Recomandări împotriva înşelăciunii prin metoda „Accidentul” Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 138 Vizualizări

Recomandări împotriva înşelăciunii prin metoda „Accidentul”

111Biroul de presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş a remis vineri, 4 martie, un comunicat de presă care conţine recomandări cu privire la înşelăciunea cunoscută drept metoda „Accidentul”.

Atât de cunoscute şi de mediatizate în presă, înşelăciunile prin metoda „accidentul” continuă să rotunjească veniturile infractorilor. Însă infractorii continuă să profite de naivitatea unora dintre cetăţeni, exploatând sentimentele de afecţiune faţă de apropiaţi.

Pentru a nu cădea în plasa unor astfel de indivizi, care nu urmăresc decât câştigul lor, alegându-şi cu grijă victimele, am considerat oportun să vă facem cunoscut modul lor de operare, în acest fel, prin aplicarea măsurilor antivictimizare, să le blocăm acţiunile.

Pentru a înţelege mecanismul escrocheriei, vom prezenta scenariul după care se ghidează aceşti escroci.

Persoane de bunăcredinţă sunt contactate de infractori, de regulă pe telefonul fix şi se recomandă a fi avocaţi, poliţişti, procurori sau medici care le relatează că o persoană apropiată a suferit un accident rutier şi că este necesară transmiterea de urgenţă a unei sume de bani, pentru acordarea unor îngrijiri medicale sau pentru asistenţă juridică.

Persoanele vătămate, tulburate desigur de o asemenea veste, urmează indicaţiile telefonice ale infractorilor şi transmit pe diverse căi sume de bani, încredinţate fiind că o fac în sprijinul celor apropiaţi, ulterior constând că de fapt au fost înşelaţi iar persoana care i-a apelat nu mai poate fi contactată nici la telefon, nici la o adresa furnizată persoanelor înşelate, care de regulă este fictivă.

Recomandări

Pe această cale, ţinem să vă reamintim care sunt măsurile pe care ar trebui să le adoptaţi pentru a nu fi înşelaţi prin această metodă:

În primul rând, avocaţii, poliţiştii, procurorii sau medicii nu vă vor solicita sume de bani pentru acordarea unor îngrijiri medicale sau pentru asistenţă juridică;

În cazul în care, aceşti indivizi vă abordează pe stradă, nu îi invitaţi în locuinţa dumneavoastră! Puteţi deveni victima unui furt din locuinţă! (Nu daţi curs solicitărilor acestora, nici măcar în cazul în care vă prezintă genţi, borsete în care pretind că au obiecte valoroase sau documente importante. Este pur şi simplu o tactică, la care apelează, pentru a vă câştiga încrederea!)

Nu daţi curs nici unei solicitări de transmitere a unei sume de bani către persoane necunoscute, pentru niciun motiv;

Puneţi capăt imediat convorbirii, nu vă lăsaţi atraşi în alte convorbiri, chiar dacă infractorii insistă, întrucât aceştia sunt foarte abili şi vor încerca pe orice căi să convingă victima că cele relatate sunt reale! NU le oferiţi deloc niciun fel de date personale, întrucât infractorii vor folosi datele în scopul comiterii de infracţiuni;

Când sunteţi contactaţi de persoane necunoscute care vă solicită transmiterea unor sume de bani, pentru diverse motive anunţaţi urgent Poliţia, sau sunaţi la 112!;

Înainte de a vă oferi ajutorul, aveţi în vedere şi următoarele aspecte:

În caz de accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau prin societăţile de asigurări.

Orice accident de circulaţie are două variante de soluţionare: 1) depunerea unei plângeri la unitatea poliţie, care se va ocupa mai departe de cazul respectiv sau 2) înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie.

Oricine poate fi victima unui accident, dar, într-un moment critic ca acesta, singura urgenţă este cea medicală şi nicidecum aspectul financiar. Atât victima, cât şi autorul unui accident nu au nevoie de bani ca să primească îngrijiri medicale.

De asemenea, trebuie să cunoaşteţi faptul că, în conformitate cu reglementările în vigoare, un accident de orice fel, mai ales unul rutier grav este, de obicei, doar anunţat de persoane oficiale, abilitate să facă acest lucru.

Chiar dacă ar putea exista alte surse, care să transmită informaţia înainte ca aceasta să vă parvină în mod oficial, datele trebuie verificate înainte de a întreprinde orice acţiune.

În cazul în care sunteţi martorul unei infracţiuni sau victima acesteia, apelaţi în cel mai scurt timp numărul de urgenţă 112 şi reţineţi cât mai multe detalii!

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE