Home / Interviu / Alex Cioată, rocker-ul violinist dedicat voluntariatului

Alex Cioată, rocker-ul violinist dedicat voluntariatului

Distribuie

alex

Elevul de clasa a XII-a Alex Cioată ne dă clasă! Numele lui este deja rostit de multe voci din clasele mai mici, elevi care nu știu cum să-i mai ceară prietenia pe facebook, să-i urmeze activitățile, din dorința de a-i urma exemplul. Tânărul este maistru în orchestra liceului, interpretează la vioară, dar la fel de bine cântă și la chitară, bas, voce, după cum a demonstrat în urmă cu doi ani, pe când avea formația de rock The Outsiders. Unul din cele mai cunoscute beneficii ale voluntariatului este impactul asupra comunității. Pentru că și în acest domeniu are o bogată experință, Alex ne vorbește despre felul în care voluntariatul este liantul care ține o comunitate unită.

Reporter: Alex, te văd plin de zvâc și dornic să te implici în cât mai multe activități de voluntariat. Povestește-mi, te rog, despre tine și cel mai colorat si plin de energie eveniment în care ți-ai lăsat amprenta.

Alex Cioată: Sunt elev în an terminal la Liceul Vocațional de Artă, clas a XII-a A, diriginte Vasile Poroșnicu. Îmi place să ascult muzică Hardcore, la fel de mult cum îmi place Stevie Wonder sau John Mayer, Jimi Hendrix sau Franz Liszt, muzică diversă, în general, cea care îmi transmite ceva. Am fost membru AIESEC Mures, membru în echipa de organizare a proiectului GROW, ediția de vară din 2015, când AIESEC Mureș a câștigat premiul pentru cea mai bună ediție de GROW din țară pentru a treia oară. Şcoala de Valori, în parteneriat cu AIESEC, au dezvoltat acest proiect inedit dedicat liceenilor care vor să se dezvolte şi să-şi descopere punctele forte, dobândind curajul de a fi ei înşişi. Este un proiect de dezvoltare nonformală pentru liceeni, are și un program de exchange, trimițând studenți să facă voluntariat în străinătate.

Rep: Ce este Școala de Valori?

A.C: Școala de Valori este o organizație non-guvernamentală modernă a cărei viziune este dezvoltarea prin educație inovativă a unei societăți bazate pe valori, este un ghid în procesul de construire a caracterului și în cel al descoperirii de sine. Puterea de transformare a unei societăți stă în educație și în tineri. Tinerii câștigă mai multă încredere în ei şi să găsesc răspunsuri la întrebările care îi preocupă: Cine sunt EU? Care sunt valorile mele? La ce sunt bun? Cum îmi dau seama ce carieră să urmez? De unde știu că am luat decizia potrivită? În plus, învață distrându-ne, prin joacă, într-o atmosferă prietenoasă, plină de energie, au parte de experiențe de formare a caracterului prin ateliere de valori, sesiuni de coaching, workshop-uri de dezvoltare personală, tabere, programe cu modele și expunere internațională. Toate sunt gândite pe termen lung. Proiectele sunt locale şi naţionale, astfel că tinerii din toată ţara pot lua parte la atelierele noastre indiferent de oraşul în care locuiesc. Pentru a fi şi mai aproape de ei, există și programe online, practice şi uşor accesibile.

Rep: Ce sfat le-ai da tinerilor destupați la minte care caută să-și lărgească orizontul și să evolueze în viață?

A.C. Sistemul de învățământ românesc e la fel de bun și de actual ca mentalitatea celor care ne conduc. Majoritatea tinerilor  nu au ocazia să se dezvolte în România tocmai pentru că nu știu că, de fapt, există și alte modalități. Scoala de Valori e unul dintre cele mai bune exemple.

Rep: Îmi poți da exemple de alți târgumureșeni care s-au remarcat?

