Vechiul Ceas Floral, piesă de muzeu Social
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1119 Vizualizări

Vechiul Ceas Floral, piesă de muzeu

foto 1

Mureşenii vor avea posibilitatea de a afla ora exactă de la vestitul Ceas Floral amenajat anual în Piaţa Trandafirilor, începând cu luna mai. Administrarea serelor, parcurilor si zonelor verzi Mureș pregătește decorarea cu miile de flori și, pentru că este un loc de întâlnire devenit tradiţional pentru localnici, se îngrijește de mecanismul ceasului, pentru a nu da greş atunci când vine vorba de trecerea minutelor şi a orelor.
Florile care inundă Piaţa Trandafirilor au consacrat denumirea „Oraş al florilor”, iar imaginea de ansamblu îmbină perfect arhitectura clasică şi exigenţele contemporane. Ceasul floral se remarcă ca simbol al orașului Tîrgu Mureș încă din anii ’60, până în anul 2014 funcționa pe bază mecanică, cu roți dințate și electromagneți, fiind legat la sursa de electricitate a orașului.

”Începând de anul trecut, mecanismul Ceasului floral este de origine elvețiană, coordonarea este automată, prin sistem GPS, care chiar dacă se dereglează atunci când are loc procesul de tundere a florilor dimprejurul acelor, se resetează imediat” ne spune ing. Anca Teban, director Administrarea serelor, parcurilor si zonelor verzi Mureș.

7000-8000 de plante de mozaic vor decora anul acesta Ceasul Floral, Echeveria, Begonia, Irezine și alte plante mici care se pot tunde cu ușurință pentru a-și menține forma. Ca o noutate, toate cifrele ceasului vor fi făcute din plante, nu din beton.

Ce se întâmplă cu ceasul vechi?

”Pentru că acele noului Ceas sunt mai lungi, este sensibil, ușor de manevrat și de atins, anul trecut, fiind și unul experimental, am observant anumite probleme: a fost deseori dereglat din cauza trecătorilor care trec mult prea aproape de el, de turiștii care fac poze, părinți care își pozează copii și mută acele după ora la care aceștia s-au născut. Probabil ne vom gândi la o soluție de împrejmuire a acestuia, pentru a fi protejat. Tot ca o noutate și o proiecție în viitor, chiar dacă nu s-au stabilit, încă, detaliile, vom face un muzeu cu istoricul ceasului vechi, probabil pe panta de la Cetate, închis într-o sticlă ” mai adaugă ing. Ana Teban.

foto 2

Piaţa Teatrului este o proiecţie modernă care surprinde trecătorii în toate anotimpurile. Aici au loc cele mai importante evenimente din oraş, iar pe timp de vară se transformă într-un adevărat bastion al manifestărilor culturale.

Administrarea serelor, parcurilor si zonelor verzi a pregătit programul de plantare pentru primăvară pentru a ajunge în cât mai multe zone verzi ce trebuie amenajate și completate cu plante, arbuști și arbori. Asociațiile de proprietari pot contribui și ele la această acțiune și sunt invitate să solicite gard viu și arbuști pentru a înfrumuseța zona din jurul blocurilor.

Ca o noutate, anul acesta se axează mai mult pe plantele perene, pentru că nici nu se plantează bine arbuștii sau trandafirii pe domeniul public, că deja aceștia și încep să dispară, una câte una, furate de hoți. Un exemplu este Parcul Erorilor Români, o suprafață mare unde plantează trandafiri de diferite culori, dar se fură în câteva zile.
Având în vedere parcurile, zonele verzi, rondurile şi rabatele municipiului care şi  în acest an vor fi reamenajate prin plantări de flori arbori si arbuști, precum și spaţii verzi noi care vor fi  reamenajate, sensuri giratorii, scuaruri şi rabate, municipalitatea  îşi  propune asigurarea necesarului de material dendrofloricol, atât din  producţie proprie, cât şi din achiziţii. Astfel, din producţie proprie, plante anuale     87.550 buc, plante bienale    30.000 buc, plante perene       4.500 buc, arbori foioşi (Frasin,Paltin,Mesteacăn, Tei,Oţetar,Stejar) 300 buc, arbori răşinoşi 400 bucăți, arbuşti foioşi(Spirea,Symphoricarpus,Weigelia,Buxus,Forsitia,Chenomeles) 3.500 buc, arbuşti răşinoşi (Thuja,Juniper,Tisa,Pin)   260 buc.

În ceea ce privește materialul dendrofloricol din achiziţii, plante anuale       43.000 buc, plante biennale 70.000 buc , plante perene 8.250 buc, ierburi decorative 300 buc, plante bulboase  19.150 buc, arbori                        700 buc, arbuşti 1.719 buc, trandafiri 650 buc, gazon  rulat 1.200  mp.

DSC_8085

Respectivul material dendrofloricol va asigura  necesarul pentru zonele verzi întreţinute  de compartimentul de specialitate, iar o parte va fi distribuit cu titlu gratuit unităţilor de învăţământ şi asociaţiilor de  proprietari, care îl vor întreţine pe toată perioada de vegataţie. O altă cantitate se valorifică prin vânzare, prin magazinul aflat în incinta unităţii.

În unele zone ale municipiului, parcările B-dul 1848 Billa-Pallas, o parte din P.E.R., o parte din sensurile giratorii, Sensul giratoriu Mestecănişului, Sensul giratoriu Barajului, Sensul giratoriu str. Tisei şi cu str. Voinicenilor, sensul giratoriu Decebal cu Voinicenilor, plantele floricole anuale vor fi înlocuite cu arbuşti, plante perene, ierburi decorative . De amenajarea spațiilor verzi nu beneficiază numai instituțiile subordonate Primăriei, frumuseţea şi gingăşia florilor se regăsesc, de exemplu, și la Curtea de Conturi sau Direcţia Judeţeană a Arhivelor Naţionale Mureş.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE