Legea Antifumat intră în vigoare. Vezi cât te „costă” o țigară aprinsă în spațiul public Social
  • redactia
  • 1 comentarii
  • 252 Vizualizări

Legea Antifumat intră în vigoare. Vezi cât te „costă” o țigară aprinsă în spațiul public

media_140914521224368600

Controversata Lege Antifumat intră în vigoare! Din 16 martie, românii nu vor mai avea voie să fumeze în spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, la locurile de joacă pentru copii, inclusiv în cele din parc, în unitățile de învățământ, în unitățile sanitare, precum și cele destinate protecției copilului. Țigările vor fi interzise în baruri, restaurante și cafenele, așadar cine vrea să-și aprindă o țigară, va ieși afară. Până aici e limpede, numai că metodele prin care legea va fi aplicată, deocamdată, e în ceață: nu se știe cine și cum va aplica amenzile.

Unde reclam un fumător?

Autoritățile au elaborat un draft cu normele de implementare și aplicare a Legii Antifumat, care nu se află în prezent în proces de definitivare. Poliția Locală va da sancțiuni gradual, respectiv avertismente, în prima etapă, iar apoi amenzi, fumătorului care este prins, cât și proprietarului, dacă sunt găsiți mai mulți fumători într-un local. În plus, verifică dacă este afișat numărul de telefon și site-ul de internet la care cetățenii pot sesiza încălcarea legii. Printre persoanele care pot fi responsabile de aplicarea legii în unități se numără angajații care se ocupă de respectarea regulilor de securitate și sănătate la locul de muncă, cei care impun respectarea regulilor de prevenire a incendiilor, dar și alte persoane desemnate de conducătorul unității. „Poliția Locală a primit o serie de atribuții în ceea ce privește prevenirea și combaterea fumatului în spațiile publice, în cazul abaterilor, vom lua măsuri graduale. Nu ghidul de aplicare a legii primează, importantă e legea și ordonanța de guvern de aplicare a legii, după care noi ne vom conforma”, ne spune Valentin  Bretfelean, directorul executiv al Poliţiei Locale Târgu-Mureş

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Mureș (CJPC) are competenţe limitate, odată cu intrarea în vigoare a legii antifumat. „Comisarii de la Protecţia Consumatorilor vor avea dreptul să verifice doar existenţa etichetării şi avertismentelor privind sănătatea care trebuie să însoţească pachetele de ţigări. Totodată, vor verifica dacă instituțiile și unitățile care administrează spații publice închise și locurile de joacă pentru copii au luat măsuri pentru marcarea acestora. Potrivit ordonanței de urgență 21 din 1992, articolul 7, comisarii vor verifica operatorii economici dacă prestează numai servicii care nu afectează viaţa, sănătatea sau securitatea consumatorilor ori interesele economice ale acestora”, ne explică comisarul șef adjunct CJPC, Marcela Achim.

Cât plătim pentru neconformare?                           

Nerespectarea prevederilor legii antifumat de către persoanele fizice se sancţionează cu amendă contravenţională de la 100 lei la 500 lei, iar nerespectarea de către persoanele juridice a prevederilor legii se sancţionează cu amendă contravenţională de 5.000 lei la prima abatere, cu amendă contravenţională de 10.000 lei şi cu sancţiunea complementară de suspendare a activităţii până la remedierea situaţiei care a dus la suspendarea activităţii, la a doua abatere. Dacă se săvârșește o nouă contravenţie prevăzută de Legea Antifumat, se sancţionează cu amendă contravenţională de 15.000 lei şi cu sancţiunea complementară de închidere a unităţii.

Așadar, unde se mai poate fuma?

Conform noilor prevederi, fumatul va putea fi permis, în două tipuri de spații închise, și anume în aeroportul internațional, unde există posibilitatea amenajării de spații pentru fumători, precum și în celulele de maximă sigurantță din penitenciare, adică în celulele unde există câte un singur deținut. Legea prevede că un spațiu public închis este format din minimum doi pereți și un acoperiș, indiferent de natura lor, fie că sunt construcții temporare sau permanente, motiv pentru care nici în mijloacele de transport în comun, inclusiv taxiuri, nu se va mai putea fuma.

Undă verde la narghilea

Despre țigările electronice legea prevede doar că vor fi interzise în mijloacele de transport în comun și la locurile de joacă pentru copii. În plus, nu interzice fumatul de narghilea, daca aceasta nu se prepară cu produse din tutun, ci numai cu arome. Astfel că proprietarii de cluburi, discoteci, restaurante-baruri, cazinouri și săli de jocuri au mărit cererea de narghilele. În Târgu-Mureș, cele mai frecventate localuri destinate fumătorilor de narghilea sunt pe strada Bolyai Farkas. Originea narghilelei este veche de peste o mie de ani și se pierde pe tărâmurile Indiei de nord-vest la granița cu Pakistan.La început construcția narghilelei era simplă, având la bază nuca de cocos și un tub atașat acesteia. Narghilele create în Imperiul Persan erau confecționate manual din lemn, având diverse forme. Treptat, narghileaua clasică a suferit schimbări în formă și în mărime, apropiindu-se de forma existentă azi. Alama și sticla au înlocuit lemnul, iar mozaicul și pictura au devenit elemente estetice.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE