”Akroasis”, demersul plastic semnat Doina Mihăilescu Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 1309 Vizualizări

”Akroasis”, demersul plastic semnat Doina Mihăilescu

1Galeria de Artă a Uniunii Artiștilor Plastici (UAP) din Târgu-Mureș, situată la parterul Palatului Culturii, va găzdui, în această seară, vernisajul expoziţiei personale de pictură şi grafică – eseu vizual „Akroasis” a artistei Doina Mihăilescu. Curatoriatul şi prezentarea expoziţiei poartă semnătura Manei Bucur, președintele UAP Mureș şi Oliv Mircea, critic şi istoric de artă. Expoziţia este organizată în colaborare cu Uniunea Artiştilor Plastici din România.

Despre virtuțile omului

Doina Mihăiescu este născută în anul1953, la Reşiţa, și a absolvit în anul 1978 Institutul de Artă „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, la clasa profesorului Coca Niculescu. Este pictor și deține titlul de profesor universitar doctor, fiind şeful Departamentului de Restaurare de la Facultatea de Arte şi Design a Universităţii de Vest din Timişoara. Este director al Şcolii Doctorale de la Facultatea de Arte şi Design a Universităţii de Vest din Timişoara. De-a lungul anilor, a prezentat douăzeci de expoziţii personale împreună cu pictorul George Mircea la Venezia, Roma, Pisa, Madrid, Santiago de Compostela, Valencia, Sevilla, Barcelona, iar în ţară a avut expoziţii personale la Bacău, Bistriţa (Galeria ARCADE 24, Biserica de la Herina), Bucureşti, Râmnicu Vâlcea, Sibiu etc. Participă la Bienalele de Artă Arad, Piatra Neamţ şi la nenumărate expoziţii de grup în ţară şi în străinătate. „Expun pentru prima dată în această galerie de aici, de la Târgu-Mureș, fapt pentru care doresc să-i mulțumesc doamnei Mana Bucur, președintele UAP Mureș pentru invitația pe care mi-a făcut-o și pentru încrederea de a expune aici, la Târgu-Mureș. Este o expoziție foarte complexă ca și tematică care cuprinde mai multe teme pe care criticul Mircea Oliv le va dezvolta cu mare știință cu ocazia vernisajului. Eu, în schimb, m-am străduit în tot ce am pictat să vorbesc despre virtuțile omului care aproape că sunt pe cale de dispariție. Tehnica folosită este una foarte apropiată și de a doua mea specializare, eu fiind și pictor restaurator, o tehnică inedită, apropiată frescei. Folosesc foarte mult grundurile colorate, cu pigmenți care sunt specifici atât frescei, cât și picturii icoanei pe lemn. De asemenea, mult tuș, negru, dacă vorbim de desenele pe hârtie manuală, pe care tot eu le-am făcut, ele sunt noua mea descoperire. La acestea, se adaugă și studii realizate în 1972, studentă încă fiind, încă de pe atunci fiind sub îndrumarea maestrului Mircea Oliv. Dacă ar trebui să dăm un titlu simbolic acestei expoziții, acesta ar fi „Maestrul și ucenicul”, ne-a declarat Doina Mihăilescu.

Demers inedit în cultura europeană

2Expoziția „Akroasis” se anunță una pe cât de inedită, pe atât de interesantă prin esența ei, reliefată de criticul de artă Mircea Oliv. „Expoziția Doinei Mihăilescu intitulată „Akroasis” reprezintă un demers inedit în cultura europeană aș putea spune, deoarece atacă o problemă a gândirii europene, mediteraniene care face trimiteri către lumea greacă, la textele sacre ale lumii grecești, apoi se deschide către lumea siriană, către lumea civilizației iudeo-creștine prin bunul și dreptul Iov, apoi prin Maria egipteanca, prin dansul îngerilor în toată această nevoință pe care omul e dispus să o facă pentru a-l glorifica pe bunul Dumnezeu. Până la urmă, abordarea pictorului Doina Mihăilescu este una mult deasupra discursului cotidian, e o abordare care dintr-o perspectivă a esteticii frumuseții încearcă să înglobeze valori teologice, valori umane, valori suprafirești într-un discurs care, deocamdată în cultura noastră, este unic”, a precizat criticul de artă Mircea Oliv.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE