VIDEO: Comunitate a consumatorilor de produse româneşti, la Târgu-Mureş Business
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 436 Vizualizări

VIDEO: Comunitate a consumatorilor de produse româneşti, la Târgu-Mureş

111
Analistul financiar Ştefan Ciobanu, manager executiv la FCACM România Târgu-Mureş, firmă de consultanţă în domeniul financiar-bancar şi al serviciilor şi intermedierilor imobiliare, a lansat, săptămâna trecută, ideea înfiinţării unei comunităţi a consumatorilor de produse româneşti. Demersul are ca scop revitalizarea fermierilor din comunele mureşene, care ar urma să îşi vândă produsele târgumureşenilor persoane juridice sau fizice, interesaţi să consume sănătos la preţuri avantajoase.

Revitalizare a mediului rural

Prima întâlnire a comunităţii a fost găzduită de sediul din Târgu-Mureş al firmei FCACM, situat pe strada Tineretului nr. 2, prilej cu care Ştefan Ciobanu a dezvăluit detalii despre proiectul său. „Implicaţia financiară, politică, religioasă şi culturală trebuie să fie toate îngemănate în aceeaşi idee, în acelaşi proiect, pentru că nu se poate una fără alta. Noi ne-am dus la ţară şi am vorbit pe înţelesul lor. Le-am povestit ţăranilor că având specialişti la oraş, cu produsele de la ţară am face o treabă prin care sătenii îşi comercializează produsele, dar nu la 70 de bani laptele, care e un preţ execrabil, iar la oraş dacă tu cumperi un litru de lapte de vacă la 2 – 2,5 lei automat ai de câştigat. După această întâlnire de pe teren, noi am schiţat nişte idei care vor fi comunicate consumatorilor de produse româneşti”, a afirmat analistul financiar, care are în CV şi o participare reuşită la cunoscuta emisiune de televizune „Arena leilor”. „Dacă omul la ţară câştigă bine, nu îşi mai trimite copii în exod, afară, pentru că le poate oferi un viitor. Dacă sunt şi tineri la sat, automat ajungem la ce e mai important, revin specialişti la ţară, profesori, medici şi mediatori”, a adăugat Ştefan Ciobanu.

Producătorii şi cumpărătorii, business „win-win”

Potrivit acestuia, cel mai probabil, noţiunea de comunitate a consumatorilor de produse româneşti va fi sprijinită de un ONG, iar membri comunităţii, producători şi clienţi, vor fi liberi să ia singuri decizii. „Eu am o vorbă, de bună voie şi cu bun simţ. Toată lumea care va intra în comunitate va intra liber, pentru că i se va spune concret ce i se oferă şi ce are de câştigat. Tu ca şi producător eşti lăsat să decizi: lucrezi cu marii producători de lactate, brânzeturi şi carmangerii şi îţi dă un preţ de nimic sau închizi tu circuitul: tu produci şi tu vinzi. De bun simţ înseamnă că şi omul de la oraş dacă ştie că mănâncă sănătos, dacă are nişte servicii de calitate, automat va plăti pentru ele”, a punctat Ştefan Ciobanu.

De asemenea, iniţiatorul proiectului a precizat că a identificat atât producători, cât şi cumpărători de produse locale, care vor interacţiona fără intermediari, astfel încât preţurile practicate vor fi de natură să mulţumească ambele părţi. „Noi am gândit un sistem simplu care va începe prin construirea unei echipe, deja am nominalizat nişte persoane care să se implice la început voluntar, printre care voi fi şi eu. Am identificat în mediu rural mai multe persoane şi vom face un centru de colectare a acestor produse care sunt solicitate din zona urbană. Avem deja şase pensiuni şi hoteluri interesate să pună pe masă produse locale, româneşti. O parte din produse se vor vine online, pentru că trebuie să ducem tehnologia şi la sat. Sistemul va fi foarte simplu, va fi o comunitate în care fiecare plăteşte. De exemplu, producătorul de lapte nu va mai vinde litrul cu 70 de bani, ci să zicem cu 2 lei, iar orăşeanul va putea cumpăra lapte produs aici în judeţ, cu 2 lei, şi nu cu 4-5 lei. Toată lumea va avea de câştigat pentru că vor dispărea anumite verigi care încarcă produsul fără să aducă plusvaloare”, a explicat Ştefan Ciobanu.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE