Home / Sanatate / Prima reconstrucţie mamară din 2016, la Spitalul de Urgență

Prima reconstrucţie mamară din 2016, la Spitalul de Urgență

Surgery-LipoPrima reconstrucţie mamară din anul 2016 a fost realizată miercuri, 9 martie, la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu-Mureș în cadrul Subprogramului naţional naţional de reconstrucţie mamară după afecţiuni oncologice prin endoprotezare, de către o echipă de medici din cadrul Compartimentului Chiururgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă, coordonată de dr. Dorin Dorobanțu. Este vorba despre o reconstrucţie mamară bilaterală.

Potrivit purtătorului de cuvânt al SCJU Târgu-Mureș, Mariana Moldovan Negoiță, intervenţia, care a durat aproximativ trei ore, a fost realizată unei paciente în vârstă de 51 de ani din judeţul Mureş, care a fost operată de cancer mamar cu amputaţie de ambii sâni, având o evoluţie postoperatorie şi posttratament oncologic favorabilă. Procedurile de miercuri au fost realizate gratuit în cadrul Subprogramului naţional de reconstrucţie mamară după afecţiuni oncologice prin endoprotezare, fiind decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, inclusiv implanturile mamare necesare pentru reconstrucţie.

Restaurarea sânilor pierduţi după o mastectomie ajustează echilibrul emoţional al persoanei şi o ajută să îşi reocupe locul în familie şi societate. Reconstrucţia îmbunătăţeşte calitatea vieţii femeilor care au trecut printr-o operaţie pentru cancer mamar, operaţia ajută femeia să treacă mai usor peste acest moment dificil din viaţa ei. Obţinerea aspectului fizic dinainte de mastectomie reface percepţia femeii asupra propriei imagini, fapt ce se corelează cu creşterea stimei de sine, a încrederii în propriile forţe şi cu convingerea ca viaţa a revenit la normal. Pentru ca o pacientă să beneficieze de reconstrucţie mamară în cadrul acestui program, trebuie să existe o evaluare oncologică de etapă, care să avizeze explicit indicaţia de reconstrucţie mamară, imediată sau secundară. SCJU Târgu-Mureş este inclus în Subprogramul naţional de reconstrucţie mamară după afecţiuni oncologice prin endoprotezare din luna august a anului 2014.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

COVID-19 în Mureș: cazuri noi, decese și internați

Cancelaria Instituției Prefectului – Județul Mureș a anunțat miercuri, 24 noiembrie, următoarele cifre înregistrate în …