Home / Sanatate / Alergia la fructe și legume, cea mai frecventă formă de alergie la adulți

Alergia la fructe și legume, cea mai frecventă formă de alergie la adulți

Distribuie

alergia alimentaraAlergia la fructe și legume proaspete reprezintă una dintre cele mai frecvente alergii la adulți, susține dr. Loredana Vasile, medic primar alergologie şi imunologie clinică, care transmite că această formă de alergie apare la persoanele cu rinită alergică la polen și poartă numele de sindorm alergic oral.

Potrivit medicului, cele mai frecvente simptome ale alergiei sunt mâncărimea și umflarea buzelor, a limbii, a întregii guri sau a gâtului. „Cea mai frecventă alergie alimentară la adulți este alergia la fructe și legume proaspete, nuci și condimente, care apare la cei cu rinită alergică la polen și poartă numele de sindorm alergic oral (SAO) sau sindrom alergic polen – fructe. Acest lucru apare datorită faptului că proteinele din unele fructe sau legume sunt similare celor din polen. Simptomele obișnuite apar imediat ce alimentul ajunge în gură, rar apar mai târziu, până la o oră și durează puțin după înghițire. Cele mai frecvente simptome sunt pruritul (mâncărimea) și tumefierea (umflarea) buzelor, limbii, întregii guri sau a gâtului. În general, simptomele sunt ușoare, dar pot fi deranjante și cei alergici evită consumul fructelor sau legumelor care produc probleme”, a explicat dr. Loredana Vasile.

„Simptomele pot să apară oricând în cursul anului”
Dr. Loredana Vasile a afirmat că aceste simptome pot să apară oricând în cursul anului, dar se pot agrava în sezon. În plus, în unele cazuri se poate instala dificultatea la respirație, la înghițire, grețuri, vărsături și diaree.
„Proteinele care declanșează reacția alergică sunt distruse repede de acizii gastrici și de aceea simptomele dispar după înghițire. Gătitul sau încălzirea la cuptorul cu microunde au același efect. Aceste proteine sunt mai concentrate în coajă și astfel curățarea acesteia este pentru unii o măsură suficientă pentru evitarea simptomelor neplăcute. Mai rar, pot să apară tumefierea și pruritul la nivelul mâinilor dacă se curăță de coajă fructele sau legumele care produc SAO și la aproximativ 10% dintre alergici pot să apară grețuri și dureri abdominale. Foarte rar, la cei foarte alergici poate să apară și reacție generalizată cu dificultate la respirație, la înghițire, grețuri, vărsături, diaree, scăderea tensiunii arteriale și pierderea conștienței”, a precizat medicul.

Ce recomandări transmite medicul
Totodată, medicul le-a recomandat persoanelor alergice să solicite ajutor din partea specialistului alergolog care prezintă simptomele respective. „Imunoterapia alergen specifică la polenul care produce rinita alergică în unele cazuri reduce și simptomele alergiei orale. 50 – 75% dintre alergicii la polenul de Betulaceae (mesteacăn, alun, arin) dezvoltă astfel de simptome. Acestea pot fi declanșate de: fructe (mere, pere, piersici, caise, kiwi, cireșe, prune), legume (morcovi, țelină, păstârnac), leguminoase (soia, arahide), alune, migdale. Este important să se solicite ajutor și să se discute cât mai repede cu alergologul dacă apar: disconfort important la nivelul gâtului (disfonie – răgușeală, dificultăți la înghițire, tumefiere), agravarea progresivă a simptomelor, simptomele sunt produse și de fructe sau legume preparate termic, simptome sistemice cu dificultăți de respirație, diaree, amețeli, pierderea conștienței, simptome produse de alune sau arahide (pot reprezenta o alergie directă, nu prin încrucișare cu polenul și care predispune la reacții alergice severe)”, a recomandat dr. Loredana Vasile.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Situația epidemiologică a județului Mureș

Distribuie Conform statisticilor furnizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Mureș, numărul virozelor înregistrate la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.