Neonatologia Spitalului de Urgență are nevoie de zece incubatoare noi Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 357 Vizualizări

Neonatologia Spitalului de Urgență are nevoie de zece incubatoare noi

manuela cucereaMinisterul Sănătății a alocat, în acest an, suma de 33 de milioane de lei pentru achiziționarea de incubatoare pentru spitalele din toată țara. Programul „Mama și copilul” a fost lansat marți, 8 martie, iar prin intermediul acestuia se vor cumpăra 597 de incubatoare. Dintre acestea, 132 vor acoperi necesarul celor 9 spitale aflate în subordinea Ministerului Sănătății, iar 465 vor fi destinate celor 114 unități spitalicești locale. Clinica de Neonatologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) din Târgu-Mureș are nevoie de cel puțin zece noi incubatoare, a declarat conf. dr. Manuela Cucerea, șefa clinicii.

„Am făcut un pas important în dezvoltarea programului „Mama și copilul”, respectiv acoperirea necesarului total de incubatoare la nivelul unităților spitalicești din România. La începutul acestui an, am demarat un proces minuțios de colectare de date de la toate unitățile spitalicești cu secții de obstretică-ginecologie și neonatologie din țară atât de la nivelul unităților aflate în subordinea Ministerului Sănătății, cât și a unităților spitalicești care, în urma procesului de descentralizare, se află în subordinea consiliilor locale. Astfel, cele 123 de unități spitalicești la nivel național au raportat un necesar de 597 de incubatoare, dintre care 132 acoperă necesarul spitalelor aflate în subordinea ministerului – 9 spitale, iar 465 pentru unitățile spitalicești locale. Pentru acoperirea acestui necesar, MS a alocat un buget de 33 de milioane de lei, echivalentul a peste 7 milioane de euro”, a precizat ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu.
Potrivit ministrului Sănătății, spitalele publice din rețeaua autorităților locale au obligația de a contribui la achiziționarea incubatoarelor cu 10% din valoarea totală a achiziției. „Cu alte cuvinte, Ministerul Sănătății va aloca 90% din valoarea achiziționării incubatoarelor pentru spitalele din rețeaua publică locală, iar consiliile locale trebuie să vină cu o participare financiară de 10%. După alocarea acestei cofinanțări, Ministerul Sănătății pune la dispoziție diferența de 90% pentru fondurile necesare incubatoarelor”, a spus Patriciu Achimaș-Cadariu.

12792100_802575789874807_2288236112427591019_oClinica din Târgu-Mureș, una dintre cele mai importante din țară
Șefa Clinicii de Neonatologie din cadrul SCJU Târgu-Mureș, conf. dr. Manuela Cucerea, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, că au fost solicitate Ministerului Sănătății cel puțin zece incubatoare. Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș a achiziționat, anul trecut, două aparate de ventilație mecanică pentru Clinica de Neonatologie, având în vedere că această clinică este una dintre cele mai importante clinici din țară datorită și parteneriatului cu Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu-Mureș. Nou-născuții cu malformații cardiace complexe sunt internați în Clinica de Neonatologie înainte de intervențiile chirurgicale.
„Noi am solicitat minimum zece incubatoare. Deocamdată, nu am primit răspuns din partea Ministerului Sănătății. Pe lângă incubatoare, ar mai fi nevoie de ventilatoare, de pompe de perfuzii, de monitoare, deci ar fi nevoi mari. Noi am avut o dotare foarte bună din anul 2004 în 2008 și chiar dacă avem echipamente care funcționează, totuși ele sunt uzate fizic și moral. E nevoie ca acestea să fie înlocuite treptat cu echipamente noi. În anul 2008, am primit ultimele echipamente. În luna noiembrie a anului trecut, spitalul a cumpărat două ventilatoare și trei incubatoare”, a declarat conf. dr. Manuela Cucerea.

Peste 300 de copii internați, anul trecut
Centrul din Târgu-Mureș este centru regional de nivel 3 de terapie intensivă neonatală, unde sunt îngrijiți atât prematurii cu greutate extrem de mică, cât și marea majoritate a copiilor cu malformații congenitale de cord. Anul trecut, au fost internați în terapie intensivă peste 300 de copii, unii dintre aceștia având nevoie și de câte trei luni de îngrijiri medicale. Astfel, este necesară dotarea cu echipamente noi și înlocuirea treptată a celor vechi, care sunt uzate din punct de vedere fizic și moral. „Suntem centru regional de nivel 3 de terapie intensivă neonatală, unde îngrijim atât prematurii cu greutate extrem de mică, cât și marea majoritate a copiilor cu malformații congenitale de cord. În ultimii trei ani, clinica a fost în reabilitare și renovare, deci marea majoritate a nașterilor normale au mers la Ginecologie 2. Noi am mers mai departe cu nașterile patologice și copiii cu risc. În terapie intensivă, au fost internați anul trecut peste 300 de copii. Chiar a crescut numărul copiilor îngrijiți în terapie intensivă. Acești copii stau internați și câte trei luni de zile, deci vă dați seama cât de utilizate sunt aceste echipamente”, a explicat conf. dr. Manuela Cucerea.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE