Povestea tinerei care salvează viețile copiilor și se implică în proiecte locale pentru comunitate Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 726 Vizualizări

Povestea tinerei care salvează viețile copiilor și se implică în proiecte locale pentru comunitate

alexandra latcuEste tânără, frumoasă, ambițioasă, activă și iubește foarte mult copiii. Acesta este și motivul pentru care a ales să devină medic pediatru. Vorbim despre Alexandra Latcu, un tânăr medic rezident din Târgu-Mureș, care își desfășoară activitatea la Clinica Pediatrie I din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș. Se simte împlinită din punct de vedere profesional atunci când copiii sunt tratați și pleacă spre casă zâmbind. Mureșenii au putut-o vedea implicându-se și în proiectele JCI Târgu-Mureș și în cele ale Asociației „Împreună pentru copiii cu cancer”, deoarece Alexandra pune un accent mare și pe voluntariat, despre care spune că este cea mai simplă și ieftină cale de dezvoltare personală. Am stat de vorbă cu Alexandra și vă invităm să aflați lucruri foarte interesante despre ea și despre cariera ei.

Reporter: Ce înseamnă pentru tine să fii medic rezident pediatru și unde îți desfășori în prezent activitatea?
Alexandra Latcu, medic rezident pediatru: Sunt medic rezident pediatru, în anul 3, la Clinica Pediatrie I din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș și o dată sau de două ori pe lună efectuez gărzi la SMURD, la departamentul de pediatrie. Pentru mine, a fi medic e ceva ce mi-am dorit de când eram elevă și în prezent mă bucur să știu că mă număr printre acei oameni care își iubesc meseria. A fi medic pediatru înseamnă devotament atât pentru copii, cât și pentru părinți, dar și un spirit de observație bine dezvoltat. Este o meserie care îmi stârnește curiozitatea și îmi aduce zâmbetul pe buze zi de zi.

Rep.: De ce ai ales specialitatea pediatrie?
A.L.: Am iubit copiii dintotdeauna. Încă din liceu am fost voluntar la un centru de copii, însă aveam o sensibilitate prea mare legată de aceștia și nu-mi închipuiam că aș putea lucra ca și „inamic” al copiilor – medic pediatru.
În perioada facultății, fiind plecata într-un schimb de experiență în Turcia, am avut un stagiu practic pe secția de hemato-oncologie pediatrică. Acolo, era șef de secție un medic care deși părea foarte sobru când mergeam să consultăm copiii devenea cel mai prietenos doctor, făcea glume, stătea de vorbă cu ei și cu părinții lor și era foarte dedicat în soluționarea fiecărui caz. Pentru mine, această persoană a fost un model și o scânteie a vocației mele ca și medic pediatru.

Rep.: Care este relația pe care o ai cu copiii?
A.L.: Copiii mă fascinează! Fiecare e unic în felul său iar abordarea pacientului pediatric din postura de medic este o provocare. La primul contact încerc să ma împrietenesc cu ei, să le ofer siguranță și încredere, să creăm o atmosferă placută și astfel consultația va decurge mai ușor. Relația medic – pacient, în pediatrie, este oarecum direct proporțională, deoarece dacă medicul îi câștigă simpatia copilului acesta va fi mult mai compliant la tratament.

Rep.: Cum îi ajuți pe copiii bolnavi?
A.L.: În primul rând, mă implic alături de doamnele doctor și de colegele mele rezidente în soluționarea cazurilor din punct de vedere medical. În timpul investigațiilor acestor mici eroi le oferim încurajare și susținere explicându-le pas cu pas fiecare procedură medicală. Pacientul pediatric vine și cu un bagaj psiho-emoțional mai încărcat, astfel încât e nevoie de implicarea noastră și pe această latură. Atunci când am timp mă joc cu copiii, colorăm, spunem poezii; e nevoie să umplem zilele lungi de spitalizare și cu câteva momente vesele care să înlăture monotonia.

Rep.: Știu că ești o persoană foarte activă. Oamenii te-au văzut implicându-te în proiectele JCI Târgu-Mureș și în cele ale Asociației „Împreună pentru copiii cu cancer”. Cea din urmă are legătură tot cu copiii. Ce înseamnă pentru tine voluntariatul?
A.L.: Așa este. Sunt voluntară în Asociația „Împreună pentru copiii cu cancer” încă din primul an de rezidențiat și totodată sunt vice președinte executiv în JCI Târgu-Mureș pentru anul 2016. Voluntariatul este cea mai simplă și aș putea spune și ieftină cale de dezvoltare personală. Voluntariatul mi-a oferit tot ceea ce nu m-a învățat școala. Am avut oportunitatea de a-mi descoperi calitățile cât și de a-mi perfecționa anumite abilități, de a-mi dezvolta rețeaua socială și de a cunoaște oameni deosebiți. Am avut șansa de a mă implica în proiecte pentru comunitate, ceea ce mă face să mă simt un cetățean activ și responsabil. Din păcate, fiecare țară vine cu neajunsurile ei, cu probleme în sistemul sanitar și public. Am observat că acolo unde-s mulți cu intenții bune, puterea crește. Asta înseamnă voluntariat. În cadrul Asociației „Împreună pentru copiii cu cancer” mă implic în activitățile care au ca scop ajutorarea copiilor de pe secția de hemato-oncologie iar alături de JCI Târgu-Mureș îmi doresc să aducem schimbări pozitive în comunitate. Sunt sigură că toată experiența dobândită din voluntariat mă va ajuta în dezvoltarea unui proiect personal dedicat comunității de copii și părinți.

Rep.: Care sunt cele mai mari satisfacții pe care ți le aduce nobila profesie de medic?
A.L.: Cea mai mare satisfacție este cea profesională. Fac ceea ce îmi place și nu consider meseria de medic pediatru un simplu job, ci o carieră. Atunci când reușim să tratăm cu succes copiii și ei merg acasă zâmbind, satisfacția este garantată. Această meserie, zi de zi ne provoacă la cazuri dificile și copii aflați în suferință, la momente care presupun mult efort și implicare, dar pentru mine nu este un sacrificiu, ci un stil de viață pe care l-am ales și sunt responsabilă de asta, având satisfacția că pot contribui la salvarea vieții copiilor.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE