Home / Invatamant / Concurs de procese simulate, la Universitatea „Petru Maior”

Concurs de procese simulate, la Universitatea „Petru Maior”

Distribuie

111Universitatea „Petru Maior” Târgu-Mureş va găzdui, în perioada 11-13 martie, Concursul Naţional de Procese Simulate pe tema dreptului european, eveniment organizat de The European Law Students Association (ELSA) Târgu-Mureş. Detalii despre eveniment am aflat de la conf. univ. dr. Nicolae Ploeşteanu, directorul Departamentului de Drept şi Administraţie Publică din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice, Juridice şi Administrative a Universităţii „Petru Maior” Târgu-Mureş.

Reporter: Sub ce auspicii va avea loc ediţia din acest an a evenimentului?

Conf. univ. dr. Nicolae Ploeşteanu: În perioada 11-13 martie se desfășoară tradiționalul concurs național de pledoarii juridice, organizat de studenți ai Universității „Petru Maior” din Târgu-Mureș, în anul acesta fiind pentru prima oară organizat sub auspiciile ELSA Târgu-Mureș. Cu acest prilej, Senatul Universităţii „Petru Maior”, Departamentul de Drept și Administrație Publică al Universităţii „Petru Maior” și Cercul de drept Ius Iuventutis din cadrul Universităţii „Petru Maior”, a alăturat evenimentului, decernarea titlului de profesor Honoris Causa domnului profesor universitar doctor Daniel-Mihail Șandru, precum și prezentarea unei prelecțiuni de către domnul profesor universitar doctor Valerius M. Ciucă. Evenimentul de decernare și prezentarea prelecțiunii se vor petrece vineri, în data de 11 martie 2016, în Aula Magna a Universității „Petru Maior”. În zilele următoare, profesorii invitați vor participa la jurizarea rundelor de pledoarii, împreună cu alți profesori, juriști și practicieni, una dintre prezențele speciale fiind aceea a doamnei dr. Irina Alexe, secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului.

Rep.: Ce înseamnă pentru Universitatea „Petru Maior” colaborarea cu prof. univ. dr. Daniel-Mihail Şandru?

N.P.: Toate aceste evenimente au anumite constanțe, în special dorința tuturor invitaților și participanților de a sprijini formarea tinerelor generații în spiritul valorilor europene. Activitatea profesorului Daniel-Mihail Șandru s-a dezvoltat singular în spațiul academic românesc în special datorită eforturilor sale constante de a dezvolta colective de specialiști, teoreticieni și practicieni a căror obiective să fie descoperirea spiritului și literei dreptului Uniunii Europene, încă din perioada de preaderare a României la Uniunea Europeană și până în prezent, conștient fiind de necesitatea cunoașterii acestora în spațiul românesc. Publicistica domniei sale reflectă aceleași ținte și preocupări. În spațiul academic târgumureșean, profesorul Daniel-Mihail Șandru este o prezență cunoscută și constantă de mai mulți ani, acesta susținând și participând de mai mulți ani de zile la activități organizate de sau împreună cu Universitatea „Petru Maior”, precum conferințele anuale internaționale în domeniul executării silite, concursurile de pledoarii, școli de vară și numeroase alte activități științifice și extracurriculare. Domnia sa a sprijinit, totodată, inițierea în cercetare și afirmarea în domeniul publicistic a multor studenți și absolvenți ai universității târgumureșene, dintre care amintim exemplificativ domnul Kis Attila, domnul Miron Raul, domnul Andrei Palade, domnișoara Iulia David, domnișoara Diana Chibulcutean etc.

Rep.: Care e tema din acest an a concursului de pledoarii juridice?

N.P.: Concursul de pledoarii juridice din acest an se focalizează asupra unor probleme procedurale din aria de cercetare a profesorului Daniel-Mihail Șandru, respectiv chestiunea trimiterilor preliminare adresate Curții de Justiție a Uniunii Europene, instrumente juridice prin care se pune adesea în discuție compatibilitatea unor practici sau norme naționale cu normele dreptului Uniunii Europene. Sub aspect material, se vor discuta probleme de actualitate și de interes global, precum cele de protecție a mediului înconjurător și de reciclare a deșeurilor electrice sau electronice. Cauza este elaborată de o fostă absolventă a Universității „Petru Maior”, doamna Gyöngyi David, în prezent asociată la firma Jones Day, cu sediul în Belgia. În juriul din finala competiției, ne așteptăm la prezența autoarei cauzei. O altă prezență de excepție va fi în persoana profesorului Valerius M. Ciucă, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, fost judecător la Tribunalul Uniunii Europene. Alături de aceștia, vom beneficia de expertiza în domeniul legiferării – probematică ivită și în cauza supusă dezbaterii a doamnei secretar de stat Irina Alexe.

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Editura Edu din Târgu Mureș, sau o poveste despre inovație în educație

Distribuie Privind rezultatele ultimei licitații de manuale școlare pentru clasele I și a II-a, organizată …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.