A.C. Începând din anul 2009, peste 21.000 de tineri au trecut pragul Școlii de Valori urmărind principiile Integritate, Libertate, Curaj și Încredere. Cea mai mare investiție este tocmai încrederea în oamenii de caracter. Aici, nu pot să trec peste acest subiect fără să-l amintesc pe prietenul meu de la Colegiul Național Unirea, Ovidiu Mărginean care, alături de Ada Romanţi și Ilinca Burdulea au făcut parte din cei 77 de tineri selectaţi să participe la proiectul “Excepţionalii”, desfăşurat în Bucureşti, în perioada 7-13 februarie 2016. Evenimentul a fost organizat tot de Şcoala de Valori. Timp de şase zile de ateliere de educaţie nonformală, interacţiune cu oameni-model şi vizite la companii de top, cei trei şi-au luat angajamentul să construiască proiecte cu impact social în comunităţile din care fac parte. Ovidiu este cel care a și inițiat un grup de voluntari pe facebook The Volunteering Reporter Tîrgu Mureș. https://www.facebook.com/groups/410274642474638/

Rep: În ce alte activități de voluntariat ai mai fost prezent?

A.C: Am fost voluntar și în programul YouthBank Mureș anul trecut, însă, din păcate, din motive care nu țin de noi, acesta nu mai există, excepție YB Reghin, care își face treaba foarte bine în continuare. Prin YouthBank am avut ocazia să particip într-o tabără de leadership numită Creatori de Viitor, chiar în prima ediție. Creatorii de viitor sunt tineri excepționali, în cele mai multe cazuri liceeni, dar și elevi sau studenți deosebiți, selectați în fiecare comunitate pe baza unor parametrii de performanță în domeniile educațional, cultural, sportiv și economico-social. Desfășurate în iunie și octombrie 2015, taberele Creatori de viitor au reunit peste 150 de participanți în cele două ediții, tineri provocați să ofere viziunea lor referitoare la orașul viitorului, la produse și servicii care vor face parte din viața noastră într-un viitor apropiat. Cele mai bune echipe generatoare de idei au fost recompensate cu burse și recunoaștere publică.

Rep: Știu că ai cântat și într-o trupă rock…

A.C: Da, în urmă cu doi ani, proiectul Rock Symphonies s-a născut din dorința tinerilor de la Liceul Vocațional de Artă din Târgu-Mureș de a combina utilul cu plăcutul. Astfel, prin câștigarea unui concurs al celor de la YouthBank, în parteneriat cu Interact Club, proiectul a prins viață, la Teatrul de Vară, unde au concertat  formațiaThe Outsiders compusă din Bobo Sabău – bass, Dragoș Colceriu – chitară solo, Ciulei Ionuț-Ciprian – tobe și eu, – chitară ritm. Am concertat alături de Ioana Moldovan și Tudor Gliga la voce, și, Orchestra Simfonică a Liceului Vocațional de Artă, sub bagheta dirijorului Remus Grama. La vremea aceea, cu băieţii din Outsiders şi cu Tudor Gliga cântam rock de vreo patru ani, iar munca la acest proiect a fost destul de dificilă, de la partituri, pe care nu le prea găseai, până la repetiţiile cu orchestra, ei nemaicântând într-o astfel de formulă, cu trupă rock.

Rep: Care sunt planurile tale de viitor, după ce termini liceul?

A.C: Pentru că îmi place să cânt și să compun, în viitor vreau să studiez inginerie audio, ori la București, ori la Târgu-Mureș. La noi singurul specialist în acest domeniu este Raul Tamas, absolvent al facultății la Amsterdam, la SAE Institute School of Engineering, specializarea inginerie de sunet şi producţie muzicală. După ce și-a încheiat studiile, el s-a întors în Mureş, pentru a demara propriul business, împreună cu un partener olandez, SWT – Sound Works Transylvania, un studio muzical cu două locaţii, una în Sângeorgiu de Mureş şi cealaltă în Sâncraiu de Mureş. În plus, aș vrea să am un studio al meu și să-mi fac o nouă trupă rock. Sau un cvartet. Poți învăța foarte mult într-o orchestră și poți dobândi multă experiență, dar îmi place foarte mult conceptul de colegialitate și loialitatea unui cvartet. În ziua de azi, dacă vrei să faci bani, trebuie să renunți la suflet. Trist. Pentru că arta înseamnă bucurie, trebuie exprimată, să o strigi în gura mare.

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Carduri sociale de alimente și mese calde. Cum pot fi obținute și care sunt categoriile de beneficiari?

Distribuie Persoanele defavorizate din Municipiul Târgu Mureș care beneficiază de tichete sociale electronice pentru alimente …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.