Dirijorul Remus Grama, un sculptor în note muzicale și în sufletul elevului Social
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1705 Vizualizări

Dirijorul Remus Grama, un sculptor în note muzicale și în sufletul elevului

burta stanga

Viaţa elevilor și evoluția lor depinde, în mare măsură, de oamenii de la catedră. Cum este văzut dirijorul Remus Grama de către elevii orchestrei Liceului Vocațional de Artă?! ” E ca un tată pentru noi” a venit, imediat, răspunsul.

Elevii Liceului VocaȚional de Artă care studiază instrumentele, cu excepția pianiștilor, formează cele două orchestre a instituției de învățământ, a claselor V-VIII și IX-XII. Ceea ce fac cei 35 de tineri talentați are ca scop suprem simplificarea și înnobilarea existenței fiecăruia dintre noi și sunt consacrați datorită  evenimentelor de excepţie la care au luat parte pe scena Filarmonicii, cu prilejul evenimentelor caritabile la care sunt invitați sau a altor evenimente de protocol. Anul trecut au participat la un turneu internațional în Franța.

Remus Grama este născut la data de 10 noiembrie 1980, a fost elev al Liceului Vocațional de Artă, a absolvit Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj- Napoca, este dirijor, violonist,  responsabil de rezultatul sonor a 35 de copii ai Liceului Vocațional de Artă și a 70 de adulți ai Filarmonicii de Stat. Prin gesturile cu care sculptează linia melodică, între el și elevul său este un schimb permanent de informație și emoție care menține un nebănuit echilibru pe scenă. Chiar dacă elevii din anul școlar terminal sunt prinși de verificările și simulările examenului de bacalaureat, au multe materii de aprofundat și se consumă psihic de două ori mai mult, ei se pregătesc cot la cot pentru următorul concertul anual al orchestrei, din data de 13 aprilie. Pentru că sufletul copilului nu este un vas pe care să-l umpli cu ceva, ci este o vatră pe care dascălul trebuie să ştie cum s-o menţină mereu caldă, astfel încât ea să de-a naştere unui om şi unui character, dirijorul Remus Grama știe cum să-și apropie tinerii, în primul rând prin umorul și mintea elastică, flexibilitatea și buna comunicare care îl caracterizează. ”Devenit deja o tradiție, evenimentul va avea loc la Sala Mare a Palatului Culturii. Lucrăm la simfonia a VIII-a de Ludwig van Beethoven, integral și, cu marea lor putere de muncă, cu hărnicia și voința lor, ca în fiecare an, vom atinge succesul. Elevii mei trebuie să primească recunoaşterea pe care o merită, pentru că ei au fost de la bun început foarte buni şi continuă să fie” ne spune Remus Grama.

DSC_7999

Viaţa muzicală târgumureşeană a cunoscut încă în prima parte a secolului al XIX-lea frecvente momente de vârf, la vremea aceea existând formaţii corale şi instrumentale care susţineau o activitate concertistică organizată. La începutul secolului XX, Târgu Mureş era deja un oraş cu un mare potenţial atât economic, cât și social- politic important, iar Liceul Vocațional de Artă este o pepinieră de talente care pot evolua în orchestra simfonică şi Corul Mixt al Filarmonicii de Stat. Potrivit spuselor lui Remus Grama, chiar dacă ne place să mergem la concerte, nu suntem chiar atât de disciplinați precum ar trebui. Una dintre principalele reguli este păstrarea liniștii, cu tot ceea ce implică acest lucru, închidem telefonul mobil sau să-l comutăm pe silenșios, iar în cazul în care în sală vedem persoane cunoscute le salutăm cu un zâmbet și o înclinare a capului, urmând ca în pauza spectacolului sau la finalul acestuia să discutăm cu ele. În plus chiar dacă Chiar dacă suntem convinși că avem ureche muzicală, nu fredonăm împreună cu artistul melodia care se cântă pe scenă, excepție fiind acele cazuri în care artiștii invită spectatorii să cânte împreună cu ei.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE