Home / Sanatate / Program de screening privind boala cronică de rinichi

Program de screening privind boala cronică de rinichi

Distribuie

Medical Team At Work

Un program de screening al populației cu risc de boală cronică de rinichi este absolut necesar a fi implementat în România de medici de familie sau specialiști în nefrologie, consideră președintele Comisiei de Nefrologie din Ministerul Sănătății, Ionel Alexandru Checheriță, citat de AGERPRES.

„Depistată din stadii precoce, evoluția bolii cronice de rinichi poate fi încetinită. Ca urmare, un program de screening al populației cu risc este absolut necesar a fi implementat în România de medici de familie sau specialiști în nefrologie. Din stadiul 3 al bolii cronice de rinichi este recomandat ca pacienții să fie orientați către un serviciu de nefrologie pentru a se aplica măsurile specifice de încetinire a evoluției sale către stadiile terminale”, a declarat medicul, potrivit sursei citate.

Potrivit acestuia, în stadiile inițiale (1-3), boala cronică de rinichi poate fi asimptomatică, dar în stadiile tardive (4-5) apar complicații severe cu risc crescut de deces, supraviețuirea pacienților fiind posibilă numai cu ajutorul unei terapii de supleere a funcției renale, cum ar fi dializa sau transplantul renal (în stadiul 5).

În România, conform datelor Registrului Renal Român din 2013, prevalența bolii cronice de rinichi era de 13,1% (comparativ cu 11,5% în SUA și aproximativ 10% în Europa), ceea ce corespundea unui număr de aproximativ 1.900.000 de persoane.

Potrivit specialiștilor, această boală apare cel mai des ca o complicație a diabetului zaharat și/sau a hipertensiunii arteriale.

Marcată anual în cea de-a doua zi de joi a lunii martie, Ziua Mondială a Rinichiului are ca scop atragerea atenției asupra importanței sănătății rinichilor și reducerea frecvenței și impactului afecțiunilor renale și ale bolilor asociate în rândul populației.

 

De asemenea, verificati

Foto: Întâlnire de lucru a reprezentanților sistemului de sănătate mureșean, în prezența președintelui CNAS- dr. Valeria Herdea. Ce probleme au fost identificate în județul Mureș

Distribuie Eficiența unui sistemul este rezultatul unei bune colaborări interinstituționale,  iar reprezentanții Instituției Prefectului-județul Mureș …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.