Video: Sute de oameni l-au condus pe Szasz Robert Szabolcs pe ultimul drum Social
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1129 Vizualizări

Video: Sute de oameni l-au condus pe Szasz Robert Szabolcs pe ultimul drum

DSC_8466

Tânărul asistent medical la SMURD, Szasz Robert Szabolcs, a lăsat în urmă o familie îndurerată și prieteni dragi. Împreunându-și cu putere mâinile ca pentru rugă, cu capetele ținute jos mai-mai să și le atingă, sute de oameni au fost în ziua de 15 martie în jurul lui și l-au condus pe ultimul drum.

 

Vineri seară, Szabi – unul dintre cei mai dedicaţi tineri din SMURD Târgu Mureş –  a suferit un stop cardiac şi, în pofida încercărilor colegilor săi de a-l resuscita, tânărul nu a mai putut fi salvat. Avea doar 33 de ani. El devenise voluntar SMURD pe când avea doar 14 ani şi de atunci a rămas alături de echipa de la Târgu Mureş. Alături de copacii dezgoliți care păreau ființe încremenite în veacuri, tânărul a fost înmormântat la Cimitirul Reformat din Târgu Mures de pe strada Crizantemelor. Sute de oameni, rude, prieteni, admiratori necunoscuți, colegi , medici, asistenți, ambulanțieri, și-au vărsat inimile în fața Domnului de durerea și golul lăsat în urma trecerii în neființă a tânărului.

DSC_8471

”Tânărul Szasz Robert Szabolcs are nevoie de ruga și neuitarea noastră” a spus dr. Cristian Boeriu, medic coordonator UPU-SMURD – Târgu Mureș, despre cel care a pus mai presus de sine dragostea de semeni, un semn al unei virtuți supreme, despre care trebuie să învățăm cu toții.

Szabi este printre puținii care a deslușit taina iubirii: cei care o cunosc pot să moară în fiecare zi, pot să moară în fiecare noapte, dar nu vor fi niciodată morți cu adevărat. Timpul lor nu se încheie, pentru că eroii nu pier niciodată.

În anul 1996, un puști de 14 ani se uita lung după o mașină nemaivazută despre care s-a dus vestea în tot orașul. Era noua Salvare, mașina ciudată a unui medic palestinian cu o idee cam bizară: că poate să salveze oamenii mai repede și mai bine ca până atunci. S-au crucit târgmureșenii de așa fantezie, doar visătorii și copiii îl priveau cu admirație pe străin. Iar puștiul blond, cârlionțat și cu ochii senini era și una și alta. Îl chema Robert Szasz, campion la shotokan și liderul bătăușilor din cartierul în care locuiește.

dzabi-660x440

”Robert sau Szabi, cum îi spun prietenii, vede un afiș lipit pe un perete. Se căuta voluntari pentru un curs de prim-ajutor, iar el învățase la antrenamentele de shotokan să ia pulsul, să pună o compresă, dar și-a zis că poate învăța ceva mai mult. Cu afișul în mână, băiatul ajunge a doua zi într-o sală plină de halate albe: un doctor explica mai multor studenți la Medicină noțiunile teoretice. “Domnișorule, cred că grădinița este peste stradă,” l-a luat peste picior medicul pe adolescentul blond. Lumea a râs, dar Robert nici n-a clipit.  A insistat să fie primit, ca el vrea să învețe să salveze oamenii, că lui îi place aici, între oameni pasionați. Când a aflat că cel care avusese ideea cursurilor de prim ajutor era chiar palestinianul care umbla prin oras cu masina lui de salvat vieți, Szabi nu s-a mai dat dus. “L-am dat afară. I-am zis: “E prea devreme să te apuci de așa ceva, du-te acasă și vino peste vreo 2-3 ani.” S-a întors o data, și încă o dată, încă o dată. Era ca râia. Adica îi închideam ușa în nas – venea pe geam! Într-o zi a apărut cu o hârtie de la părinți, cum că îl lăsa pe Robert să vină la noi să învețe. Dacă am văzut că atât de doritor este, noi l-am primit. A rămas ca voluntar”, a povestit Raed Arafat, cel care a înființat Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD) din România, unul din cele mai performante sisteme de intervenție din lume.

Ca un omagiu și semn de respect adus celui decedat, un elicopter SMURD  a survolat deasupra cimitirului, iar sirenele ambulanțelor au sunat prelung. Prin mulțime, un bătrân făcu câțiva pași pentru a pune o floare lângă sicriu. Vocea îi tremură, iar ochii i se umezesc: „Nu merita să moară. Era prea tânăr.”

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE