă, ce măsuri legislative ar trebui adoptate la nivel european și national, dar și modul în care dezvoltarea infrastructurii ar aduce schimbări.

Asociaţia pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii „Grupul Milvus” din Tîrgu Mureş derulează acest proiect prin Granturi SEE în cadrul programului RO02 „Biodiversitate și Servicii ale Ecosistemelor”, în colaborare cu Academia Maghiară şi CEEweb for Biodiversity (o coaliţie europeană de organizaţii de mediu). Operatorul de program este Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Mai multe detalii despre proiectul „Cartografierea și evaluarea serviciilor de ecosisteme în siturile Natura 2000 din regiunea Niraj – Târnava Mică” se pot găsi pe http://www.milvus.ro/ecoservices

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE