FOTO: Carte de spionaj, lansată la Târgu-Mureş Cultură
  • admin
  • 0 comentarii
  • 942 Vizualizări

FOTO: Carte de spionaj, lansată la Târgu-Mureş

1AColonelul în rezervă Gheorghe Bănescu şi-a lansat joi, 3 martie, volumul „Demers pentru adevăr II – Din culisele serviciilor secrete româneşti. Dosarul „Comoara din Deal”, Sighişoara – 1969.” Evenimentul a avut loc în salonul „Grigorescu” al Hotelului „Continental” din Târgu-Mureş şi s-a bucurat de participarea unui numeros public alcătuit, în mare parte, din foşti sau actuali ofiţeri şi oameni de cultură.

„Sunt lucruri care merită spuse”

Volumul scoate la lumină dezvăluiri „atât cât se poate”despre o acţiune informativă cu numele de cod „Comoara din Deal”, în urma căreia s-a recuperat o veritabilă comoară a patrimoniului istoric naţional, respectiv mai multe hrisoave, ordine şi hărţi din secolele XV-XVII, depozitate în incinta Bisericii Evanghelice Germane din Deal, şase din hrisoave fiind emise şi semnate de Mihai Viteazul, între anii 1599-1600 şi se adresau locuitorilor din zona Sighişoarei. Despre carte au vorbit publicistul Nicolae Băciuţ – directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Mureş, jurnalistul şi publicistul Lazăr Lădariu, fostul senator Vasile Dobrescu, istoric de profesie, poetul Răzvan Ducan, poetul Mircea Dorin Istrate, totodată ofiţer de contraspionaj şi col. (r) Marin Luca. „Cartea iese din tiparul cu care noi ne-am obişnuit, nu e o carte beletristică, dar e o carte singulară în spaţiul mureşean, fiindcă se referă la un domeniu despre care cei mai mulţi doresc să tacă. Mulţi doresc să eticheteze şi să demonizeze, iar restul nu ştiu ce să facă. Domnul colonel Gheorghe Bănescu a decis în urmă cu şase ani că poate să rupă tăcerea, că sunt lucruri care merită să fie spuse”, a afirmat Nicolae Băciuţ.

1B

„Statele nu au prieteni, ci doar interese”

Fost ofiţer de contraspionaj timp de mai bine de 30 de ani în Departamentul Securităţii Statului şi Serviciul Român de Informaţii, expert criminalist şi grafolog, colonelul în rezervă Gheorghe Bănescu trăieşte în prezent la Târgu-Mureş şi a precizat că volumul publicat este o încercare de restituire a adevărului despre structurile de securitate naţională ale României, indiferent de denumirea acestora. „Am pornit la drum cu această carte având convingerea că tema abordată – culisele contraspionajului românesc – a fost şi rămâne de mare actualitate. Reluând o sintagmă deja celebră, „statele nu au prieteni, ci doar interese”, consider că şi România, nu doar marile puteri, trebuie să ţină cont de această realitate. În istorie, alianţele s-au făcut şi desfăcut, iar partenerii au devenit adversari şi uneori chiar inamici. Da, alianţele şi parteneriatele trebuie respectate cu consecvenţă, dar cel puţin în egală măsură trebuie ca poporul român, prin conducătorii lui, să vegheze în permanenţă la păstrarea suveranităţii, unităţii, independenţei şi indivizibilităţii statului naţional român. Istoria îi va pune la loc de cinste doar pe aceia care îşi servesc patria cu loialitate, protejându-i interesele, deopotrivă, în faţa amicilor şi inamicilor vremelnici”, a precizat colonelul în rezervă Gheorghe Bănescu. „Ca un contraspion cu „vechi ştate de plată” consider că structurile informative şi de securitate ale statului român trebuie să-şi facă datoria şi să apere această ţară împotriva oricăror ameninţări şi acţiuni ostile, pe de o parte, însă pe de altă parte, ele nu au voie să abdice de la răspunderile ce le revin în ce priveşte atributul de suveranitate al statului român, cu alte cuvinte să rămână vigilente şi la acţiunile ce au ca scop transformarea României într-un stat vasal”, a mai menţionat autorul.

Cu ocazia aceluiaşi eveniment, a avut loc şi expoziţia „Biserici din Transilvania” semnată de Horie Remus Epure.

[zizigallery id=1917]

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE