„Respirații”, o piesă în care spectatorii sunt coautori Social
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 551 Vizualizări

„Respirații”, o piesă în care spectatorii sunt coautori

DSC_8385

Doi actori minunați, Raisa Ané și Andi Gherghe, vor juca vineri, 11 martie, de la ora 19, în sala Studio a Teatrului Ariel, în premiera spectacolului „Respirații”, de Duncan Macmillan. Traducerea textului îi aparţine lui Mircea Sorin Rusu. Regia, conceptul scenografic, Light&Sound design Radu-Alexandru Nica. Spectacolul se adresează publicului de  peste 16 ani.

Sediul Teatrului pentru Copii și Tineret Ariel a găzduit în data de 9 martie o conferință de presă cu tema premierii programate peste două zile, la care au luat parte Gavril Cadariu, director Teatrul pentru Copii, și Tineret Ariel, Radu Alexandru-Nicu, regizor, și Andi Gherghe, actor. În deschiderea conferinței, Gavril Cadariu a ținut să precizeze data de 10 martie 2016 care marchează un moment remarcabil în viața teatrului. „În urmă cu 7 decenii a avut loc prima premieră a Teatrului Național Târgu-Mureş, anul acesta sărbătorim aniversarea a 70 de ani de la înfiinţarea teatrului profesionist din Târgu-Mureş. Dincolo de linia +16, odată cu piesa „Respirații”, începem un nou parcurs al teatrului underground Ariel, premiera este prima din această stagiune”, a transmis Gavril Cadariu.

Despre spectacol

Potrivit regizorului Radu Alexandru-Nicu, odată cu punerea în scenă a piesei, a trecut prin foarte multe etape de concepție și de lucru până să-i dea, cu greu, dreptate autorului și să constate pe pielea lui că e bine ca spectacolul acesta să fie croit cât mai simplu, aproape complet lipsit de imagine scenică, de reprezentare. „Voiam inițial să folosim benzi profesionale de alergare, s-a pus la un moment dat problema să recreăm scenele într-un decor hipernaturalist și hipertehnologizat pentru ca, în final, să constatăm că avem la dispoziție trei instrumente de mare preț, din categoria celor care nu se cumpără cu Mastercard, dar al căror potențial l-am subestimat inițial, un text care se pretează mai mult ascultării, fiind oricum extrem de bogat în imagini și situații, interpretarea foarte onestă și directă a actorilor și, deloc în ultimul rând, imaginația spectatorului. Cu această imaginație a voastră ne-am hotărât să lucrăm în primul rând, pe ea ne-am dorit să o stimulăm prin ceea ce facem și, uneori, adesea nu facem. De aceea, spectatorii sunt pe drept cuvânt coautorii acestui spectacol”, a declarat regizorul Radu Alexandru-Nica.

Probleme delicate ale acestor timpuri

Este un spectacol în două personaje, care ridică probleme foarte delicate ale acestor timpuri, interzis copiilor sub 16 ani pentru a evita riscul ca tematica piesei să nu fie înțeleasă corect de cei sub această vârstă. În mare, este vorba despre traseul prin viață a unui cuplu tânăr, dorința lor de a avea un copil, moment în care relația de cuplu ar căpăta valențe noi, dar totodată îşi pun problema dacă în această lume suprapopulată ar trebui să facă un copil, dat fiind aspectul de creştere a populaţiei şi schimbările climatice. Mulţi oameni îşi gândesc viaţa nu doar în cercul imediat, ci se gândesc şi la generaţiile viitoare, care vor veni şi vor popula acest pământ, și vor avea tot mai puţin oxigen şi vor fi tot mai multe găuri în „pătura” care protejează Pământul, probleme reale îmbrăcate în întrebări dure în acest spectacol.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE