Ministrul Fondurilor Europene, interpelat de senatorul Marius Paşcan Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 254 Vizualizări

Ministrul Fondurilor Europene, interpelat de senatorul Marius Paşcan

333Senatorul PNL Marius Paşcan a anunţat, joi, că a adresat o interpelare ministrului Fondurilor Europene, Aura Răducu, referitoare la blocarea, de peste 6 luni, a proiectului de ecologizare a iazului cu reziduuri chimice de la Azomureş, pentru care Primăria Târgu-Mureş a accesat o finanţare prin POS Mediu în valoare de peste 45,6 milioane lei fără TVA. Potrivit senatorului, lucrările ar fi trebuit să se încheie în 16 luni de la semnarea contractului, dar, din cauza unor probleme tehnice, termenul de 31 decembrie 2015 a fost depăşit. Din acest motiv, s-a propus o împărţire pe faze a lucrărilor, care impunea semnarea unui act adiţional cu autoritatea de management, pentru decontarea unor lucrări. “În prezent, nu este semnat Actul Adiţional privind fazarea proiectului între Ministerul Fondurilor Europene şi Municipiul Târgu-Mureş, motiv pentru care nu se pot deconta lucrările efectuate şi facturate din perioada noiembrie – decembrie 2015. Este necesar să se clarifice în ce condiţii se vor realiza decontările aferente fazei II (au fost decontate doar cele aparţinând fazei I, n.r.). Prin urmare, rezultă că actualmente nu poate fi estimat un grafic sincronizat de execuţie-finanţare. Această situaţie care trenează din luna august 2015 creează un blocaj nepermis în execuţia acestui important proiect al municipiului Târgu-Mureş, fiind periclitate deopotrivă continuarea investiţiei şi implicit finalizarea proiectului”, a spus senatorul.

Paşcan a apreciat că, întrucât este o “situaţie specială” şi există argumente tehnice “absolut obiective” pentru întârzierea lucrărilor, se impune o abordare mult mai atentă, individualizată şi obiectivă din partea specialiştilor din cadrul Ministerului Fondurilor Europene. “Se cuvine de urgenţă să găsiţi formula legală prin care investiţia şi finanţarea acesteia să poată continua până la finalizarea proiectului. Ţineţi cont că este, probabil, un proiect unic prin specificul său în România!”, a mai afirmat Marius Paşcan.

Ministerul Mediului şi Pădurilor a semnat cu Primăria Târgu-Mureş contractul de finanţare pentru proiectul “Reabilitarea sitului poluat istoric – Iaz Batal 30 hectare – Târgu-Mureş”, finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Mediu, după ce Combinatul de Îngrăşăminte Chimice Azomureş a donat iazul municipalităţii. Conform proiectului, se va interveni pe suprafaţa de peste 30 de hectare pentru a se elimina sursa de poluare din sol şi substanţele contaminate, pentru ca astfel terenul să fie adus la un standard corespunzător. Terenul va fi apoi utilizat ca spaţiu public, cuprinzând zone de peisagistică (plantaţii), iar în urma implementării proiectului se va elimina orice impact asupra mediului local cauzat de activităţile economice din trecut.

SC Azomureş SA a oferit municipiului Târgu-Mureş, cu titlu de donaţie, terenul cu o suprafaţă de 30,48 hectare pe care se află batalul cu reziduuri chimice pe care societatea nu îl mai foloseşte.

(Sursa: www.agerpres.ro)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE