Vernisajul expoziției „Sinagogile Europei Centrale și de Est 1784-1944” Cultură
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 297 Vizualizări

Vernisajul expoziției „Sinagogile Europei Centrale și de Est 1784-1944”

Sinagogile Europei Centrale si de EstExpoziția „Sinagogile Europei Centrale și de Est 1782-1944” a fost vernisată vineri 4 martie, de la ora 16.00, în Palatul Culturii din Târgu-Mureș. În cadrul evenimentului au vorbit despre expoziție și despre comunitatea evreiască Soós Zoltán, directorul Muzeului Județean Mureș, Dr. Dub László, președintele Comunității Evreiești din Târgu Mureș și istoricul Spielman Mihály. Vernisajul a fost prezentat de actrița Kilyén Ilka, iar Csortán Ferenc a tradus în limba română discursurile susținute în limba maghiară. Înaintea vernisajului, a avut loc o ceremonie de depunere de coroane în fața Monumentului Holocaustului.

Dr. Dub László, președintele Comunității Evreiești din Târgu Mureș și Soós Zoltán, directorul Muzeului Județean MureșSinagoga Mare din Târgu-Mureș inclusă în expoziție

Dub László, președintele Comunității Evreiești din Târgu Mureș, le-a mulțumit organizatorilor pentru realizarea expoziției, pentru prezentarea acesteia în Târgu-Mureș, dar și pentru faptul că au inclus și sinagoga din Târgu-Mureș. „Aducem mulțumirile noastre organizatorilor și pentru că au primit ideea noastră , poate un pic lipsită de modestie, ca să participe și sinagoga noastră în materialul acestei expoziții. Este o sinagogă foarte frumoasă și ea dovedește că în acești ani foarte interesanți, în care în Europa Centrală și de Est a existat o viață evreiască foarte plină, și aici s-au întâmplat lucruri deosebit de interesante”, a afirmat Dub László.

Călătorie în timp și spațiu

Vizitatorii expoziției, deschisă publicului până în 31 martie, vor putea admira imagini ale celor mai importante sinagogi din Europa Centrală și de Est. Fotografiile surprind aspectul exterior al clădirilor, imagini de ansamblu din interiorul acestora, dar și detalii arhitecturale. În plus, deși textul de pe panouri este doar în limba maghiară, consultând albumul care însoțește expoziția – găsiți varianta în limba română la intrarea în Palatul Culturii, veți avea ocazia să vă familiarizați cu povestea comunității evreiești din această zonă a Europei și, de asemenea, veți găsi o prezentare a arhitecturii sinagogilor.

Zsigmond-Barna-Pal-stanga-consul-general-Consulatul-General-al-Ungariei-la-Miercurea-Ciuc„Evreii au jucat un rol fantastic”

Soós Zoltán a vorbit despre importanța comunităților evreiești în dezvoltarea culturală a regiunii, iar Istoricul și scriitorul Spielman Mihály a vorbit mai detaliat despre cultura evreiască, despre regulile după care sunt construite sinagogile, ilustrând în discursul său și una dintre calitățile evreilor, anume, privirea evenimentelor tragice printr-un filtru ironic și auto-ironic. Directorul Muzeului Județean a subliniat, la începutul discursului, faptul că cea mai frumoasă realizare în stilul arhitectural secession maghiar, clădirea Palatului Culturii, le aparține unor arhitecți evrei, Komor Marcell şi Jakob Dezső.
Evenimentul dedicat vernisării expoziției s-a încheiat cu un moment artist susținut de formaţia klezmer Mazel Tov din Cluj-Napoca care a interpretat în ebraică și în idiș cântece tradiționale și imnuri.

Formatia Mazel Tov

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE