Presupuşii cămătari din clanul Barcsa rămân în arest preventiv Justitie
  • ligia.voro
  • 0 comentarii
  • 1697 Vizualizări

Presupuşii cămătari din clanul Barcsa rămân în arest preventiv

Barcsa

Judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Mureş a prelungit în 4 martie mandatul de arestare pe numele lui Barcsa Anton, zis „Bănel”, Barcsa Anton, zis „Gone”, Barcsa Rudi, zis „Gumi” şi Frigur Rudi, zis „Beke”. Cei patru inculpaţi, acuzaţi că ar fi constituit un grup infracţional organizat şi ar fi şantajat persoanele cărora le-au împrumutat bani cu camătă, au contestat măsura la Curtea de Apel Tîrgu Mureş. În 9 martie, completul de judecată a respins contestaţiile ca nefondate, confirmând arestarea preventivă pentru încă 30 de zile.

 

Judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Mureş a admis, în 4 martie, în camera de consiliu (n.red. participă doar inculpaţii, apărătorii acestora şi procurorul) propunerea de prelungire a măsurii arestării preventive cu încă 30 de zile, din 11 martie 2016 şi pînă la data de 9 aprilie 2016, inclusiv, a inculpaţilor Barcsa Anton, zis „Bănel”, Barcsa Anton, zis „Gone”, Barcsa Rudi, zis „Gumi” şi Frigur Rudi, zis „Beke”, formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – DIICOT – Serviciul Teritorial, în dosarul nr. 92/D/P/2015. Judecătorul a respins ca nefondate cererile inculpaţilor prin avocaţi aleşi, de luare sau înlocuire a măsurii arestării preventive cu cea a controlului judiciar sau a arestului la domiciliu. În soluţia pronunţată de instanţă se precizează că cei patru sunt cercetaţi sub aspectul comiterii infracţiunilor de camătă, de şantaj, ambele în formă continuată, şi de constituire a unui grup infracţional organizat.
Cei patru au contestat soluţia la Curtea de Apel Tîrgu Mureş, iar completul de judecată de aici s-a pronunţat în 9 martie, după ce cu o zi înainte cauza a fost amânată “pentru a da posibilitatea apărătorului ales al inculpaţilor Barcsa Anton jr. şi Barcsa Anton să se prezinte pentru a asigura asistenţa juridică a inculpaţilor”. În încheiere, completul de judecată a statuat că respinge ca nefondate contestaţiile, confirmând astfel soluţia dată de Tribunalul Mureş privind prelungirea mandatului de arestare preventivă cu alte 30 de zile.

 

Reţinuţi în februarie

 

Doisprezece percheziții de amploare, efectuate de către polițiști din cadrul Brigăzii de Crimă Organizată, sprijiniți de polițiști din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție și jandarmi din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi „Regele Ferdinand” au avut loc, în 10 februarie, în Reghin pentru destructurarea unui grup infracțional alcătuit, aşa-numitul clan Barcsa. “În urma percheziţiilor, au fost ridicate mai multe sume de bani, respectiv 30.270 de euro, 6.500 de lei, acte şi chei de la 8 autoturisme despre care se bănuieşte că au fost lăsate în gaj pentru sume împrumutate, 1.650 de petarde, un laptop, o tabletă, 6 telefoane mobile şi mai multe arme albe”, a precizat Biroul de Presă al Inspectoratului Județean de Poliție.
În aceeaşi zi, procurorii din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) Mureș au emis mandate de aducere pe numele a cinci dintre suspecți, bănuiți de cămătărie și șantaj. “În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2012-2016, un număr de cinci suspecţi au constituit pe raza municipiului Reghin un grup infracţional organizat ce a acţionat în mod coordonat în vederea săvârşirii unor infracţiuni de cămătărie, prin acordarea unor împrumuturi băneşti cu dobândă. Ulterior acestor împrumuturi, prin ameninţări şi violenţe, personal sau prin alte persoane, suspecţii au solicitat sume cu mult mai mari decât cele acordate iniţial iar în cazul în care persoanele împrumutate se aflau în imposibilitate de a achita sumele impuse suspecţii solicitau instituirea unor garanţii mobiliare sau imobiliare”, s-a arătat într-un comunicat al DIICOT .
Patru dintre suspecți au fost reţinuţi şi apoi arestaţi preventiv, iar faţă de cea de-a cincea persoană, procurorul a dispus măsura controlului judiciar.

 

Ce s-a mai întâmplat în dosar?

 

De la reţinerea celor patru presupus cămătari, procurorul DIICOT Daniel Oltean a audiat 47 de persoane, părţi vătămate sau martori, din declaraţii reieşind mai multe acte de violenţă care ar fi fost comise de către cei patru pentru recuperarea banilor împrumutaţi. În ciuda acestui număr de victime destul de numeros, încă sunt multe persoane care s-au ferit să dea declaraţii sau nu au fost găsite.
Doi inculpaţi au recunoscut că au cerut dobândă pe sumele pe care le-au împrumutat, dar fără a exercita violenţe.
Aceştia practicau dobânda la dobândă. Spre exemplu împrumutau o persoană cu 3000 de euro, dobânda era de 10 % din împrumut pe lună, adică 300 de euro, iar dacă împrumutatul întârzia cu returnarea “ratei”, cei 300 de euro datoraţi erau adăugaţi sumei împrumutate, astfel că suma împrumutată ajungea la 3300 de euro, iar cota de 10 % era datorată luna următoare pe această sumă, adică 330 de euro. Astfel sunt părţi vătămate în dosar care aveau de restituit dublul sumei împrumutate.
Cei patru aveau şi un alt mod de a opera, îşi terorizau victimele şi le obligau să meargă la notar unde semnau contracte de împrumut, pe termene scurte, în care erau înscrise sumele care le erau dictate, astfel că la două – trei, aceste contracte erau puse în executare, legal, şi părţile vătămate obligate să restituie întreaga sumă.
În dosar, procurorul a mai dispus măsura sechestrului asigurator pe bunurile lor şi pe bunurile unor persoane din familie şi verificări pentru că au apărut fapte anterioare anului 2011. De asemenea, procurorul de caz intenţionează extinderea urmăririi penale şi împotriva altor persoane.
Pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumția de nevinovăție, au precizat reprezentanții DIICOT ieri, într-un comunicat de presă.
Ligia VORO

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE