Zi k mine, Zika nu! Editorial
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 128 Vizualizări

Zi k mine, Zika nu!

DSC_4597 - Copy

Primarii trebuie să ia măsuri urgente împotriva virusului Zika. În ţara noastră trăieşte ţânţarul-tigru, insecta care răspândeşte acest virus, iar vremea începe să se încălzească şi favorizează înmulţirea lui.

Somaţia vine din partea Institutului Naţional de Sănătate Publică, și chiar dacă Primăria Capitalei a anunţat că primele măsuri de combatere a ţânţarilor vor începe în luna mai, specialiştii avertizează că ar putea fi prea târziu, pentru că insectele încep să apară încă din această lună.

Domn primar! îmi beau absent cafeaua însoțită de acest biscuite cu stafide la care mă uit insistent, ca şi cum i-aș cere lui socoteală pentru toate ciudăţeniile vieţii. Te-am văzut, domn primar, cum ai vârât o scrisoare în buzunar, una fără plic, poate ai scris în ea toate regulile jocului după care se învârte Lumea asta şi nu ai curaj să mi le spui în faţă de teamă că nu le-aş accepta, te hârşeşti cu mine, te joci şi tu, de ce nu spui nimic, de ce?

Cutremurat de ropotul aplauzelor cu care ți-ai încheiat discursul, înainte să cobori de pe scenă,( da! te rog să mai rămâi pe scenă! pentru că de sus se vede mult mai bine și cuprinzi cu privirea mult mai multe imagini!) poate ai timp să-ți arunci un ochi și către mine, permiteți să mă prezint…sunt EU, cel care de dimineață pun mâna pe hârleț și pe lopată și trag ca boul în jug, zi de vară până-n seară și cotizez la bugetul statului în mod substanțial, și la bugetul fondului de clasă al școlii și la fondul de rulment, fondul pentru mediu și fondul de ten. De cele mai multe ori, miezul nopții mi se-așterne pe umeri stând încă la masă cu fața în farfuria din care mănânc cu capul sprijinit în mâini, undeva pe cer o stea sclipeşte în cădere sau cineva scapără un chibrit aprinzându-şi o ţigară, știi de ce?! De oboseală mănânc cu capul sprijinit în mâini.

În viață, orice secundă își are concluzie în secunda următoare și orice zi își are începutul în ziua trecută, domn primar! mă urmărești?

Un număr de 583 de copii din Brazilia au fost diagnosticați cu microcefalie începând din octombrie 2015, sunt mii de cazuri suspecte și 120 de decese raportate. Opt din zece copii bolnavi prezintă convulsii înainte de a împlini un an de zile, multe mame sunt părăsite de soți în urma acestei tragedii, iar altele care nu pot duce greul bolii ce necesită nevoi speciale, din disperare, își părăsesc micuții în orfelinate. O imagine a unei noi generații care îți dă fiori reci pe șira spinării, nu-i așa, domn primar?

La aproape 70 de ani de la descoperirea Zika la o maimuță în Uganda, nu există încă un vaccin sau tratament specific pentru această maladie și nici un test de diagnosticare rapidă a infecției. Virusul Zika se transmite și pe cale sexuală, semnal de alarmă pentru cei cu slobozenie la poftele trupești, care nu suportă latexul, și pentru cei cu un nivel redus de educație, vulnerabili socio-economic, adesea din mediul rural. În faţa epidemiei, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a decretat urgenţă sanitară în întreaga lume, iar în spitalele din România, nedotate și subfinanțate, cu siguranță nici unul dintre noi nu am avea șansă de izbândă în fața bolii. Mai ești, domn primar?

…ești?

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE